Ο Ζάρκο Βάραϊτς στο ΣΕΦ

Ελάχιστοι μέσα στην ένταση του δεύτερου τελικού αντιλήφθηκαν ποιος καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων μια ανάσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Ελάχιστοι μέσα στην ένταση του δεύτερου τελικού αντιλήφθηκαν ποιος καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων μια ανάσα από τον αγωνιστικό χώρο. Ο λεπτός ψηλός ξερακιανός κύριος πέρασε περίπου….απαρατήρητος και ας είναι αυτός που κατέχει ένα μπασκετικό ρεκόρ που θα μείνει ακατάρριπτο για πολλές δεκαετίες ακόμη. Είναι αυτός που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Ευρωλίγκας. Ο ήρωας για ένα βράδυ Ζάρκο Βάραϊτς, πρώην παίκτης της Μπόσνα Σαράγιεβο και διεθνής με την ενιαία εθνική της Γιουγκοσλαβίας ήταν πάντα ένας πολύ καλός παίκτης. Αλλά στις 5 Απριλίου του 1979 στη Γκρενόμπλ πέρασε στη σφαίρα του μπασκετικού μύθου όταν μπροστά σε 12.000 φιλάθλους έδωσε το μεγαλύτερο και αξεπέραστο μέχρι σήμερα σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ατομικό σόου σε τελικό. Σκόραρε 45 πόντους και η Μπόσνα ολοκλήρωσε μια εκπληκτική χρονιά κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στο σούπερ φαβορί που ήταν η πανίσχυρη Έμερσον (πρώην Ίνις) Βαρέζε, η ομάδα που έπαιξε 10 σερί τελικούς στη δεκαετία του ’70.

«Ήταν σπουδαία ομάδα η Βαρέζε», θυμήθηκε ο Βάραϊτς με τον οποίο μιλήσαμε στο τέλος του 2ου τελικού. «Είχε φοβερούς παίκτες αλλά και εμείς παρότι λίγοι μας περίμεναν πρωταθλητές Ευρώπης δεν πηγαίναμε πίσω. Είχαμε τον Μίρζα Ντελίμπασιτς, τονμ Ραντοβάνοβιτς, τον Μπένατσεκ (αργότερα έπαιξε παίρνοντας την ελληνική υπηκοότητα στον Πανιώνιο), τον Πέσιτς (ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα) και ένα μαέστρο στον πάγκο τον Τάνιεβιτς».

Ο Βάραϊτς που βρίσκεται στη χώρα μας για διακοπές είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το ελληνικό el classicο και μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του: «Το παιχνίδι είχε φοβερή ένταση και ήταν πολύ δυνατό. Όπως συμβαίνει όταν δύο ομάδες με μεγάλη αντιπαλότητα είναι στο παρκέ. Μου θύμισε τα κλασικά ντέρμπι του παλιού Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν στο Βελιγράδι. Δεν ήταν καλό ποιοτικά αφού οι δύο ομάδες έδωσαν μεγάλη έμφαση στην άμυνα και στο πως θα καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου. Στο μπάσκετ, η μπάλα πρέπει να κυκλοφορεί γρήγορα και ο Παναθηναϊκός στον τομέα αυτό ήταν καλύτερος. Κυκλοφόρησε πιο γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση και βρήκε περισσότερες λύσεις».

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα του Ζάρκο Βάραϊτς μπορεί να διαβάσει το σχετικό αφιέρωμα στο τεύχος #25 του on line περιοδικού της Nova για την Ευρωλίγκα


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.