Η πρώτη νίκη του Ρεχάγκελ ήταν με την Εσθονία!

Ο προπονητής του θαύματος του 2004 πήρε την πρώτη του νίκη με την Ελλάδα απέναντι στην Εσθονία στο τρίτο του ματς στον πάγκο. To novasports.gr θυμάται την απαρχή του έπους αλλά και όλα τα ματς με αντίπαλο τη χώρα της Βαλτικής.

Η Εθνική μιας άλλης εποχής

Η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε την Εσθονία ήταν στις 18 Δεκεμβρίου του 1999 σε ένα φιλικό στα Τρίκαλα με προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ. Το ματς είχε έρθει ισόπαλο με σκορ 2-2 και σκόρερ τους Γεωργιάδη και Λυμπερόπουλο. 

Εντεκάδα: Κατεργιαννάκης, Λουμπούτης, Γκούμας, Ουζουνίδης, Φραντζέσκος, Μάρκος, Μπασινάς, Κούτσης, Φρούσος, Λυμπερόπουλος, Γεωργιάδης (έπαιξαν και οι: Βενετίδης, Στολτίδης, Κυπαρίσσης, Κωνσταντινίδης Π. Χατζηζήσης)

Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Η δεύτερη φορά ήταν στις 10 Νοεμβρίου του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια με προπονητή πλέον τον Ότο Ρεχάγκελ. Ήταν το τρίτο παιχνίδι με τον Γερμανό τεχνικό στον πάγκο της “γαλανόλευκης” και πρώτο από μια σειρά φιλικών αναμετρήσεων πριν την έναρξη της προκριματικής φάσης του 2004. 

Για τον Ότο είχαν προηγηθεί η ήττα με 5-1 από την Φινλανδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ η οποία άλλαξε τον ρουν της ιστορίας, αλλά και το 2-2 στην Αγγλία με το φάουλ του Μπέκαμ στις καθυστερήσεις που έστειλε την Αγγλία στο Μουντιάλ. 

Η Ελλάδα επικράτησε με σκορ 4-2 των Εσθονών ύστερα από ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο που προηγήθηκε με σκορ 4-1 (8′, 9′ Νικολαίδης, 25΄Τσιάρτας, 40′ Μαχλάς- 44′ Νοβίκοφ, 80′ Ζελίνσκι). 


Σε εκείνο το παιχνίδι είχαν αγωνιστεί και παίκτες που μετέπειτα δεν ήταν στην αποστολή του EURO 2004 όπως οι Βόκολος, Κατσαμπής, Κασάπης, Μαχλάς, Λυμπερόπουλος, Παντελής Κωνσταντινίδης και Ζήκος.

Η εντεκάδα: Νικοπολίδης, Φύσσας, Βόκολος, Κατσαμπής, Νταμπίζας, Κασάπης, Λάκης, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαϊδης, Μαχλάς. (Έπαιξαν και οι: Χαλκιάς, Καφές, Βρύζας, Γεωργιάδης, Λυμπερόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ζήκος)

Εποχή Σκίμπε

Επόμενη αναμέτρηση, με τον Σκίμπε στο τιμόνι, ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας στις 10 Οκτωβρίου του 2016 όταν και η Εθνική επικράτησε εκτός έδρας με σκορ 2-0 και σκόρερ τους Τοροσίδη και Σταφυλίδη. 

Η εντεκάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (18′ Οικονόμου), Παπασταθόπουλος (7′ Ταχτσίδης), Μανωλάς, Σταφυλίδης, Μανιάτης (86′ Τζιόλης), Παπαδόπουλος, Καρέλης, Μάνταλος, Μπακασέτας, Μήτρογλου

Στο ματς στο Καραϊσκάκη στις 31 Αυγούστου 2017, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα σε ένα αποτέλεσμα που παραλίγο να κοστίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα μπαράζ.

Η εντεκάδα: Καρνέζης, Ρέτσος, Μανωλάς, Κ. Παπαδόπουλος (65΄ Σταφυλίδης), Τζαβέλλας, Τζιόλης, Ζέκα, Μάνταλος (80΄ Μπακασέτας), Φορτούνης, Δώνης, Βέλλιος (70΄ Διαμαντάκος).

Τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες αυτό που διεξήχθη πριν από δύο περίπου μήνες, στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Le Cok Arena του Ταλίν με τον Φορτούνη να υπογράφει με δικό του γκολ τη νίκη της Εθνικής ομάδας στο εναρκτήριο ματς του Nations League.

Η εντεκάδα: Μπάρκας, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Λυκογιάννης, Μπουχαλάκης (78′ Τζιόλης), Κουρμπέλης, Πέλκας (90’+1′ Κουλούρης), Μάνταλος, Φορτούνης, Μήτρογλου (51′ Μπακασέτας).

Η Εθνική πρέπει να παραμείνει αήττητη απέναντι στη χώρα της Βαλτικής και μάλιστα η νίκη κρίνεται επιτακτική για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί η δεύτερη θέση του ομίλου μπορεί να οδηγήσει εν τέλει στα play off του Nations League και αφετέρου επειδή οι βαθμοί στo ranking δεν έπαψαν ποτέ να μετρούν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.