Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν την Τουρκία

Όντας στην εξουσία από το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε τον παράδεισο, αλλά η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κόλαση για όλους τους πολίτες: ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες… Όμως και οι γονείς, ανησυχώντας για το μέλλον των παιδιών τους,...

Όντας στην εξουσία από το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε τον παράδεισο, αλλά η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κόλαση για όλους τους πολίτες: ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες… Όμως και οι γονείς, ανησυχώντας για το μέλλον των παιδιών τους, εγκαταλείπουν την χώρα. «Όσοι εναντιώνονται στον Ερντογάν φεύγουν από την Τουρκία μαζί με την περιουσία και τις δεξιότητές τους», γράφουν οι New York Times.

«Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν την οικονομική δυνατότητα πήγαν στην Ευρώπη, γιατί αισθάνθηκαν απειλούμενοι από το καθεστώς του Ερντογάν, που επιδιώκει να αλλοιώσει όλη την κοινωνία», σχολιάζει ο Μπεκίρ Αγκιντίρ, πρόεδρος της Konda, της πλέον μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Πράγματι, για πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923), οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες και οι πιο επιφανείς άνθρωποι του πολιτισμού επιλέγουν να ζήσουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι προορισμοί, που επιλέγονται περισσότερο καθώς εκεί αγοράζουν σπίτια και παίρνουν άδειες παραμονής. Η Κωνσταντινούπολη, με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους, έχει γίνει η 7η πόλη κατά σειρά αναχωρήσεων παγκοσμίως.

Δεν πρόκειται μόνο για ακαδημαϊκούς που είχαν υπογράψει την επιστολή για την ειρήνη και είχαν απολυθεί, ούτε για τους δημοσιογράφους που τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονταν έκλεισαν ή απαγορεύθηκαν. Ούτε πρόκειται μόνο για τους καταδικασμένους αντιπολιτευόμενους, που απειλούνταν με φυλάκιση επειδή έγραψαν μόλις δυο γραμμές στο Twitter. Πρόκειται επίσης για επιχειρηματίες με βιομηχανίες ή καταστήματα, ή ακόμη και απλούς γονείς που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, από το ολοένα και αυξανόμενο βάρος των θρησκευτικών μαθημάτων στα σχολεία. Όλοι είναι δυστυχείς και δυσαρεστημένοι. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του «New World Wealth», στην κατηγορία της παγκόσμιας μετανάστευσης κεφαλαίου, τουλάχιστον 13 χιλιάδες εκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν την Τουρκία το 2018. «Το Κράτος Δικαίου δεν υφίσταται πια στην Τουρκία. Το καθεστώς γίνεται ολοένα και περισσότερο αυταρχικό», σχολιάζει ένας επιχειρηματίας, που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος. Ο Ερντογάν θυμώνει πολύ όταν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην μετανάστευση πολλών επιχειρηματιών ή πλουσίων: «Είναι προδότες του έθνους», λέει.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.