Την τελευταία του πνοή άφησε ο οσκαρικός Bernardo Bertolucci

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, κέρδισε αυτή της αιωνιότητας.Σε ηλικία 77 ετών, και αφού έχασε τη...

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, κέρδισε αυτή της αιωνιότητας.

Σε ηλικία 77 ετών, και αφού έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, απεβίωσε ο Bernardo Bertolucci, μεγάλο όνομα του κινηματογραφικού χώρου, στη Ρώμη της Ιταλίας, σύμφωνα με το Variety. Τη σχετική ανακοίνωση μετέφερε στη δημοσιότητα ο εκδότης του, Flavia Schiavi

Γεννημένος στις 16 Μαρτίου του 1941, στην Πάρμα της Ιταλίας, ο Bertolucci διέγραψε μία ιστορική πορεία στον κόσμο του κινηματογράφου με περισσότερες από δύο δεκάδες τίτλων. Μεγάλωσε σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, με τον πατέρα του να έχει μία εμπειρία στην κριτική ταινιών. Το ‘μυγάκι’ της σκηνής φαίνεται πως πέρασε τόσο στον Bernardo όσο και στον μικρότερο του αδερφό, Giuseppe, ο οποίος οδήγησε τη δική του καριέρα στο θέατρο.

Ο Bertolucci ξεκίνησε να γράφει προτού ενηλικιωθεί, και το ταλέντο του, μαζί με το πρώτο του βιβλίο, έφεραν το βραβείο Premio Viareggio. Τον δρόμο προς τη σκηνοθεσία βρήκε με τη μεγάλη είσοδο του ιταλικού κινηματογράφου. Το άνοιγμα του έκανε το 1962 με την ταινία “La commare secca” (“The Grim Reaper” στα αγγλικά), η οποία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Δύο χρόνια αργότερα, το “Prima della rivoluzione” θα του στρώσει το χαλί για τις Κάννες με την, για τότε, επαναστατική του υπόθεση.

Ο Bernardo Bertolucci με τον Marlon Brando στο “Last Tango in Paris”.

Η σταδιοδρομία του συνεχίζει με τον καλύτερο τρόπο και ταινίες σαν τη “Il conformista”, με την οποία κέρδισε από μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, μέχρι το 1972 όπου το “Last Tango in Paris”, παρά την κριτική του αποδοχή και τις δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, έμεινε γνωστό ως κινηματογραφικό σκάνδαλο και άφησε το στίγμα του στην προσωπική ζωή της τότε 19-χρονης πρωταγωνίστριας, Maria Schneider, και την κοινωνική ζωή του Bertolucci.

Ο σκηνοθέτης, ωστόσο, ανέκαμψε και συνέχισε τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του υποκριτικού χώρου που ξεκίνησε με τον Marlon Brando. Το 1976 η ταινία του “1900” προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Robert De Niro, και το 1987 φιλοξενεί στο cast του “The Last Emperor” τον Peter O’Toole. Η ταινία κέρδισε 9 Όσκαρ, δύο εκ των οποίων για τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο, και 4 Χρυσές Σφαίρες, σημειώνοντας για τον Bertolucci τον μεγαλύτερο σταθμό της καριέρας του.

Την τελευταία του κινηματογραφική προσθήκη έκανε το 2012, με την ταινία “Io e te”, μία δραματική ιστορία που δεν κατάφερε να βρει την αλλοτινή τεράστια αποδοχή των ταινιών του Bertolucci. Η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες και έκλεισε το ιστορικό κεφάλαιο της καριέρας του Ιταλού κινηματογραφιστή.


Αν δεν βρείτε την Θάλεια στο El Dorado, στην Middle Earth ή στην Grand Line, αναζητήστε την στο Facebook ή το Twitter.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.