Παναθηναϊκός από το… διάστημα!

Ένας φοβερός και τρομερός Παναθηναϊκός, συνέτριψε την Μακάμπι με 93-73, πέτυχε το 1-0 στη σειρά των προημιτελικών και βάζει πλώρη για... Κωνσταντινούπολη! Στην τελευταία περίοδο κατέβασαν τη διαφορά σε... γήινα επίπεδα οι Ισραηλινοί. Επόμενη κόντρα των δύο αντιπάλων την Πέμπτη.

Το πρώτο βήμα προς το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης έκανε απόψε ο Παναθηναϊκός. Η εκπληκτική «αρμάδα» του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς συνέτριψε τη Μακάμπι και την έκανε να μοιάζει αδύναμη. Επικράτησε με 93-73 στο ΟΑΚΑ με οδηγούς τους Διαμαντίδη, Καλάθη και Μπατίστ, πέτυχε μια ακόμη νίκη μετά την περσινή συνάντηση τους στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης και περιμένει τους Ισραηλινούς ξανά την Πέμπτη με στόχο να πάει στο 2-0.

Οι «πράσινοι» απέδωσαν εξαιρετικό μπάσκετ, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση, εξουδετέρωσαν τα «όπλα» των Πρωταθλητών Ισραήλ (σ.σ. Μπλου και Σχορτσιανίτης δεν έκαναν πολλά) και «καθάρισαν» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο κιόλας. Από τη στιγμή που πήραν διαφορά στο σκορ και την αυξησαν, οι παίκτες του Μπλατ δεν κατάφεραν ποτέ να πλησιάσουν. Έχαναν όλες τις «μάχες» και οι Λάνγκφορντ και Σμιθ απλώς φρόντισαν να «συμμαζέψουν» λίγο το σκορ.
 
Μπήκε με… αέρα
Τους Καλάθη Ν., Διαμαντίδη, Σάτο, Σμιθ και Μάριτς παρέταξε ο Ζέλιμιρ ομπράντοβιτς, ενώ ο Ντέιβιντ Μπλατ τους Λάνγκφορντ, Σμιθ, Μπουρστάιν, Μπλου και Σχορτσανίτης. Ο Μάριτς μπήκε… ζεστός στο ματς και έχοντας πλεονέκτημα απέναντι στον κοντύτερο του «Σόφο» έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι (5-2, 3΄). Από εκεί και πέρα ανέλαβαν οι Διαμαντίδης και Σμιθ και οι «πράσινοι» διατήρησαν το προβάδισμα τους (11-5, 5΄). Από πλευράς Ισραηλινών όμως ο Ντέβιν Σμιθ είχε αρχίσει να γίνεται «απειλητικός» και στο μαρκάρισμα του εστιάστηκαν τα παράπονα του «Ζοτς» (14-11, 6΄). Στο μεταξύ στο ματς είχε περάσει στο πλευρό του Μπατίστ -πια- ο Τσαρτσαρής.

Οι φωνές του Ομπράντοβιτς πλέον ήταν και προς τον Καλάθη αλλά και προς τον Γιασικεβίτσιους, την ώρα που Λάνγκφορντ και Ελιγιάχου έφερναν το ματς στα ίσα (16-16, 7΄:30΄΄) . Εκείνο που τους ζήτησε ήταν να περνάνε τη μπάλα στον Μπατίστ. Το έκαναν και μετά από δύο καλάθια του Μάικ και δύο τρίποντα των Διαμαντίδη και Καλάθη, οι Πρωταθλητές Ευρώπης πήγαν στο +8 (26-18, 9΄), ενώ ο Μπλατ φώναζε για την άμυνα, προσπαθώντας να επιτεθεί με Λάνγκφορντ και Οχαγιόν. Στο ματς είχε μπει και ο Παπαλουκάς και το δεκάλεπτο έληξε με 28-18.

Οι «πράσινοι» μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο στη συνέχεια και ξεκίνησαν να… ίπτανται στη δεύτερη περίοδο. Η Μακάμπι αντιμετώπιζε σημαντικά αμυντικά προβλήματα, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ήταν συγκεντρωμένοι και στην άμυνα, κυκλοφορούσαν καλά τη μπάλα και δημιουργούσαν στην επίθεση. Έτσι το σερί που έτρεξαν ήταν 9-0 -με Καλάθη και Τσαρτσαρή- από τις αρχές του δεκαλέπτου, κάνοντας το 37-18 (12΄), αλλά το συνολικό από το 8ο λεπτό της αναμέτρησης ήταν 19-0 (από το 18 -18!). Ο Μπουρστέιν μπήκε για να «συμμαζέψει» την περιφερειακή άμυνα της «ομάδας του λαού», αλλά ο Καλάθης δεν… καταλάβαινε τίποτα (40-18, 12΄:40΄΄).

Ο Μπατίστ (8π.) πέρασε στον πάγκο γιατί έκανε 2ο φάουλ, και ο Γιασικεβίτσιους έκανε 5/7 τα τρίποντα του Παναθηναϊκού (43-22, 14΄). Οι Ισραηλινοί είχαν φτάσει τα 11 λάθη, η άμυνα τους εξακολουθούσε να υπολειτουργεί και η επίθεση προσπαθούσε να σώσει την κατάσταση με τους Σμιθ και Λάνγκφορντ (43-27, 16΄). Η πεντάδα του «τριφυλλιού» ψήλωσε με τον Βουγιούκα, για να χτυπήσει ακόμη περισσότερο στα ριμπάουντ, μένοντας με δύο γκαρντ (Διαμαντίδη, Σάτο). Οι συνεργασίες έβγαιναν πολύ καλά και οι αιφνιδιασμοί (σ.σ. 6/6) το ίδιο, ο ρυθμός ήταν γρήγορος και πλήρως ελεγχόμενος από τους «πράσινους» (48-29, 18΄).

Ο κόουτς της Μακάμπι είχε πολλά παράπονα από τους ψηλούς του (Σχορτσιανίτη, Μπλου και Χέντριξ) γιατί είχε πάρει μόλις 2 πόντους από αυτούς, κάτι που δε συνέβαινε και σητν αντίπερα όχθη. Ο Διαμαντίδης είχε αναλάβει τις περισσότερες επιθέσεις και με τη συμβολή και του Σάτο ο Παναθηναϊκός έκανε θριαμβευτικό φινάλε στο πρώτο ημίχρονο με το ταμπλό να γράφει 55-34.
 
«Καθάρισαν» ολοκληρωτικά
Οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού σε συνεργασία με τον Σμιθ, έτρεξαν την ομάδα και στην επανάληψη. Ανέλαβαν τις επιθέσεις και με την ταχύτητα να αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα τους, απέναντι στους αμυντικούς των Ισραηλινών, έκαναν γρήγορα το 66-35 (24΄). Οι παίκτες του Μπλατ, προσπαθούσαν να παίξουν πιο επιθετική άμυνα και να πιέσουν περισσότερο, αλλά ήταν αναποτελεσματικοί. Ώσπου αποφάσισαν να… συγκεντρωθούν λίγο και με Λάνγκφορντ, Ελιγιάχου και Σμιθ να πετύχουν μερικούς πόντους, αν και η άμυνα τους συνέχιζε να «μπάζει» (75-46, 27΄) και να δίνει… δικαιώματα στον Ίαν Βουγιούκα.

Ο διεθνής σέντερ έβαζε τη μπάλα στη ρακέτα και στο αντίπαλο καλάθι (77-49, 28΄). Ο Μπλατ δεν ήξερε πς να αντιδράσει, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούσε να κρατά στον πάγκο τον Παπαλουκά, ο οποίος έχει την εμπειρία τέτοιων αγώνων.  Μπλου και Χέντριξ πήραν κάποιες προσπάθειες, φάνηκε λίγο και ο «Σοφο» (79-52, 29΄), αλλά ο Περπέρογλου «απάντησε» από τα 6.75 και έκλεισε το δεκάλεπτο με τη διαφορά στους 30 πόντους (82-52).

Η τελευταία περίοδος ήταν καθαρά διαδικαστική. Ο Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να «κρατήσουν» γερά, χωρίς να καταβάλλουν όλες τις δυνάμεις τους, ενώ ο Μπλατ είπε στους δικούς τους να κάνουν έστω και ένα καλό τρίλεπτο για να «ανέβουν» ψυχολογικά εν όψει της Πέμπτης. Οι μεν χαλάρωσαν λίγο την άμυνα τους, οι δε φόρτσαραν κάπως και η διαφορά άρχισε να μειώνεται (88-61, 33΄).

Ο Μάριτς πήρε κι άλλο χρόνο στο παρκέ, ο Καϊμακόγλου (επιστρέφοντας από τον τραυματισμό) προσπαθούσε να βρει τα πατήματα του και το ματς συνεχιζόταν με πιο αργό ρυθμό στο παρκέ (90-67, 35΄). Ο Σερβοαυστραλός πήγε στον πάγκο για να ηρεμήσει όταν άνοιξε μια.. κόντρα με τον Μπλου, την ώρα που ο Βουγιούκας οδηγούσε την ομάδα του σε μια νέα… κατοστάρα (92-69, 36΄).

Οι Ισραηλινοί βρήκαν την ευκαιρία να κατεβάσουν λίγο το δείκτη της διαφοράς, με τον Λάνγκφορντ (93-73, 39΄), αλλά μένοντας χωρίς πόντο στο τελευταίο λεπτό, ηττήθηκαν με 20, καθώς το ταμπλό έηγραφε 93-73 υπέρ του Παναθηναϊκού.    
 
Τα δεκάλεπτα: 28-18, 55-34, 82-52, 93-73.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 11, Λόγκαν 11(1), Σάτο 6(1), Τσαρτσαρής 3(1), Διαμαντίδης 15(2), Βουγιούκας 7, Καλάθης 13(2), Σμιθ 8(2), Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους 9(1).

Μακάμπι (Μπλατ): Παπαλουκάς, Χέντριξ 6, Σμιθ 17(2), Μπλου 5(1), Ελιγιάχου 6, Μάλετ 3(1), Πνίνι 2, Μπερστάιν 4, Οχαγιόν 3, Τζέιμς, Σχορτσανίτης 6, Λάνγκφορντ 21(1).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.