Το όνειρο του Αντρέ ‘Ινγκραμ

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για την ιστορία του Αντρέ Ίνγκραμ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, σε ηλικία 33 ετών.

Κάποτε ιστορίες όπως αυτή του Αντρέ Ίνγκραμ ήταν συνώνυμες με το Αμερικάνικο όνειρο, τη γη της μεγάλης ευκαιρίας και όλα αυτά που δημιούργησαν εκείνους τους θρύλους για τους παλιούς μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, η ιστορία του Αντρέ Ίνγκραμ θα τροφοδοτήσει ενδεχόμενα ένα καλό κινηματογραφικό σενάριο αλλά κυρίως θα αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για δεκάδες αθλητές (όχι μόνο του μπάσκετ) που κυνηγάνε το δικό τους Αμερικάνικο όνειρο.

Πριν από λίγες ώρες ο Αντρέ Ίνγκραμ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας βετεράνος της G-League του ΝΒΑ χωρίς ορατές ελπίδες να κάνει ποτέ πραγματικότητα αυτό για το οποίο πάλεψε όλη του τη ζωή. Μια μέρα, ένα μήνα, μια σεζόν, κάτι τέλος πάντων στο ΝΒΑ! Σήμερα, ο Αντρέ Ίνγκραμ είναι πρώτο θέμα στα περισσότερα αμερικάνικα μίντια και το πιο δημοφιλές viral στα σόσιαλ μίντια. Και κυρίως αποτελεί την επιτομή του αξιώματος ότι όταν ο άνθρωπος κυνηγάει με πείσμα, υπομονή και επιμονή το όνειρο του κάποια στιγμή δεν μπορεί κάτι θα γίνει και θα το πετύχει! Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του Αντρέ Ίνγκραμ που πριν λίγες ώρες έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ σκόραρε 19 πόντους με τη φανέλα των Λέικερς και θα ζήσει για 48 ώρες το όνειρο της ζωής του!

O Ίνγκραμ γεννήθηκε το 1985 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια και τελείωσε ένα τοπικό γυμνάσιο ως σπουδαίο μπασκετικό ταλέντο. Προτίμησε να πάει στο Αμέρικαν Γιουνιβέρσιτι κυρίως γιατί ήταν ένα πρόγραμμα που του πρόσφερε όχι μπασκετική αναγνώριση αλλά ένα καλό ακαδημαϊκό πτυχίο. Παίζοντας στην Ivy League ήξερε ότι δεν θα ήταν ποτέ πρωτοκλασάτος και φημισμένος μπασκετμπολίστας αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει καλό όνομα. Ήταν για τέσσερα χρόνια ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, την τελευταία σεζόν σκόραρε σε οκτώ παιχνίδια πάνω από 20 πόντους αλλά κανείς στις ΗΠΑ μια δεκαετία νωρίτερα δεν έπαιρνε στα σοβαρά ένα παίκτη από τα κολέγια της Ivy League που φημίζονται όχι για τους αθλητές που παράγουν αλλά για τους επιστήμονες. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν μπει και αυτά στον….πειρασμό των σπορ αλλά πίσω στο 2007 όταν αποφοίτησε ο Ίνγκραμ οι προοπτικές του ήταν περιορισμένες. Η προφανής μια ήταν να ξενιτευτεί και να αρχίσει να παίζει επαγγελματικά στον πλανήτη όπως κάνουν εκατοντάδες άλλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων. Προτάσεις όπως αποκάλυψε ο ίδιος εκείνα τα χρόνια υπήρχαν.

Αλλά ο Ίνγκραμ πήγε κόντρα στο manual του….κατασκευαστή! Και έμεινε για μια δεκαετία να παίζει στην…αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, τη G-League περιμένοντας το τηλεφώνημα που θα άλλαζε τη ζωή του. Την πρόσκληση από μια ομάδα του ΝΒΑ για ένα απλό δεκαήμερο συμβόλαιο. Συνέχισε να πιστεύει ότι μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ. Η διεθνής του καριέρα ήταν δύο ματς όλα κι όλα που έπαιξε στο Περθ της Αυστραλίας. Και δεν ήταν κακός. Δύο φορές κέρδισε τον διαγωνισμό τρίποντων στα all star games της G-League, πέμπτος σκόρερ στην ιστορία του αναπτυξιακού πρωταθλήματος. Στο ενδιάμεσο έφτιαξε οικογένεια, βρήκε μια παράλληλη δουλειά καθηγητή αλλά ακόμη περίμενε το τηλεφώνημα που θα του άλλαζε τη ζωή. Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1985, πατημένα τα 32 και έμεινε εκεί να ελπίζει ότι μια μέρα θα έπαιζε έστω και ένα λεπτό στο ΝΒΑ.

Την περασμένη Πέμπτη οι Λέικερς περισσότερο για να τιμήσουν την προσφορά του στις θυγατρικές τους ομάδες του έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Του πρόσφεραν ένα συμβόλαιο δέκα ημερών και δύο αγώνων! Ο Ίνγκραμ στα 32 του χρόνια θα γινόταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ρούκι στην ιστορία του πρωταθλήματος. Και ο πρώτος Αμερικάνος που θα έπαιζε σε αγώνα ΝΒΑ για πρώτη φορά στη ζωή του σε ηλικία άνω των 31 ετών. Μέχρι τώρα την πεντάδα των γηραιότερων ρούκι απάρτιζαν μη Αμερικάνοι, διάσημοι εκτός ΝΒΑ που πήγαν εκεί σε προχωρημένη ηλικία: Αντουάν Ριγκοντό, Πέρο Άντιτς, Αρβιντας Σαμπόνις, Μαρσελίνιο Χουέρτας και Πάμπλο Πριχιόνι.

Πριν από μερικές ώρες ο Αντρέ Ίνγκραμ μπήκε στο Στέιπλς Σέντερ έδρα των Λέικερς όχι ως θεατής όπως είχε κάνει εκατοντάδες φορές στη ζωή του. Πήγε στα αποδυτήρια, άλλαξε δίπλα στον Τζούλιους Ραντλ και τον Μπρουκ Λόπεζ, μίλησε με αυτούς που δεν έπαιζαν για διάφορους λόγους και βγήκε στο παρκέ για να αντιμετωπίσει τους Ρόκετς, μια ομάδα που είναι από τα φαβορί για τον τίτλο και πήγαν στην πόλη των Αγγέλων με πλήρη σύνθεση. Την ώρα που ο Λιουκ Γουόλτον του έδωσε το σήμα να μπει στο παιχνίδι κάθισε στη γραμματεία δίπλα στον Κρις Πολ, ένα συνομήλικο του. Ο Πολ έπαιζε τον αγώνα νούμερο 892 στην καριέρα του, ο Ίνγκραμ τον πρώτο! Ο Πολ γύρισε και του είπε: «Σε σέβομαι για όσα έκανες». Την ιστορία του Ίνγκραμ την ήξερε και ο κόσμος. Σε μια χαοτική χρονιά για τους Λέικερς του χάρισαν το χειροκρότημα τους. Για τον ίδιο λόγο που τον σεβόταν ο Πολ. Για την υπομονή και την επιμονή του. Ο Ίνγγκραμ μερικά δευτερόλεπτα αργότερα έκανε το πρώτο σουτ της ΝΒΑ καριέρας του. Σούταρε ένα τρίποντο. Και το έβαλε. Στο τέλος του αγώνα είχε μείνει στο παρκέ 29 λεπτά, είχε σκοράρει 19 πόντους έχοντας ευστοχήσει σε 4 τρίποντα. Ο τηλεοπτικός σταθμός που μετέδιδε τον αγώνα είχε ήδη ανακαλύψει τη σύζυγό του στην εξέδρα και της έπαιρνε συνέντευξη. Το διαδίδκτυο είχε πάρει φωτιά. To απογοητευμένο κοινό των Λέικερς δεν τον χειροκροτούσε. Τον αποθέωνε καθώς ο Ίνγκραμ παραλίγο να….κερδίσει τους Ρόκετς και στο τέλος του αγώνα είχε σχεδόν τους ίδιους πόντους με τον Πολ και τον Τζέιμς Χάρντεν. Πριν ο αγώνας τελειώσει υπήρχαν 100.000 τουίτ στο Twitter με το όνομα του. Και είχε ξεπεράσει τον ιδιοκτήτη του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ και την περιβόητη κατάθεση του στην αμερικάνικη βουλή για την κλοπή προσωπικών δεδομένων! Ο Ίνγκραμ θα παίξει και απόψε. Άλλη μια φορά στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου κόντρα στην άλλη ομάδα του Λος Άντζελες τους Κλίπερς. Μπορεί να μη σκοράρει ούτε πόντο αλλά ποιος νοιάζεται; Σίγουρα όχι ο ίδιος που είδε μέσα σε 29 λεπτά ενός αγώνα μπάσκετ το όνειρο της ζωής του να γίνεται πραγματικότητα. Ακόμη και αν θα είναι ήρωας για ένα βράδυ η υπομονή άξιζε τον κόπο! Ήδη, κάποιοι ανακάλυψαν ότι σουτάρει καλά και δεν αποκλείεται αυτό το μικρό συμβολικό συμβόλαιο δέκα ημερών και 13.000 δολαρίων που του έδωσαν οι Λέικερς να είναι κάτι παραπάνω από μια μικρή επιβράβευση!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.