“Πρασινο φως” από Ε.Ε για τους Άραβες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάψει πράσινο φως από τις 13 Δεκεμβρίου για την είσοδο των Αράβων επενδυτών στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποκαλύπτει αθλητική εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάψει πράσινο φως από τις 13 Δεκεμβρίου για την είσοδο των Αράβων επενδυτών στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε σχετικό ερώτημα, που ειχε κάνει ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Παπαστάμκος ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την εισροή κεφαλαίων σε μια ΠΑΕ από τρίτες χώρες, αναφέρει η εφημερίδα “Πράσινη”.

Η απάντηση του Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει: «Η απόκτηση συμμέτοχων σε ημεδαπή εταιρία είναι δυνατόν να εγείρει ζητήματα τόσο στο πλαίσιο του δικαιώματος εγκατάστασης (άρθρο 49 της ΣΛΕΕ) όσο και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρο 63 της ΣΛΕΕ). Στο πλαίσιο της ελευθερίας εγκατάστασης, οι υπήκοοι των άλλων κρατών μελών της E.E. θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποκτούν πλειοψηφικές συμμετοχές, να ασκούν δικαιώματα ψήφου και να διαχειρίζονται ημεδαπές εταιρείες υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους.

Οι περιορισμοί μπορούν να δικαιολογούνται αν εφαρμόζονται σε δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας (άρθρο 62 της ΣΛΕΕ) ή αν βασίζονται σε λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας (άρθρο 63 της ΣΛΕΕ). Ωστόσο, οι εξαιρέσεις αυτές πρέπει να είναι αναλογικές και να μην βασίζονται σε οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, απαγορεύονται οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ κρατών μελών, καθώς και μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών. Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων μπορεί να περιορίζεται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας, καθώς και για άλλους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

To κριτήριο της αναλογικότητας εφαρμόζεται πάντοτε. Όσον αφορά την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης για επενδύσεις που υπερβαίνουν ένα όριο 10 %, παραπέμπουμε στη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Σύμφωνα με το ΔΕΕ, η εθνική νομοθεσία βάσει της οποίας οι άμεσες επενδύσεις υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων.

Ο περιορισμός αυτός μπορεί να δικαιολογείται, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ήδη πιο πάνω (δηλαδή για προσήκοντες, σύμφωνους προς την αρχή της αναλογικότητας και μη εισάγοντες διακρίσεις λόγους δημοσίου συμφέροντος).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να εκτιμηθεί αν οι περιορισμοί είναι δικαιολογημένοι η όχι. Με βάση τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, η Επιτροπή δεν είναι στο παρόν στάδιο σε θέση να προβεί σε λεπτομερή εκτίμηση του θέματος».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.