Xenon Valkyrie+ (Nintendo Switch) Review

Πιστοί των απανταχού roguelikes, αγαλλιάσθε!To Xenon Valkyrie πρωτοκυκλοφόρησε στο Steam στις...

Πιστοί των απανταχού roguelikes, αγαλλιάσθε!

To Xenon Valkyrie πρωτοκυκλοφόρησε στο Steam στις αρχές του 2017 από τον Daniel Fernandez Chavez της Diabolical Mind. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς και τις αρχές της επόμενης ο Fabrice Breton της Cowcat μετέφερε τον τίτλο στα PS Vita, PS4 και Xbox One, σε μια revamped έκδοση με τίτλο Xenon Valkyrie+. Από την Πρωτοχρονιά του 2019 η ίδια αυτή έκδοση έρχεται και στο Nintendo Switch, κάνοντας το την πέμπτη πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το αξιόλογο roguelike του οποίου η ύπαρξη και κυκλοφορία είναι αποκλειστικά πόνημα δυο μόνο ατόμων, πράγμα ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα, το επικρατέστερο αίσθημα που προκαλεί το Xenon Valkyrie+ είναι αυτό της έντασης. Από ιστορία μηδέν, απλά προσπαθούμε να σταματήσουμε μια μάγισσα και φύγαμε. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, εξάλλου γενικά το genre έχει ελάχιστα παραδείγματα επιτυχημένου storytelling. Στη συνέχεια καλείστε να επιλέξετε χαρακτήρα μεταξύ του γρύλου και των δυο κοριτσιών. Αν και όλοι είναι παρομοίως οπλισμένοι, οι διαφορές τους βρίσκονται στις ικανότητες τους, για παράδειγμα ο γρύλος έχει ένα δυνατότερο άλμα, αλλά και στα stats τους.

Τα levels είναι procedurally generated, πράγμα που σημαίνει ότι θα αλλάζουν σε κάθε σας απόπειρα, ενώ η πλοήγηση σας σε αυτά γίνεται από πάνω προς τα κάτω, όπως στο αγαπημένο Spelunky. Κάποια σημεία απαιτούν λίγο platforming, ενώ έχετε στη διάθεσή σας και ένα wall jump προκειμένου να φτάσετε και στις πιο δυσπρόσιτες γωνίες. Όταν τελικά φτάσετε στο έδαφος, βρίσκετε έναν teleporter και μπορείτε να διαλέξετε αν θα προχωρήσετε ή θα γυρίσετε στην αρχή προκειμένου να βρείτε κάποιο αντικείμενο που σας ξέφυγε προηγουμένως. Αν επιλέξετε να προχωρήσετε θα βρεθείτε σε μια ασφαλή περιοχή στην οποία μπορείτε να ξοδέψετε τα νομίσματα σας για να αγοράσετε healing potions, εφόδια ή Teamerite, το οποίο θα εξηγήσουμε τι είναι αργότερα.

Ο τίτλος είναι χωρισμένος σε κόσμους, εκ των οποίων κάθε ένας έχει το δικό του γενικό στυλ. Στο τέλος κάθε κόσμου θα αντιμετωπίσετε και ένα boss, το οποίο δεν θα είναι πάντα το ίδιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασαν τα boss fights, τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και στον τρόπο με τον οποίον επιτίθενται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των boss fights χάνετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το όπλο σας. Εικάζουμε ότι αυτό γίνεται για να αποτρέψει την επανειλημμένη χρήση του και τον πόλεμο “εκ του ασφαλούς”, αλλά η αφαίρεση μέχρι τότε διαθέσιμων ικανοτήτων του χαρακτήρα είναι κακή λύση, ενώ μια σωστότερη αντιμετώπιση θα ήταν ο σχεδιασμός των bosses λαμβάνοντας υπόψιν τις τακτικές που μπορεί να υιοθετήσει κάθε παίκτης.

Σε αντίθεση με πολλούς αντίστοιχους τίτλους όπου σε κάθε run ο χαρακτήρας σας γίνεται λίγο πιο δυνατός κρατώντας κάποιες αναβαθμίσεις που κερδίσατε, στο Xenon Valkyrie+ το μόνο πράγμα που διατηρείται μεταξύ των runs είναι το Teamerite, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε όπλα. Αλλά ακόμα και η αγορά σας αυτή δεν σας κάνει άμεσα πιο δυνατό, καθώς το όπλο που αγοράσατε δεν εμφανίζεται στο χέρι σας, απλά μπαίνει στο σύνολο όπλων που είναι πιθανόν να εμφανιστούν στα σεντούκια που συναντάτε διάσπαρτα στα levels. Κατά τ’ άλλα κάθε φορά ξεκινάτε εντελώς από την αρχή, τόσο όσον αφορά τον εξοπλισμό σας όσο και τα stats σας, τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε με τα Talent Points που κερδίζετε όσο προχωράτε. Γενικά είναι ένα σύστημα που απαιτεί από τον παίκτη να βελτιωθεί αντί του χαρακτήρα του προκειμένου να προοδεύσει.

Ένα ακόμα πράγμα που παραμένει ανεξαρτήτως του πόσες φορές πεθάνετε είναι τα portals που σας δίνουν την επιλογή να προσπεράσετε κάποιες περιοχές. Όσο δελεαστικό όμως και αν ακούγεται, στην πράξη… δε λειτουργεί. Αυτό γιατί προσπερνώντας τις προηγούμενες περιοχές προσπερνάτε και την ευκαιρία να αναβαθμίσετε τα stats και τον εξοπλισμό σας, αφήνοντας τον χαρακτήρα σας εντελώς απροετοίμαστο για τους σαφώς πιο απαιτητικούς εχθρούς που σας περιμένουν. Επομένως αν και τεχνικά τα portals υπάρχουν ως επιλογή, καλό θα είναι να τα αγνοήσετε.

Τα 16bit γραφικά του Xenon Valkyrie+ κάνουν πολύ καλή δουλειά στην μίμηση του στυλ κλασικών ρετρό τίτλων, αλλά ο σχεδιασμός των levels δεν είναι εξίσου επιτυχημένος. Το υπερβολικά φορτωμένο background των levels δεν συνδυάζεται αρμονικά με το art style, υπερφορτώνοντας τον παίκτη και κουράζοντας το μάτι μετά από λίγη ώρα. H μουσική, ένα μίγμα techno και old school chiptunes, είναι σχετικά καλή αλλά μας κούρασε κάπως και μετά από περίπου μια ώρα ενασχόλησης αποφασίσαμε να την κλείσουμε. Στο μενού των επιλογών, θα βρείτε και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε φίλτρα. Δύο από αυτά μιμούνται CRT τηλεοράσεις, ενώ το τρίτο εξομαλύνει λίγο τα πιξελιασμένα γραφικά για όσους δεν είναι φαν του στυλ. Τέλος, για όσους η έλλειψη achievements/trophies στο Switch αποτελεί μειονέκτημα, το Xenon Valkyrie+ φέρει τα δικά του in-game achievements, για να μη μείνετε με το παράπονο.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Cowcat Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.