Η αραβική «συμφωνία του αιώνα»

Η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της Ουάσινγκτον για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβριο, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ. Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες κι έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Το...

Η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της Ουάσινγκτον για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβριο, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ. Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες κι έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Το σχέδιο αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό παρά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα φέρει τη «συμφωνία του αιώνα».

«Συζητάμε αυτή τη στιγμή για μια ενδεχόμενη αναβολή ως την 6η Νοεμβρίου, θα ήταν λογικό να αναμείνουμε να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση», είπε ο Γκρίνμπλατ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post. «Αλλά θα αποφασίσουμε γι’ αυτό μετά το Μπαχρέιν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Τραμπ οργανώνει στα τέλη Ιουνίου στη Μανάμα του Μπαχρέιν διεθνή σύνοδο για την οικονομική πτυχή του σχεδίου. «Δεν είναι μυστικό ότι οι εκλογές στο Ισραήλ άλλαξαν τα δεδομένα. Εάν δεν γίνονταν νέες εκλογές, πιθανόν θα το παρουσιάζαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε ο Γκρίνμπλατ. Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ ήδη ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου για το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού [αρχές Ιουνίου] και προηγουμένως ώσπου να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας αφού η δεξιά κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου. Προτίμησε έτσι να προκαλέσει τη διάλυση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών. Αυτές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναμένεται να τις ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις διάρκειας αρκετών εβδομάδων ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Γκρίνμπλατ τάχθηκε εξάλλου υπέρ των δηλώσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, του Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τον οποίο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προσαρτήσει «μέρος» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Πόουστ. «Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κρατήσει ένα τμήμα της, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», είπε ο αμερικανός πρεσβευτής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις αρχές του μήνα στην εφημερίδα The New York Times.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.