O WannaCry ξαναχτυπά

Τι λες τώρα;Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τι είναι ο WannaCry, πρόκειται για ένα κακόβουλο...

Τι λες τώρα;

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τι είναι ο WannaCry, πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό που δημιουργήθηκε το 2017 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Ο WannaCry κρυπτογραφούσε τα αρχεία των υπολογιστών που μόλυνε με αποτέλεσμα να μην έχετε πρόσβαση σε αυτά. Για να τα πάρετε πίσω, θα έπρεπε να πληρώσετε εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος(συνήθως δύο ημερών) το ποσό που σας ζητούσε, αλλιώς θα τα χάνατε για πάντα.

Το λογισμικό εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, προκαλώντας μάλιστα αρκετά προβλήματα σε μεγάλα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τελικά ένας τεχνικός ασφαλείας να βρει κατά τύχη τον τρόπο να ξεφορτωθούμε τον WannaCry.

Το λογισμικό μπορούσε να εξαπλώνεται μόνο εφόσον ένα συγκεκριμένο URL ήταν ανενεργό. Με την κατοχύρωση λοιπόν του συγκεκριμένου domain το URL γίνεται ενεργό και ο WannaCry δεν μπορεί πλέον να εξαπλωθεί.

Το πρόβλημα, ωστόσο, όπως σωστά αναφέρει και το PCGamer, δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως καθώς οι υπολογιστές που είναι μολυσμένοι συνεχίζουν να pingάρουν στο συγκεκριμένο domain. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση η εταιρεία Kryptos Logic, η οποία δημιούργησε μια δωρεάν υπηρεσία, ονόματι TellTale, που επιτρέπει στους οργανισμούς να παρακολουθούν το σύνολο των IP τους για να δει ποιες συσκευές είναι ακόμα μολυσμένες.

Αν και δεν ξέρουμε πόσοι οργανισμοί έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, φαίνεται ότι τουλάχιστον δημιουργείται μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.