Ζυμώσεις Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας για την ενέργεια

Δείπνο Γ.Παπακωνσταντίνου με τον Κύπριο υπουργό Συλικιώτη και τον Ισραηλινό Λαντάου

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνάρτηση με τα ευρήματα στο Ισραήλ που επιβεβαιώνουν ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης και ο ευρύτερος θαλάσσιος χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή, διαφοροποιούν τόσο την γεωπολιτική όσο και τη γεωοικονομία της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη γεωστρατηγική ανατροπή”, επισήμανε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό Economist στην Αθήνα με θέμα «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Επανασχεδιάζοντας τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Χάρτη.
 
Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως «στο επίκεντρο των υπό διαμόρφωση νέων αυτών δεδομένων κεντρική σημασία αποκτά η αλληλεπίδραση δύο σημαντικών παραμέτρων:
 
1. Τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα που εξαρτούν ή θα εξαρτούν από την περιοχή αμερικανικές και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνών συμφερόντων.
 
2. Η στενή συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου».
 
Ο κ. Συλικιώτης, τόνισε πως «για την Κυπριακή Δημοκρατία, η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως σαφή προσανατολισμό τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας, με τρόπο που θα προσφέρουμε προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή».
 
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου προανήγγειλε την απόφαση της Λευκωσίας για σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία και θα οδηγήσουν στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης.
 
«Η συμβολή της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ και συνεπώς διαθέτουν εκείνα τα πολιτικά εχέγγυα που μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή καυσίμων στην Ευρώπη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος» είπε ο κ. Συλικιώτης, υπογραμμίζοντας πως «η Κύπρος έχει και μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως η γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».
 
Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Συλικιώτης συναντήθηκε  με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο συζήτησαν και για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας.
 
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβη κ. Richard Morningstar.
 
Απόψε, οι κύριοι Συλικιώτης και Παπακωνσταντίνου θα παρακαθίσουν σε δείπνο με τον υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Uzi Landau, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην Ελλάδα.
 
Ο Αμερικανός διπλωμάτης και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ συναντήθηκαν και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.

Πηγή, Protothema.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.