VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action Review

“Time to mix drinks and change lives”Το VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action μπορεί να...

“Time to mix drinks and change lives”

Το VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action μπορεί να περηφανεύεται για το γεγονός ότι κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 300.000 ψηφιακά αντίτυπα στο Steam, αποδεικνύοντας ότι η δημοτικότητα των Visual Novels αυξάνεται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, στην δυτική αγορά. Μετά την επιτυχημένη πορεία της στην ψηφιακή πλατφόρμα της Valve, η δημιουργία της Sukeban Games μεταφέρθηκε το 2017 στο PS Vita και πλέον διατίθεται τόσο στο PS4, όσο και στο Nintendo Switch. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι developers ετοιμάζουν ήδη το sequel του VA-11 HALL-A, το οποίο θα φέρει τον τίτλο N1RV Ann-A και θα κυκλοφορήσει το 2020. Μέχρι τότε πάμε να δούμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του VA-11 HALL-A.

Στο εν λόγω cyberpunk Visual Novel, το οποίο εξελίσσεται στο έτος 207Χ, αναλαμβάνετε τον ρόλο της Jill, μιας μπαργούμαν που εργάζεται στο μπαρ Valhalla. H Sukeban Games αποτυπώνει ένα άκρως ζοφερό μέλλον, στο οποίο η ανθρωπότητα είναι υποχείριο των megacorporations και των nanomachines. H κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική στην Glitch City, μια πόλη -που όπως διαβάζουμε στον πρόλογο της ιστορίας- δεν θα έπρεπε να υπάρχει… Η ζωή για όσους ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, γίνεται μέρα με την μέρα, όλο και πιο δύσκολη και ως εκ τούτου αρκετοί πολίτες αναζητούν διέξοδο στον… πάτο ενός μπουκαλιού.

Η Jill μπορεί να μην αναζητεί διέξοδο στο αλκοόλ, ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς της δαίμονες, αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, το ενοίκιο, αλλά και να καλύψει τις προσωπικές τις ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν πιο όμορφη την καθημερινότητά μας, όπως ένα videogame, ένα CD μουσικής, μια αφίσα από την αγαπημένη μας ταινία, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κ.ο.κ. Αν δεν καλύψετε αυτές τις ανάγκες, τότε η Jill είναι πολύ πιθανό να αφαιρεθεί ή να χαθεί στις σκέψεις της κατά την διάρκεια της εργασίας της. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να ξεχάσει τι παρήγγειλαν οι πελάτες της και να τους δυσαρεστήσει. Αν φτάσετε μάλιστα στο σημείο να δώσετε λάθος ποτά στους θαμώνες του μπαρ μπορεί να αντικρίσετε πρόωρα την οθόνη του “Game Over”.

Η αφήγηση της ιστορίας είναι καθαρά προσωποκεντρική, αφού καθώς συναναστρέφεστε με τους διάφορους χαρακτήρες που έρχονται στο μπαρ, μαθαίνετε τα τεκταινόμενα της Glitch City. Ένα από τα προβλήματα που έχουμε συναντήσει σε αρκετά Visual Novels, είναι ότι οι πολλές φορές οι διάλογοι δεν προχωρούν άμεσα την εξέλιξη της πλοκής. Ευτυχώς, το VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action πέφτει σπάνια σε αυτή την παγίδα, ενώ στις περιπτώσεις που κάποιοι διάλογοι “τραβάνε” λίγο παραπάνω απ’ ότι πρέπει μαθαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν, τα κίνητρα και τις ανησυχίες του εκάστοτε χαρακτήρα. Οι δε χαρακτήρες είναι τόσο αξιομνημόνευτοι που σύντομα θα μάθετε τις συνήθειές τους, καθώς και τα ποτά που προτιμούν.

Το δεύτερο πρόβλημα των Visual Novels που λύνει το VA-11 HALL-A είναι αυτό της αλληλεπίδρασης. Σε αντίστοιχες δημιουργίες μπορεί να χρειαστεί να διαβάζετε επί 15 λεπτά κείμενα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα, εδώ όμως καλείστε να φτιάξετε και να σερβίρετε τα ποτά των πελατών. Η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από ένα αρκετά ευχάριστο minigame, στο οποίο καλείστε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες παρασκευής ενός κοκτέιλ. Αφού τοποθετήσετε τα απαραίτητα υλικά στο shaker και προσθέσετε πάγο ή τα αφήσετε να “ωριμάσουν” (πάντα ανάλογα με τις οδηγίες) θα χρειαστεί να τα αναμίξετε για πέντε δευτερόλεπτα. Η δόνηση του DualShock 4 μπορεί να σας βοηθήσει στο να βρείτε το κατάλληλο timing, αλλά ακόμη κι αν κάνετε κάποιο λάθος μπορείτε να προσπαθήσετε να φτιάξετε το εκάστοτε ποτό από την αρχή.

Όσο περισσότερο αποτελεσματικοί είστε στην δουλειά σας, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζετε και κατ’ επέκταση η Jill μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές της ανάγκες. Οι επιδόσεις σας καθορίζουν το φινάλε που θα παρακολουθήσετε, οπότε αν θέλετε να δείτε το “Good Ending”, θα χρειαστεί να μην δυσαρεστήσετε τους πελάτες σας. Στο VA-11 HALL-A συναντάμε και αρκετά easter eggs, τα οποία παραπέμπουν σε άλλα games και σχετίζονται με τους “κρυφούς” πελάτες που μπορεί να έρθουν στο μπαρ σας. Φυσικά δεν μπορούμε να αναφερθούμε περαιτέρω σε αυτό το κομμάτι για να μην σας δώσουμε spoilers.

H συνολική διάρκεια του τίτλου είναι αξιοπρεπέστατη, καθώς θα χρειαστείτε γύρω στις 10 ώρες για το πρώτο σας playthrough. Εν τω μεταξύ, τα πολλαπλά endings, καθώς και το NG+ mode αυξάνουν σημαντικά το replayability. Το μοναδικό ψεγάδι που συναντήσαμε ήταν κάποια glitched trophies, τα οποία μας παίδεψαν μέχρι να καταφέρουμε να τα κερδίσουμε. Να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς trophies ήταν glitched και στην PS Vita έκδοση του παιχνιδιού.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ysbryd Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.