Χειμώνας: H UNICEF ανησυχεί για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Τα παιδιά που έρχονται εν μέσω του βαρύ χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σωματικά εξαντλημένα, φοβισμένα, ευάλωτα και συχνά έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια, προειδοποιεί η UNICEF.

Τα παιδιά που έρχονται εν μέσω του βαρύ χειμώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι σωματικά εξαντλημένα, φοβισμένα, ευάλωτα και συχνά έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια, προειδοποιεί η UNICEF.

Οι πρόσφατες θερμοκρασίες υπό το μηδέν, αλλά και οι συχνές χιονοπτώσεις επιδεινώνουν την κακή φυσική κατάσταση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς πολλά δεν έχουν επαρκή ρουχισμό, ή την πρόσβαση σε διατροφή, κατάλληλη για την ηλικία τους. Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη στέγης και την ανεπαρκή θέρμανση σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, καθώς και στα λεωφορεία και τα τρένα.

Η UNICEF ανέφερε ότι το ζήτημα είναι επιτακτικής ανάγκης, καθώς το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών – τώρα περισσότερο από 1 στα 3 – συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με εθνικές πηγές, στη FYROM, η αναλογία ήταν 37% το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με 23% το Σεπτέμβριο, ενώ στη Σερβία, η αναλογία ήταν 36% των παιδιών το Δεκέμβριο σε σύγκριση με 27% το Σεπτέμβριο. Τον Δεκέμβριο τα περισσότερα παιδιά που έφθαναν σε Φιλικούς Προς τα Παιδιά Χώρους της UNICEF στη Σερβία, ήταν μικρά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων και εκείνων από 5 έως 9 ετών.

Το 2015, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, φθάνοντας στις ακτές της Ευρώπης, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 253.700 – ή 1 στα 4 – ήταν παιδιά.

Η Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, Marie-PierrePoirier, τόνισε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αναπνευστικές λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα και διάρροια. Η ανεξέλεγκτη χρήση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των βρεφών.

Η UNICEF προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και παρακολούθηση για τα πιο ευάλωτα παιδιά, κυρίως λόγω της ταχύτητας της μετακίνησης του πληθυσμού.

Η Marie-PierrePoirier, υπογράμμισε πως η UNICEF συνεργάστηκε με τους εταίρους και τους ομολόγους της για την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την επιβράδυνση των μετακινήσεων του πληθυσμού, αλλά και για τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κατά μήκος της διαδρομής.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, η UNICEF και οι συνεργάτες της έχουν παράσχει υπηρεσίες σε 81.000 παιδιά, σε υποστηριζόμενους από τη UNICEF Χειμερινούς Φιλικούς Προς τα Παιδιά Χώρους, σε FYROM, Σερβία και Κροατία. Επιπλέον, σχεδόν 18.000 βρέφη και νήπια έχουν λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες μέσω των ειδικών υγειονομικών χώρων της UNICEF για τη μητέρα και το μωρό.

Τον περασμένο μήνα, η UNICEF διένειμε 13.500 χειμωνιάτικα είδη (ρούχα, κουβέρτες, βρεφικούς μεταφορείς κτλ.). Στην Κροατία, 6.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικο εξοπλισμό, ένας παρόμοιος αριθμός παιδιών, εφοδιάστηκαν και στη FYROM, ενώ στη Σερβία, περίπου 8.000 παιδιά έλαβαν χειμωνιάτικα είδη πρώτης ανάγκης.

Κατά την ίδια περίοδο:

Στη FYROM, 11.651 γυναίκες, εκ των οποίων οι 803 ήταν έγκυες, υποστηρίχθηκαν. Επιπλέον, 394 γυναίκες και 495 παιδιά παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στη Σερβία, 2.802 μωρά είχαν θηλάσει, ή λάβει την κατάλληλη για την ηλικία τους τροφή και σε 1.508 μητέρες δόθηκαν συμβουλές και υποστήριξη για την παιδική υγεία και τη διατροφή.
Στην Κροατία, περισσότερα από 1.200 βρέφη και νήπια, βρέθηκαν στον Ειδικό Χώρο για τη μητέρα και το μωρό και 352 μητέρες, έλαβαν υποστήριξη, σχετική με το θηλασμό.

Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει το έργο της UNICEF για τα προσφυγόπουλα, μπορεί να το κάνει στο http://bit.ly/unicefgr-Syria


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.