«Καθολικό διαζύγιο» δεν….υπάρχει!

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για το παρασκήνιο της κόντρας Eυρωλίγκας - Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Για τους καθολικούς ο γάμος είναι υποχρεωτικά ισόβιος. Και μόνο ο….Πάπας μπορεί να λύσει τα δεσμά ενός γάμου. Στην περίπτωση της προβληματικής συμβίωσης Παναθηναϊκού-Ευρωλίγκα ο Πάπας δεν είναι ένα φυσικό πρόσωπο αλλά η ρήτρα….συμβίωσης που αξίζει 10 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που η μια πλευρά (Παναθηναϊκός) δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει και η άλλη (Ευρωλίγκα) δεν έχει πρόθεση να….χαρίσει!

Στη συνάντηση της Πέμπτης και τα δύο στρατόπεδα μπήκαν με μια συγκεκριμένη και εντελώς διαφορετική εκτίμηση στις προθέσεις τους. Ο Μπερτομέου, σύμφωνα με τις απόψεις στενών συνεργατών του, δεν θέλει να δει μια ομάδα από τον ισχυρό πυρήνα της Ευρωλίγκα να ανοίγει την πόρτα της φυγής αλλά αν αυτό δεν μπορέσει να το αποφύγει θα ζητήσει το αντίστοιχο τίμημα. Και το τίμημα αυτό είναι το ποσό των 10 εκατομμυρίων, η ρήτρα «φυγής» με την οποία δέσμευσε για 10 χρόνια όλα τα κορυφαία Ευρωπαϊκά κλαμπ. 

«Η Ευρωλίγκα εγγυήθηκε στα σωματεία με κλειστό συμβόλαιο τα έσοδα τους για 10 χρόνια, αυτά υπέγραψαν και η παρουσία της IMG αποτελεί την εγγύηση. Όταν υπέγραψαν ήξεραν ακριβώς τους όρους και το καλοκαίρι του 2016 δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση», μας είπε στενός συνεργάτης του Ισπανού CEO της Ευρωλίγκα. Και ο Μπερτομέου δεν έχει τη διάθεση να χαρίσει στον Παναθηναϊκό (ή σε οποιονδήποτε άλλο) τα 10 εκατομμύρια όχι μόνο για τους αυτονόητους λόγους. Αν κάνει μια φορά την εξαίρεση είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και αύριο, μεθαύριο ή σε δύο μήνες ένα άλλο κλαμπ που θα έχει παράπονα όχι μόνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Παναθηναϊκού αλλά θα απαιτήσει να μην πληρώσει και αυτό τη ρήτρα. Κάτι που θα ανοίξει την πόρτα της μεγάλης φυγής σε κάθε περιστασιακό ή μόνιμο διαμαρτυρόμενο.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Παναθηναϊκός έχοντας δεδομένη τη συμφωνία με τη ΦΙΜΠΑ (θα αναφερθούμε παρακάτω σχετικά) γνωρίζοντας ακριβώς τους όρους που τον δεσμεύουν είχε την αντίστροφη επιδίωξη. Να του ζητήσουν οι υπόλοιπες ομάδες ή ο ίδιος ο Μπερτομέου να εγκαταλείψει συναινετικά τη διοργάνωση και φυσικά να μην τεθεί καν ζήτημα καταβολής της ρήτρας. Κάτι που δεν συζητήθηκε, δεν έγινε και με βάση την ανακοίνωση της Ευρωλίγκα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση των μετόχων δεν πρόκειται να γίνει. Η πιθανότητα ενός «βελούδινου» συναινετικού διαζυγίου δεν είναι για την ώρα συζητήσιμη.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Για την Ευρωλίγκα δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με όσα ισχύουν περίπου από το 2013. Τότε παραμονές του φάιναλ φορ του Λονδίνου είχαν ξεκινήσει τα….παρατράγουδα με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Πράσινη» εναντίον του Μπερτομέου, του Κώστα Ρήγα (υπεύθυνου διαιτησίας τότε στην Ευρωλίγκα) και των διαιτητών. Παραμονές του τελικού σε μια συνάντηση με επιλεγμένους δημοσιογράφους είχα ρωτήσει ευθέως τον Μπερτομέου (παρουσία άλλων 10 Ελλήνων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων) για την περίπτωση του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ήταν πολύ ξεκάθαρος: «Η συμπεριφορά του είναι αντισυμβατική. Δεν με ενοχλεί όσα γράφουν οι εφημερίδες του για μένα ή για την Ευρωλίγκα. Έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει αλλά δικαίωμα της διοργάνωσης είναι να τον τιμωρεί». Με απλά λόγια και σε ελεύθερη μετάφραση: «Θα πληρώνει για ότι λέει και κάνει». Στάση που δεν άλλαξε όλη την επόμενη πενταετία και την οποία υποστηρίζει σταθερά ο Μπερτομέου σε κάθε συνάντηση μας. «Όποιος παραβαίνει τους κανονισμούς θα τιμωρείται και θα πληρώνει». Και φέτος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω φτάνοντας μετά τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και στην απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μου ήδη στο γραφείο του Μπερτομέου υπάρχουν μεταφρασμένες όλες οι ποινές που έχει επιβάλλει ο Έλληνας αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να αντιληφθεί ότι το επόμενο επιχείρημα του θα είναι: «Ίδιες ποινές του έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Θα φύγει και από το ελληνικό πρωτάθλημα;». 

Φαντάζομαι ότι αυτό θα ακούσω στο….Βελιγράδι σε μερικές εβδομάδες όταν θα ξανασυζητηθεί το ζήτημα Γιαννακόπουλου.
Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός αφού δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα εξόδου χωρίς τη ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα επιδιώξει να απαλλαγεί από την Ευρωλίγκα δικαστικά. Ήδη οι πληροφορίες μου λένε ότι υπάρχει η πρόθεση να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια και η προσπάθεια της νομικής του υπηρεσίας θα είναι να αποδείξει ότι η δέσμευση του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα είναι περίπου αποικιοκρατικής μορφής (λόγω δεκαετούς διάρκειας) και ότι ναι μεν υπέγραψε το 2016 τους σχετικούς όρους μη φυγής αλλά από τότε έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη διοργάνωση και είναι πλέον βλαπτική η συμπεριφορά της για το κλαμπ. Το αν θα το καταφέρει είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ούτε καν κορυφαίοι νομικοί στους οποίους απευθύναμε το ερώτημα.

Στην Ευρωλίγκα υπάρχει μια αναπάντητη απορία. Τι άλλαξε από την τελευταία (πριν απ΄ αυτή της Πέμπτης) συνάντηση των ιδιοκτητών στο Σαντελιέ της Γαλλίας; Τότε δηλαδή που είχαν φωτογραφηθεί όλοι οι ιδιοκτήτες παρέα με τον Μπερτομέου, είχαν δηλώσει αναφανδόν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωλίγκα και στη διάρκεια εκείνης της συνάντησης είχε εντυπωσιάσει τους πάντες η ενεργή συμμετοχή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε θέματα προτάσεων που αφορούσαν το μάρκετινγκ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και διάφορα άλλα ζητήματα κοινής στρατηγικής. Τότε είχαν πιστέψει ότι οι μέρες του 2013 και του 2015 ανήκαν στο παρελθόν.

Δεν υπολόγισαν στην προκειμένη περίπτωση ότι υπήρχε το….αίσθημα! Και το αίσθημα λέγεται ΦΙΜΠΑ. Παρά το πολύωρο ρεπορτάζ που έκανα δεν μπόρεσα να μάθω μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Ποιος έκανε το…προξενιό και ήταν αυτός που κανόνισε την προ διμήνου συνάντηση στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ελβετία. Το σίγουρο είναι ότι εκείνο το ραντεβού πήγε πολύ καλά και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφυγε ενθουσιασμένος από την προοπτική να παίξει ο Παναθηναϊκός στο Basketball Champions League. Παρότι οι πληροφορίες του γράφοντος λένε ότι η ΦΙΜΠΑ του πρόσφερε ως μοναδικό εγγυημένο ποσό για τη συμμετοχή του ένα εκατομμύριο ευρώ! Στην Ευρωλίγκα συγκρίνουν το ένα εκατομμύριο με τα χρήματα που θα πάρει φέτος ο Παναθηναϊκός από πριμ νικών, συμμετοχή στα πλέι οφ, εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα από την Ευρωλίγκα και βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Χωρίς να υπολογιστεί η πιθανή πρόκριση στο φάιναλ φορ και η κατάκτηση του τίτλου. Εδώ όμως το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό και δεν έχει να κάνει με στενά (και στεγνά) οικονομικά μεγέθη που σαφώς είναι υπέρ της Ευρωλίγκα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέστρεψε –όπως λέγεται- εξαιρετικά χαρούμενος από τη συνάντηση με τους ανθρώπους της ΦΙΜΠΑ για ένα απλό λόγο: Θεωρεί ότι του έδειξαν σεβασμό και ότι του φέρθηκαν όπως αρμόζει στον ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα κλαμπ. Συχνά πυκνά δείχνει να πιστεύει ότι η Ευρωλίγκα και ο Μπερτομέου δεν τον σέβονται προσωπικά, ως ιδιοκτήτη και ως μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού. Και σύμφωνα με όσους βρίσκονται στον περίγυρο του αυτό έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τον προσωπικό του κώδικα και αποτελεί τεράστιο, σχεδόν θανάσιμο, λάθος για όσους συνδιαλέγονται μαζί του.

Είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις προθέσεις και παράλληλα επικίνδυνο αλλά με βάση τις πληροφορίες μου η αποχώρηση του από την συνεδρίαση της Μαδρίτης έγινε ακριβώς τη στιγμή που ένιωσε ότι δεν έχει τον σεβασμό των υπόλοιπων ιδιοκτητών ή των εκπροσώπων τους που βρίσκονταν στην αίθουσα. Γιατί; Θα επικαλεστώ μια πληροφορία που δεν μπόρεσα να διασταυρώσω αλλά τη θεωρώ αρκετά αξιόπιστη. Το τελευταίο 24ωρο πριν από τη συνάντηση της Μαδρίτης ο Γιαννακόπουλος είχε μιλήσει ή ενδεχόμενα είχε συναντηθεί με άλλους τέσσερις προέδρους κορυφαίων Ευρωπαϊκών κλαμπ προσπαθώντας να μετρήσει πιθανούς υποστηρικτές στην κόντρα με τον Μπερτομέου. Δεν γνωρίζω τι απαντήσεις πήρε αλλά εξέλαβε αργότερα την στάση των υπολοίπων στην αίθουσα ως απορριπτική και αποχώρησε. Ενδεχόμενα και ότι «προδόθηκε» γιατί περίμενε περισσότερους υποστηρικτές. Επικοινώνησα με στενό συνεργάτη προέδρου ομάδας του εξωτερικού και περίπου μου επιβεβαίωσε τη λογική όλων των υπολοίπων: «Μέσα σε μια αίθουσα και με τέτοια δεδομένα θα ήταν εντελώς παράταιρο κάποιος να πάρει θέση. 

Είτε υπέρ, είτε κατά του Γιαννακόπουλου». Και συμπλήρωσε: «Θα δούμε που θα πάει η ιστορία. Το γεγονός ότι δεν ζήτησε επίσημα κάποια ομάδα την τιμωρία του είναι αυτονόητο. Την επέβαλλε ο αθλητικός δικαστής της Ευρωλίγκα. Ακόμη και αν παρασκηνιακά είχε ενοχλήσει κάποια ή κάποιες ομάδες κανείς δεν θα το παραδεχόταν δημόσια». Αυτή η στάση ερμηνεύτηκε πάντως από τον ίδιο τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού ως άρνηση, απόρριψη και έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του. Στην πραγματικότητα όμως με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο πυρήνα ομάδων που ξεκάθαρα στην παρούσα φάση δεν συμπορεύονται με τις απόψεις του (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Φενέρ, Ολυμπιακός) οι υπόλοιπες από τις περισσότερες περιμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της ιστορίας. Και κανείς δεν έχει ζητήσει επίσημα ή ανεπίσημα (ανεξάρτητα από ποικίλες όσες «διαρροές») την αποβολή ή την εκδίωξη του Παναθηναϊκού. Αρκετοί πάντως έχουν ζητήσει την τήρηση των κανόνων και των κανονισμών, εξ΄ ου και οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του Μπερτομέου. Και όλοι περιμένουν με βάση την διαφορετική ατζέντα της κάθε ομάδας την τελική έκβαση του ιδιότυπου μπρα-ντε-φερ.

Ένα προφανές ατού που έχει ο Γιαννακόπουλος είναι οι συνεχείς αναφορές του σε οικονομικά θέματα που αφορούν στη διοργάνωση. Δεν είναι δικό του προνόμιο ή λογική: Όλοι οι ιδιοκτήτες είναι ευαίσθητοι σε οικονομικά ζητήματα. Στη Μαδρίτη χρησιμοποίησε και ένα μεγάλο μέρος των επιχειρημάτων της ΦΙΜΠΑ που εστιάζεται στην εξής άποψη: «Πως είναι δυνατόν μια διοργάνωση που είναι επιτυχημένη να έχει 16 μετόχους που χάνουν λεφτά;». Είναι ένα επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να βρει απάντηση από την πλευρά της Ευρωλίγκα που αρκείται να αναπαράγει επίσημα ή ανεπίσημα το ίδιο επιχείρημα εδώ και 4-5 χρόνια: «Τα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης είναι ξεκάθαρα. Τα ξέρουν οι ιδιοκτήτες, έχουν υπογράψει εδώ και δύο χρόνια και είναι στη διάθεση τους για κάθε έλεγχο. Όποιος θέλει έρχεται και τα ελέγχει στα γραφεία μας».
Προφανώς και όλα αυτά είναι politics για τον μέσο φίλαθλο που ενδιαφέρεται για ένα απλό ζήτημα: Που θα παίζει του χρόνου ο Παναθηναϊκός; Στην high profile Ευρωλίγκα ή στην χαμηλότερου επιπέδου αλλά ανερχόμενη διοργάνωση του Basketball Champions League; Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του σκληρού πόκερ έχουν μείνει δύο παίκτες, πολλοί θεατές και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάποιος κρατάει καρέ του άσου ή μπλοφάρει.

Ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις που έχει πάρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τη ΦΙΜΠΑ και τις ενστάσεις του για τα οικονομικά ζητήματα της Ευρωλίγκα τα μεγέθη στην παρούσα φάση είναι δυσανάλογα. Ένα μπάτζετ π.χ. 15-20 εκατομμυρίων (επίπεδα που πάνω κάτω κοστίζει στον Παναθηναϊκό κάθε μια από τις δύο τελευταίες του σεζόν) δεν μπορεί να συντηρηθεί με συμμετοχή στη διοργάνωση της FIBA ακόμη και αν καταφέρει (δικαστικά) να απαλλαγεί από τη ρήτρα των 10 εκατομμυρίων. Για την ώρα πάντως το γεγονός ότι ο Γιαννακόπουλος βρήκε αποδοχή και σεβασμό από την πλευρά της ΦΙΜΠΑ μετράει περισσότερο από την όποια οικονομική ζημιά. Αλλά επειδή ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έχει αποδειχθεί με τον δικό του τρόπο εξπέρ του επικοινωνιακού παιχνιδιού θα μετρήσει πολύ και η στάση των φιλάθλων της ομάδας τώρα που θεωρητικά η απόφαση φυγής από την Ευρωλίγκα είναι δεδομένη. Θα μετρήσει τις αντιδράσεις αφού παράλληλα υπάρχει στα σκαριά και το εγχείρημα του “Athens Alive’’, το οποίο ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό και ενδεχόμενα να παίξει καίριο ρόλο στις εξελίξεις. Υπάρχει και μια ακόμη ακραία λύση που προκύπτει από διαρροές εντός του συλλόγου: Να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός το παράδειγμα της Μακάμπι αλλά αντίστροφα. 

Να δημιουργήσει δύο ομάδες, μια για την Ευρωλίγκα και μια για την Ελλάδα. Με την ελληνική βερσιόν να είναι ισχυρή στελεχωμένη με Έλληνες και ξένους πρώτης γραμμής και την Ευρωπαϊκή να παίζει με έφηβους και χωρίς ξένους ώστε να ωθήσει μέσω της….διακωμώδησης την Ευρωλίγκα αργά ή γρήγορα να τον….διώξει χωρίς την καταβολή της ρήτρας. Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν μπορεί να τιμωρήσει μια ομάδα για το….ρόστερ της! Αλλά ακόμη και αυτή η λύση έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα και η πιθανή νίκη του Παναθηναϊκού θα είναι πύρρεια.

Ούτε για την Ευρωλίγκα όμως τα πράγματα είναι εύκολα. Εξηγήσαμε και στην αρχή ότι ο Μπερτομέου για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν μπορεί να συναινέσει στην εκούσια φυγή μιας δυσαρεστημένης ομάδας χωρίς την καταβολή της ρήτρας. Θα ισοδυναμούσε με μελλοντική ισοδυναμία. Αλλά στη Βαρκελώνη όπου τα οικονομικά στοιχεία είναι κυρίαρχα ξέρουν ότι χωρίς τον Παναθηναϊκό το πλήγμα για τη διοργάνωση θα είναι σημαντικό. Οι  διαρροές από την πλευρά της Βαρκελώνης λένε ότι με την επικείμενη συμμετοχή της Μπάγερν τη νέα σεζόν και το άνοιγμα της Γερμανικής αγοράς θα ισοσταθμιστεί η ενδεχόμενη φυγή του Παναθηναϊκού. Ο Μπερτομέου και οι συνεργάτες του όμως ξέρουν ότι η συγκεκριμένη ρητορική είναι περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους και για εφησυχασμό των υπόλοιπων ομάδων και ότι μεγέθη της τάξης του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ δεν αντικαθίστανται ούτε εύκολα, ούτε ανώδυνα. Ακόμη και από ένα μεγάλο Γερμανικό σύλλογο που όμως για το μπάσκετ δεν είναι ομάδα πρώτης γραμμής.

Με απλά λόγια και ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις οι δύο πλευρές βρίσκονται ακριβώς στη φάση που λαϊκά περιγράφεται «ως μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Ουδέτεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι επειδή στο τραπέζι έχει πέσει πλέον (πέραν όσων αναλύσαμε διεξοδικά) και το προσωπικό γόητρο των δύο βασικών πρωταγωνιστών (Μπερτομέου-Γιαννακόπουλος) το όλο θέμα γίνεται πιο σύνθετο αλλά και πιο….απλό. «Όπως ακριβώς είχαν λυθεί οι διαφορές τους μετά το 2015 και η εκεχειρία άντεξε μέχρι φέτος», μας είπε άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και γεγονότα αλλά και τις δύο πλευρές της υπόθεσης. 

«Μόνο που παράλληλα πρέπει να βρεθεί πλέον και μια επαρκής δημόσια εξήγηση ώστε κανείς από τους δύο να μη βγει λαβωμένος επικοινωνιακά, κάτι που αμφότεροι το θεωρούν πλέον πολύ σημαντικό». Το σίγουρο είναι ένα: Αυτή τη στιγμή ο  Παναθηναϊκός δεν μπορεί να φύγει ανώδυνα από την Ευρωλίγκα και η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να τον διώξει χωρίς συνέπειες.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.