Από τον Πελέ στον Μπέκαμ

Η «κατάρα» της Σκωτίας, οι προπονητές που έβρισκαν πάντα δουλειά σε Μουντιάλ κι οι μετρ των φάουλ. Σε 70 ημέρες ακούγεται το σφύριγμα έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία και οι Mundo Moments θυμούνται ιστορίες του παρελθόντος

Η «κατάρα» της Σκωτίας, οι προπονητές που έβρισκαν πάντα δουλειά σε Μουντιάλ κι οι μετρ των φάουλ. Σε 70 ημέρες ακούγεται το σφύριγμα έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία και οι Mundo Moments θυμούνται ιστορίες του παρελθόντος

Κι οι όμιλοι, καλοί είναι…

Η φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ρωτήστε και τους Σκωτσέζους, οι οποίοι βρίσκουν…τοίχο και δεν καταφέρνουν να περάσουν στα νοκ-άουτ. Κι έχουν δοκιμάσει αρκετές φορές: 8 τον αριθμό! Από το κάδρο λείπουν οι διοργανώσεις του 1934 και του 1938, το πρόγραμμα των οποίων εμπεριείχε μόνο νοκ-άουτ αναμετρήσεις. Κι από το Μουντιάλ του ’38, ξεχωρίζει η περίπτωση της Ινδονησίας. Όχι μόνο γιατί κατέβηκε με το όνομα «Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες». Αλλά γιατί έχει δώσει μόνο ένα ματς σε τελική φάση, γνωρίζοντας τη συντριβή με 6-0 από την Ουγγαρία. Άρα υπάρχει και χειρότερη επίδοση από εκείνη των Σκωτσέζων…Ιδού οι ομάδες που έχουν συμμετάσχει στα περισσότερα Μουντιάλ, δίχως να περάσουν στην επόμενη φάση.



Βρες κάποιον που να ξέρει τη δουλειά…

Εάν το βιογραφικό παίζει ρόλο στην ανεύρεση εργασίας, τότε στη θέση «προπονητής εθνικής ομάδας που συμμετέχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο» δύο υποψηφιότητες ξεχωρίζουν: Μπόρα Μιλουτίνοβιτς και Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα. Αμφότεροι έχουν προπονήσει 5 (!) διαφορετικές εθνικές ομάδες σε τελική φάση Μουντιάλ. Μάλιστα ο 73χρονος Σέρβος από το 1986 έως και το 2002 άλλαζε πάγκο, δίχως να χάσει ούτε ένα μεγάλο ραντεβού, όντας κι ο πρώτος που κατάφερε να περάσει στην νοκ-άουτ φάση με 4 διαφορετικές ομάδες. Μόνο η Κίνα του…χάλασε το σερί το 2002. Ο δε 75χρονος Βραζιλιάνος οδήγησε το 1994 την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του τέταρτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι δεν κατάφερε το 2006 στη δεύτερη ευκαιρία με τη «Σελεσάο». Τουλάχιστον εκείνος βρέθηκε στον πάγκο της χώρας του, σε αντίθεση με τον Μιλουτίνοβιτς…Οι δυο τους συνέπεσαν σε τρεις διοργανώσεις και βρέθηκαν αντιμέτωποι στις 4 Ιουλίου 1994, στην Καλιφόρνια, με το γκολ του Μπεμπέτο να δίνει στους Βραζιλιάνους την πρόκριση στα προημιτελικά έναντι των διοργανωτών Αμερικανών. 

Η τέχνη του φάουλ!

Από το πρώτο γκολ με εκτέλεση φάουλ του Ουρουγουανού Λουισίτο Μόντι κόντρα στη Γαλλία στο Μουντιάλ του 1930, έχουν περάσει 88 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουν σημειωθεί 68 γκολ με φάουλ από 64 ποδοσφαιριστές. Επομένως μόνο τέσσερις έχουν καταφέρει να σκοράρουν δυο φορές με φάουλ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτος το κατάφερε ο μεγάλος Πελέ, απέναντι σε βαλκανικές ομάδες: το 1966 με τη Βουλγαρία και το 1970 με τη Ρουμανία. Τον ακολούθησε χρονικά ένας σπουδαίος συμπατριώτης του, ο Ριβελίνο ο οποίος το 1970 σκόραρε με την Τσεχοσλοβακία και τέσσερα χρόνια αργότερα με την Ανατολική Γερμανία. Έπονται δύο Ευρωπαίοι, με τον πρώτο να έχει την ιδιαιτερότητα πως ήταν εύστοχος δύο φορές στη ίδια διοργάνωση. Ο Γάλλος Ζενγκινί το 1982 σκόραρε και με το Κουβέιτ και με την Αυστρία. Τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος,  ένας από τους αρτίστες στις εκτελέσεις, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος βρήκε δίχτυα το 1998 με αντίπαλο την Κολομβία και το 2006 απέναντι στο Εκουαδόρ. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.