Παίξτε σκληρά, παίξτε έξυπνα, παίξτε μαζί

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για τις νίκες των ελληνικών ομάδων στη δεύτερη αγωνιστική του Top 16 της Euroleague και αναλύει το πώς αυτές ήρθαν.

Θα ακούνε για ελληνικές ομάδες μπάσκετ και θα τρέχουν πανικόβλητες οι ισπανικές με τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών! Ο Ολυμπιακός νίκησε την Πέμπτη την Λαμποράλ στην Βιτόρια, την επόμενη ημέρα ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να ξεπεράσει το εμπόδιο της  Μάλαγα και αν συνυπολογιστεί ο θρίαμβος των ερυθρολεύκων επί της Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα του Τοπ 16, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι βρήκαμε το κουμπί των Ιβήρων τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων! 

Είναι, όμως,  ακριβώς έτσι, ή κάνουμε γενικεύσεις που απέχουν από την πραγματικότητα; 

Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές είναι περισσότερες από τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα  στις αποστολές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα. Οχι μόνο γιατί έχουν διαφορετικούς αντιπάλους, αλλά και γιατί σαν ομάδες βρίσκονται σε άλλο στάτους την συγκεκριμένη εποχή. 

Οι σκληροί του Σφαιρόπουλου
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ήταν με μια λέξη απολαυστικός απέναντι στην Λαμποράλ. Οι έξι πόντοι της τελικής διαφοράς είναι τιμητικό αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους που για μεγάλα χρονικά διαστήματα του παιχνιδιού δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ελληνική ομάδα, ούτε αμυντικά, αλλά ούτε και επιθετικά. 

Ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι: Ο Σφαιρόπουλος έχει πείσει τους παίκτες του να ξεκινούν την προσέγγιση τους στο μπάσκετ από την άμυνα και αυτό έχει μετατρέψει τους ερυθρόλευκους σε πολεμική μηχανή. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν ο Ολυμπιακός θα κατορθώσει να παίζει στο ίδιο επίπεδο ενέργειας μέχρι το τέλος της περιόδου, ούτε αν θα συνεχίσει να τον κυνηγάει η κακοδαιμονία των τραυματισμών, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ομάδα στην διοργάνωση που να μπορεί να συναγωνιστεί τους πειραιώτες στο πόσο δυνατά παίζουν το παιχνίδι!

Play hard, play smart, play together!

Παίξτε σκληρά, παίξτε έξυπνα, παίξτε μαζί: τρεις απλοί κανόνες, τρεις ευχές, τρία όνειρα που έχουν οι προπονητές όλου του κόσμου για τις ομάδες τους. Ο Ολυμπιακός έχει αναγάγει σε επιστήμη το να παίξει σκληρά, χωρίς όμως να χάσει την εξυπνάδα και την τακτική -ανεξάρτητα από το αν οι πάντες έχουν 200 σφυγμούς πάνω στο παρκέ –  αλλά και την ομαδικότητα που χαρακτηρίζει τους πρωταθλητές. 

Στην Ισπανία ο πρωταθλητής Ελλάδος κατάφερε να κατεβάσει την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγα (93.2 εντός έδρας) 17 πόντους κάτω από τον μέσο όρο της, να βγάλει τους παίκτες του Περάσοβιτς έξω από το πλάνο τους και να κάνει την Λαμποράλ να μοιάζει με ομάδα χαμηλότερου επιπέδου.

Η νίκη του Ολυμπιακού αποκτάει διπλή σημασία διότι του δίνει προβάδισμα στην μάχη όχι μόνο της πρόκρισης, αλλά και για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς. 

Σε ατομικό επίπεδο, τα καλά νέα για τον Σφαιρόπουλο είναι ότι ο Βασίλης Σπανούλης έχει γυρίσει τον διακόπτη στο …on και είναι πάλι ο ηγέτης που χρειάζεται η ομάδα, ο παίκτης που κάνει την διαφορά. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έβαλε μια σειρά από μεγάλα σουτ, ήταν δημιουργικός και το σημαντικότερο; Στο μοναδικό σημείο του αγώνα, στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, που η Λαμποράλ έδειξε σημάδια ανάκαμψης, έβαλε οκτώ συνεχόμενους πόντους που αποκατάστησαν την τάξη. 

Κοντά στον Βασίλη μεγάλο παιχνίδι έκαναν και οι Μάντζαρης, Πρίντεζης. Ο Βαγγέλης ήταν απόλυτα εύστοχος, συγκεντρωμένος τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά και με την αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει έδινε σιγουριά στην συνολική εικόνα που έβγαζε σαν ομάδα ο Ολυμπιακός. Ο Πρίντεζης ήταν ασταμάτητος επιθετικά, πραγματικός πονοκέφαλος για τα τεσσάρια της Λαμποράλ που δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να τον κοντρολάρουν. 

Από τους υπόλοιπους ξεχώρισε ο Χάντερ που ήταν εξαιτρετικός στα τελειώματα του, ενώ ο Οντομ στην πρώτη του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα έδειξε ότι θα μπει σύντομα στην φιλοσοφία της ομάδας και είναι σε θέση να προσφέρει, διότι πρόκειται για καλό αθλητή που βάζει το κορμί του στην άμυνα και παίζει ομαδικά στην επίθεση.

Η μοναδικότητα του Διαμαντίδη 

Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μάλαγα – η οποία μάλιστα έπαιξε χωρίς τον Κουζμίνσκας που είναι ο πρώτος της σκόρερ- κατάφερε το σημαντικότερο όλων: Νίκησε και κράτησε ανέπαφη την έδρα του. 

Το ροζ φύλλο που πήραν οι πράσινοι έχει μεγάλη σημασία για την συνέχεια της διοργάνωσης για μια σειρά από λόγους:
Διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση στους οκτώ και στην διεκδίκηση μιας από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου που δίνουν το πλεονέκτημα έδρας.
Νίκησαν ενώ δεν έπαιξαν τόσο καλά, όσο σε προηγούμενα παιχνίδια τους το τελευταίο διάστημα και είναι σπουδαίο για τις ομάδες να παίρνουν τους δύο βαθμούς όταν η απόδοση τους δεν είναι αυτή που πρέπει.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα δώδεκα παίκτες – ακόμη και οι δύο μικροί Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος – οι οποίο μάλιστα είχαν θετικό πρόσημο στην απόδοση τους.
Βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο τέταρτο δεκάλεπτο, μπλόκαραν στην άμυνα ζώνης του Πλάθα, αλλά και πάλι βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν και να πάρουν τη νίκη και μάλιστα με σουτ ενός παίκτη – του Φελντέϊν – που είχε 0/4 τρίποντα ως εκείνη την στιγμή! Τέτοιες στιγμές διαμορφώνουν τους χαρακτήρες των ομάδων και των αθλητών, τους σημαδεύουν για πάντα και τελικά τους κάνουν καλύτερους.
Φάνηκε ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να πάρει την φετινή – τελευταία για τον ίδιο – σεζόν της καριέρας του. Ο αρχηγός του τριφυλλιού ήταν συγκλονιστικός σε όλη την διάρκεια του αγώνα και έκανε συνεχώς ότι χρειαζόταν για να πάρει τελικά η ομάδα του τη νίκη. Με τέτοιο Διαμαντίδη, οι ελπίδες των πρασίνων να πετύχουν κάτι μεγάλο είναι όχι απλά αυξημένες, αλλά δημιουργούν την θετική ατμόσφαιρα που χρειάζεται κάθε ομάδα για να προχωρήσει. 

Και μια που μιλάμε για τον Διαμαντίδη, η στιγμή που θα μείνει στην ιστορία, ειδικά επειδή μιλάμε για ελληνικά γήπεδα και Ελληνες φιλάθλους , είναι η αποθέωση που γνώρισε από το σύνολο των φίλων του Παναθηναϊκού μετά από μια λάθος πάσα που έκανε!  Σε μια χώρα που δεν σεβόμαστε τίποτα και κανέναν, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το να αναγνωρίζεται από όλους μια αξία, έστω και αν μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών, τον Δημήτρη Διαμαντίδη…

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μάλαγα έδειξε ότι έχει θέματα με την ατομική άμυνα, καθώς δεν μπόρεσε να σταματήσει σε κανένα σημείο του αγώνα τον Σμιθ, δεν έβγαλε την απαιτούμενη ενέργεια στον ανασταλτικό τομέα σε ομαδικό επίπεδο.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν η ομάδα του Τζόρτζεβιτς θέλει να προχωρήσει στην διοργάνωση θα πρέπει να παίξει καλύτερα σαν ομάδα επί 40 λεπτά, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Αυτή η συνέχεια και η συνέπεια είναι που του λείπει για να μην επιτρέπει στους αντιπάλους του να ελπίζουν ότι έχουν τύχη απέναντι στον Διαμαντίδη και τους συμπαίκτες του…    


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.