Έφυγε με χαμόγελα το 2015

Ο Μάνος Μανουσέλης κάνει τον απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στην πρώτη αγωνιστική του Τop 16 της Ευρωλίγκας μέσω του blog του στο novasports.gr.

Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε το 2015 με μια εμφατική νίκη επί της Μπαρτσελόνα και έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους …συνοδοιπόρους στον όμιλο του θανάτου, ότι το ΣΕΦ παραμένει άπαρτο κάστρο! Από την άλλη μεριά ο Παναθηναικός μπορεί να μη νίκησε την Φενέρ στην Πόλη, αλλά ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικός, απέναντι στο φαβορί του γκρουπ, έδειξε σημάδια βελτίωσης σε ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι και δικαιούται να αισιοδοξεί για την συνέχεια. 

Η επιστροφή του αρχηγού

Όσοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο ΤΟΠ 16, αντιλήφθηκαν σχεδόν απλό το τζάμπολ, ότι στην σύνθεση των ερυθρολεύκων υπήρχε ένας νέος παίκτης! Όχι, δεν μιλάμε για τον εκρηκτικό αμερικανό γκαρντ Οντομ, το μεταγραφικό απόκτημα της τελευταίας στιγμής, που καθόταν στον πάγκο των αναπληρωματικών, αλλά για τον Βασίλη Σπανούλη! Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων για πρωτη φορά μετά την περσινή σεζόν ήταν φανερό πως είχε ξεπεράσει κάθε πρόβλημα τραυματισμού που δεν του επέτρεπε να παίζει όπως μόνο αυτός ξέρει. 

Ο Βασίλης πατούσε δυνατά στο παρκέ, κάθε κίνηση του ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, στο ένας εναντίον ενός ο Σατοράνσκι δεν προλάβαινε ούτε να τον δει, οι πάσες του (9 ασίστ συνολικά) έκαναν τον Τόμιτς να μοιάζει απελπιστικά αργός και γενικά ο Σπανούλης ήταν ο καλός του εαυτός! Με ένα τέτοιο συν στην επίθεση, ο καυτός Ολυμπιακός μέσα στο γεμάτο Ειρήνης και Φιλίας, είχε εκ ορισμού το ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στην Μπαρτσελόνα που για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε λίγη επί ελληνικού εδάφους. 

Οι ερυθρόλευκοι, εκτός από τον Σπανούλη, ενεργοποίησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο το μεγάλο και … άχαστο όπλο τους, την επιθετική άμυνα. Η πίεση πάνω στην μπάλα, η αλληλοκάλυψη σε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσουν ρήγμα οι φιλοξενούμενοι και η μαχητικότητα στα ριμπάουντ και κάθε λογής διεκδίκηση, έδωσαν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική ομάδα, καθώς οι Καταλανοί δεν έδειξαν καμιά διάθεση να αντιδράσουν σε αυτούς τους τομείς.

Κάπως έτσι λοιπόν, οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με το δεξί στην …κανονική φάση της Ευρωλίγκα και με την τελική διαφορά των 12 πόντων να είναι πολύ κολακευτική για την χειρότερη Μπαρτσελόνα που έχουμε δει στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Ασφαλώς ειναι μόνο η αρχή και δεν μπορούν να βγουν γενικά συμπεράσματα, αλλά το πρώτο δείγμα ειναι εξαιρετικό για τον Ολυμπιακό και απογοητευτικό για την Μπάρτσα, η οποία είχε την δικαιολογία πως 48 ώρες νωρίτερα είχε παίξει εκτός έδρας και επί της Ρεάλ! Ο όμιλος, πάντως, πήρε φωτιά με το καλημέρα καθώς η Χίμκι νίκησε την ΤΣΣΚΑ και ειναι ολοφάνερο πως κάθε παιχνίδι θα ειναι πόλεμος…

Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός

Προφανώς όταν λέγεσαι Παναθηναικός δεν μπορεί ποτέ να είσαι ευχαριστημένος μετά από μια ήττα, ακόμη και αν αυτή έχει γίνει με αντίπαλο την Φενέρ του Ομπράντοβιτς στην Κωνσταντινούπολη! Πλην, όμως, λίγος ρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Οι πράσινοι παραμένουν μια νέα ομάδα που χτίζει ημέρα με την ημέρα την αγωνιστική της ταυτότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι νωρίτερα στην φετινή σεζόν χάσανε εκτός έδρας από την Ζιελόνα Γκόρα. Από αυτό το σημείο, μέχρι το να ανατρέπουν διαφορά 14 πόντων ( από το 27-13 στο 56-58) απέναντι σε μια ομάδα που έχει υπερδιπλάσιο μπάζετ και κόουτς τον Ζοτς, υπάρχει μεγάλη απόσταση. 

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στο συγκεκριμένο ματς. Βρέθηκε να χάνει με 14 – 0 και λίγο αργότερα με 27-13 καθώς δεν είχε αμυντική απάντηση στον Ντατόμε και η πίεση των γηπεδούχων στην άμυνα τον έβγαλε έξω από το επιθετικό του πλάνο. 

Ο Τζόρτζεβιτς έκανε διορθωτικές κινήσεις με τον Γιάνκοβιτς να αναλαμβάνει τον Ντατόμε, τον Διαμαντίδη δίπλα στον Καλάθη στην οργάνωση και τον Ραντούλιτσα αντί του Κούζμιτς στο πέντε, με αποτέλεσμα να αλλάξει άμεσα η εικόνα του τριφυλλιού. 

Το κυριότερο θετικό στοιχείο, όμως, για τους πράσινους έχει να κάνει την θεαματική αλλαγή στην άμυνα τους, τόσο από θέμα διάθεσης, όσο και σε επίπεδο τακτικής. Οι αλλαγές σε ολα τα σκριν μακριά από την μπάλα αξιοποιούν τα ψηλά γκαρντ που έχει ο Παναθηναικός ενώ το γεγονός ότι οι πάντες πλέον βάζουν δυνατά το σώμα τους στις μάχες δυσκολεύουν κάθε αντίπαλο να αναπτύξει το παιχνίδι του. 

Ο Παναθηναικός προφανώς έχει δρόμο ακόμη να διανύσει για να γίνει η ομάδα που ονειρεύεται ο κόσμος του, αλλά θεωρούμε ότι με εμφανίσεις σαν αυτή στην Κωνσταντινούπολη δικαιούται να ελπίζει τόσο για την πρόκριση του στους οκτώ, όσο και για το μέλλον του γενικότερα. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.