Μία μπουλντόζα στα πράσινα… (video+pics)

Ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε τον Άρη, στο «ΟΑΚΑ», με 90-69 και προκρίθηκε με άνεση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Κορυφαίοι για το «τριφύλλι» ήταν οι Γκιστ και Φελντέιν, ουσιαστικός υπήρξε ξανά ο Διαμαντίδης, με τον νεαρό Παπαγιάννη να δίνει σόου με τρία μπλοκ κι εξαιρετικές άμυνες.

Ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε τον Άρη, στο «ΟΑΚΑ», με 90-69 και προκρίθηκε με άνεση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Κορυφαίοι για το «τριφύλλι» ήταν οι Γκιστ και Φελντέιν, ουσιαστικός υπήρξε ξανά ο Διαμαντίδης, με τον νεαρό Παπαγιάννη να δίνει σόου με τρία μπλοκ κι εξαιρετικές άμυνες.

Πριν από την έναρξη του ημιτελικού αναμενόταν ένα παιχνίδι με φαβορί μεν, με το αουτσάιντερ, όμως, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να δυσκολέψει τη ζωή του. Ο Άρης κατάφερε για ένα ημίχρονο να έχει τον Παναθηναϊκό από κοντά (38-37), παίζοντας φοβερή άμυνα στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τους Αμερικανούς του σε καλή κατάσταση. Το πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου, όμως, έφερε… κατηφόρα για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι άρχισαν να κυνηγούν διψήφιες διαφορές με συνέπεια να καταρρεύσουν. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς σταμάτησε στα 17 τρίποντα, στις 26 ασίστ, στους 90 πόντους και με μπροστάρηδες τους Τζέιμς Φελντέιν με 22, Τζέιμς Γκιστ με 20 και Δημήτρη Διαμαντίδη με 15 διέλυσε τον Άρη με 90-69 και προκρίθηκε στον δωδέκατο σερί τελικό Κυπέλλου Ελλάδας της ιστορία της, όπου θ΄ αντιμετωπίσει είτε τον Φάρο Κερατσινίου, είτε τον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 8-9 χιλιάδες φίλοι του «τριφυλλιού» και για τους ηττημένους καλύτεροι ήταν οι ΜακΝιλ με 17 πόντους και Χάγκινς με 16.



«Καυτός» από την περιφέρεια

Ο Τζέιμς Γκιστ μπήκε ζεστός στον ημιτελικό του Κυπέλλου, καταφέρνοντας όχι μόνο να προκαλέσει φθορά στην άμυνα του Άρη από το ζωγραφιστό – όπου είναι η δύναμη πυρός του –, αλλά και από την περιφέρεια. Σκόραρε ως το 8-4 και τους 8 πόντους του Παναθηναϊκού με δύο τρίποντα, με το τρίτο σουτ έξω από τα 6,75 των «πράσινων» να έρχεται στο 11-6 με τον Φελντέιν. Στο διάστημα αυτό η άμυνα των γηπεδούχων μπορεί να μην έδωσε τα πολλά καλάθια και τις ευκαιρίες στους «κίτρινους», όσα έδωσε, όμως, ήταν εύκολα. Κι αυτό το πρόβλημα θα φαινόταν στο δεύτερο δεκάλεπτο… Με τον Γκιστ σε σούπερ κατάσταση, ο Παναθηναϊκός άρχισε να δημιουργεί διαφορά προς τους 10 πόντους. Το φοβερό κάρφωμα του Αμερικανού στο 17-8 ανάγκασε τον Δημήτρη Πρίφτη να καλέσει τάιμ άουτ, μετά το οποίο οι Θεσσαλονικείς με τους ΜακΝιλ και Μούρτο (τρίποντο) «έτρεξαν» σερί 5-0. Με 5-0 απάντησε και ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Διαμαντίδη και 2/2 βολές του Ραντούλιτσα, φτάνοντας ξανά τη διαφορά στους +9 (22-13). Η πρώτη περίοδος έληξε με τρίποντο του Τζέρελ ΜακΝιλ στην εκπνοή, με το οποίο διαμορφώθηκε το 24-16 της πρώτης περιόδου. Το αρχικό 3/5 τρίποντα του Παναθηναϊκού κατέληξε στο 4/10, με τους «πράσινους», ωστόσο να έχουν 7 ασίστ να επιδείξουν κι επιθετικό μπάσκετ.



Στα μέτρα του Άρη…

Οι «κίτρινοι» έδωσαν βάση στην άμυνά τους στη δεύτερη περίοδο και μάλιστα κατάφεραν να περάσουν και για πρώτη φορά εμπρός στο σκορ (34-35), ανατρέποντας την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Με 2/2 βολές του Τζέρελ ΜακΝιλ «έτρεξαν» νέο 5-0 σερί, με τον Διαμαντίδη να το σπάει ξανά με τρίποντο (27-18). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μεταφέρει το παιχνίδι του στη ρακέτα με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να το εκμεταλλεύεται αρχικά και να καταφέρνει με καλάθι το 31-23, 7.06 πριν το ημίχρονο. Από εκεί και πέρα, και για ένα δίλεπτο περίπου, οι δύο ομάδες πρωταγωνίστησαν σε άστοχες επιθέσεις. Οι «πράσινοι», μάλιστα, έδωσαν εύκολες βολές στους Θεσσαλονικείς με σερί επιθετικά φάουλ. Ο Χάγκινς με 4/4 βολές κι ενδιάμεσα ένα εύκολο λέι απ στο
transition του Οκάρο Ουάιτ έδωσε εύκολους πόντους στον Άρη, ο οποίος πλησίασε στο 33-31. Ξανθόπουλος και Χάγκινς οδήγησαν στο προβάδισμα των φιλοξενούμενων, με τον Γκιστ με κλέψιμο και απίθανο κάρφωμα να επαναφέρει το προβάδισμα για τον «Εξάστερο» (36-35). Με δύο βολές του 3D και καλάθι του Χάγκινς πάλι σε νεκρό χρόνο έκλεισε το 20λεπτο του ημιτελικού του Κυπέλλου στο 38-37. Το 3/5 των αρχών του αγώνα στα τρίποντα για τον Παναθηναϊκό είχε γίνει 5/14, το 8/20 στα δίποντα εξηγεί το «κόλλημά» του στο σκορ. Όαση οι 12 ασίστ και το οριακό προβάδισμα στα ριμπάουντ (20-17).



Πέντε λεπτά μπάσκετ και σόου με Γκιστ, Φελντέιν, Παπαγιάννη

Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει στο πρώτο ημίχρονο – να «καθαρίσει» τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου δηλαδή –, το πέτυχε μέσα σε πέντε λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, η οποία άνοιξε από νωρίς τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο με τα εύστοχα τρίποντα του Τζέιμς Φελντέιν που σκόραρε 11 μαζεμένους πόντους και συνείσφερε τα μέγιστα για την τελική επικράτηση του «τριφυλλιού». Σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό Γκιστ, ο οποίος έβγαλε απίστευτη ενέργεια, οι γηπεδούχοι άρχισαν να εκτινάσσουν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (59-42 με τρίποντο του Φελντέιν), με τον Κούζμιτς να διαμορφώνει το +20 (64-44) στο 25.50.


Από κάποια στιγμή και μετά ο Άρης δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το ματς, με τους «πράσινους» να έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα από την περιφέρεια και ν΄ ανεβάζουν το σκορ στο +24 με τρίποντο του Γιάνκοβιτς, όπως και στο 80-55 με τον ίδιο παίκτη των «πράσινων» να ευστοχεί πίσω από τα 6,75. Ουσιαστικά η άμυνα του Δημήτρη Πρίφτη που έκανε εξαιρετική δουλειά στο δεύτερο δεκάλεπτο, κατέρρευσε με τους 31 που δέχτηκε στο τρίτο. Με το τρίποντο του Φελντέιν στο 85-57 και στο καλάθι του Παπαγιάννη (87-60), οι νικητές έπιασαν τις μεγαλύτερες διαφορές, με τον νεαρό σέντερ ν΄ αξίζει ξεχωριστή αναφορά. Όταν ο Παναθηναϊκός ανέπτυξε διαφορά, ο Τζόρτζεβιτς τον έβαλε στο παιχνίδι και ο ελπιδοφόρος ψηλός του ελληνικού μπάσκετ σκέπασε τα καλάθια με 3 μπλοκ κι εξαιρετικές άμυνες. Το τελικό 90-69, απέναντι σε μία από τις καλές ομάδες στην Ελλάδα όπως είναι ο Άρης, πιστοποιεί την αγωνιστική άνοδο των «πράσινων» ενόψει του Top16 στην Ευρωλίγκα. Χάρισε, τέλος, τη δωδέκατη σερί πρόκριση σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. 

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 38-37, 69-48, 90-69.

Οι πόντοι

Παναθηναϊκός (Σάσα Τζόρτζεβιτς):
Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 9 (6 ριμπάουντ), Φώτσης 3, Ραντούλιτσα 9, Παππάς, Φελντέιν 22 (6/10 τρίποντα, 8/14 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Διαμαντίδης 15, Γκιστ 20 (4/5 τρίποντα), Καλάθης 6 (9 ασίστ, 6 ριμπάουντ), Παπαγιάννης 2 (3 μπλοκ), Κούζμιτς 4.

Άρης (Δημήτρης Πρίφτης):
ΜακΝιλ 17, Χάγκινς 16, Πελεκάνος 3, Ουάιτ 13, Ουότερς 3, Μούρτος 3, Ζάρας 7, Ξανθόπουλος 2, Κοέν 5, Σίμτσακ, Φλιώνης.

Η εξέλιξη του αγώνα, όπως την κάλυψε το Novasports.gr:

Live Blog ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.