H FIBA κατήγγειλε την Euroleague

Με ανακοίνωσή της η FIBA γνωστοποίησε ότι κατήγγειλε την Euroleague στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατηγορία του εκβιασμού της ECA (εκτελεστική επιτροπή της Euroleague) σε λίγκες και ομάδες και την απειλή της αποβολής από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στην περίπτωση που δεν δεσμευθούν οι υπόλοιπες ομάδες τους στο EuroCup.

Με ανακοίνωσή της η FIBA γνωστοποίησε ότι κατήγγειλε την Euroleague στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατηγορία του εκβιασμού της ECA (εκτελεστική επιτροπή της Euroleague) σε λίγκες και ομάδες και την απειλή της αποβολής από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στην περίπτωση που δεν δεσμευθούν οι υπόλοιπες ομάδες τους στο EuroCup.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:
 
«Η FIBA την Τρίτη (5/4) επιβεβαίωσε πως κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Euroleague.

Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πως η πρόσφατη καταγγελία της ECA ήταν μόνο προπέτασμα καπνού για να κρύψει την δική της ενάντια σε κάθε έννοια ανταγωνισμού συμπεριφορά, η οποία περιλαμβάνει:
 
-Καταχρηστική προσπάθεια επιβολής πίεσης σε λίγκες και ομάδες, όπως και απειλές αποβολής από την Euroleague, εκτός κι αν δεσμευτούν στο Eurocup. Αυτές οι πρακτικές παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Αδριατικής Λίγκας και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
 
-Μια συμφωνία μορφής συνδικάτου που έγινε ανάμεσα στις 11 ομάδες που έχουν άδεια τύπου Α στην Euroleague και κατέχουν την πλειοψηφία των ψήφων στο συμβούλιο της ECA, κάτι που σημαίνει ότι έξι ομάδες ελέγχουν την ECA, που περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις για την Euroleague και το Eurocup σε αθλητικά, αλλά και εμπορικά ζητήματα.
 
-Αυθαίρετη επιλογή ομάδων για Euroleague και Eurocup, κάτι που σημαίνει καταστροφή οποιασδήποτε εμπορικής και αθλητικής αξίας των εγχώριων πρωταθλημάτων και υποτίμηση της ανταγωνιστικότητας και της ισορροπίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
 
-Καταχρηστικές διακρίσεις εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, με αποτέλεσμα να τις τοποθετούν με ένα περαιτέρω μειονέκτημα στο θέμα του ανταγωνισμού.
Επί της ουσίας, η ECA επιθυμεί να καρπωθεί τα οφέλη που αναπτύχθηκαν στο οικοδόμημα του μπάσκετ, από τις εθνικές ομοσπονδίες (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, χιλιάδες άλλες ομάδες) χωρίς να συμβάλλει στα θεμέλια της αθλητικής πυραμίδας και να κρατά ομήρους τις εθνικές ομάδες ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα έξι ισχυρών εμπορικά ομάδων.

Από την πρώτη στιγμή, όταν η FIBA παρουσίασε τις προτάσεις της στην ECA τον Ιούλιο του 2015 και ξανά τον Νοέμβριο του 2015, η FIBA ήθελε να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συλλόγων χωρίς καμία πρόθεση να ελέγξει, να μονοπωλήσει ή να οργανώσει όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Αυτή όμως είναι η ξεκάθαρη πρόθεση όλων των ενεργειών της ECA.
 
Η καταγγελία υποβλήθηκε μετά την πρόσκληση στην ECA να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες με μία επιστολή που στάλθηκε στις 16/3/2016. Από τη στιγμή που δεν λάβαμε καμία απάντηση από την ECA σε αυτή την επιστολή, το Συμβούλιο της FIBA Europe αποφάσισε να ενεργήσει παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα και την εκκίνηση διαδικασίας κατάθεσης επίσημης καταγγελίας για τις ενέργειες της ECA ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.