Προβόπουλος: Είχα ενημερώσει εγκαίρως για το έλλειμμα

Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος είχε ενημερώσει προεκλογικώς τον πολιτικό κόσμο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα στατιστικα στοιχεία του 2009, δήλωσε ότι αν είχαν παρθεί πολύ σκληρά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές, θα είχε μετριαστεί η εκτροπή και θα είχε ανακοπεί η δυναμική του ελλείμματος.

Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος είχε ενημερώσει προεκλογικώς τον πολιτικό κόσμο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα στατιστικα στοιχεία του 2009, δήλωσε ότι αν είχαν παρθεί πολύ σκληρά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές, θα είχε μετριαστεί η εκτροπή και θα είχε ανακοπεί η δυναμική του ελλείμματος.

«Η αποτροπή της κρίσης μετά το 2009, θα ήταν πολύ δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη» κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Προβόπουλος Προβόπουλος χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως ο αποκλεισμός της χώρας από τον δανεισμό δεν θα ήταν μοιραίος, αν λαμβάνονταν έστω και το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα τόνωναν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα καθησύχαζαν τις αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, το ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στον δανεισμό της, είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς δανείστηκε πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα προϋπολογισθέντα και με υψηλότερο επιτόκιο.

Οι παρεμβάσεις και ανακοινώσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της τότε κυβέρνησης, ωστόσο, «ήταν αναντίστοιχες του προβλήματος».
«Για παράδειγμα, η μείωση των τιμών των αυτοκινήτων, δεν θεωρώ ότι είναι διαρθρωτικό μέτρο, ούτε διευκολυντικό των προβλημάτων εκείνης της εποχής, αν και υπήρχε μία άποψη, ότι πουλώντας αυτοκίνητα και επιβάλλοντας φόρους βελτιώνουμε τα φορολογικά έσοδα» σημείωσε ο Διοικητής της ΤτΕ.
Παρότι, όπως είπε, ο ίδιος είχε ενημερώσει προσωπικά τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων για τον κίνδυνο διψήφιου ελλείμματος και είχε παντοιοτρόπως με δηλώσεις του στον Τύπο και εκθέσεις ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη.

Κληθείς, μάλιστα, να ενημερώσει την Εξεταστική Επιτροπή για τις αντιδράσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, ο κος Προβόπουλος περιορίστηκε να πει πως «τις αντιδράσεις μπορεί να τις δει κανείς εκ των υστέρων, όπως φαίνονται εν τοις πράγμασι».
Απαντώντας σε συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κ.Προβόπουλος ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου, κατά την ενημέρωσή του την 8η Σεπτεμβρίου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Φίλιππου Σαχινίδη, «κουνούσε το κεφάλι δείχνοντας κατανόηση».

«Η 8η Σεπτεμβρίου ήταν μετά την ομιλία του Αρχηγού τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που είχε πει «λεφτά υπάρχουν», παρενέβη αργότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Θεοδωρίδης.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εξουσίας. Κυβέρνησε τη χώρα επί σειρά ετών. Έχει ανθρώπους σε κρίσιμες καρέκλες, όπως στην Τράπεζα της Ελλάδος, τους οποίους και σέβομαι και υπολήπτομαι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ΕΣΥΕ, στα υπουργεία, στις τράπεζες. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μετέφεραν έναν προβληματισμό για το ότι τα πράγματα πάνε άσχημα» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει και την εκτίμηση πρόβλεψης του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ, Γιάννη Παπαθανασίου για έλλειμμα 6%, ο κ. Προβόπουλος δεν επεκτάθηκε. Αρχικά δήλωσε «αναρμόδιος να σχολιάσει», ενώ στη συνέχεια υπενθύμισε πως «κατά το παρελθόν, είχαμε και την λεγόμενη “άσπρη τρύπα” στα ασφαλιστικά ταμεία, που εμφανίζονταν πλεονασματικά και ελάφρυναν τελικώς το έλλειμμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Διοικητής της ΤτΕ, εμφανίστηκε σύμφωνος με έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία, η ποιότητα των δημοσιονομικών στατιστικών στην Ελλάδα, «υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις και στις επιδράσεις του εκλογικού κύκλου» – ερμηνεύοντας πάντως ο ίδιος το συγκεκριμένο απόσπασμα, ως αναφερόμενο στην «χαλάρωση του δημοσίου τομέα ενόψει των εκλογών».
Η ίδια έκθεση της Κομισιόν, «συντάχθηκε κατόπιν εντολής του ECOFIN, όταν διαπίστωσε το Φθινόπωρο του 2009, ότι οι στατιστικές που δόθηκαν από τη νέα κυβέρνηση, ήταν διαφορετικές» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί άλλωστε και με την απογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη το 2004, η οποία «δεν έλυσε τα στατιστικά προβλήματα της χώρας».

Ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ, εκτίμησε πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και πως «το να κάνω κοπτοραπτική και να αφήνω τις αγορές ανενημέρωτες για να συνεχίσουν να με δανείζουν, μου ακούγεται αφελές. Είναι αφελής όποιος το ισχυρίζεται. Μπορείς να τους κοροϊδέψεις ένα μήνα, άντε δυο, μετά δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις, τελειώνει εκεί και σε τιμωρούν πλέον αμείλικτα…»
“Τί μέτρα θα μπορούσε να λάβει λοιπόν η νέα κυβέρνηση το 2009; Και θα μπορούσαν άραγε να ανακόψουν την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων προς τον εκτροχιασμό;”, ρώτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.
«Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα, που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι» απάντησε ο κ. Προβόπουλός.

«Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, το οποίο θα παρέμενε διψήφιο, θα είχαν όμως μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι η χώρα αυτή είχε κατανοήσει τα προβλήματά της και είχε ξεκινήσει να τα αντιμετωπίζει και κατά συνέπεια, θα της έδιναν και κάποια πίστωση χρόνου».
Για την δήλωση Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», ο μάρτυρας εκτίμησε πως «οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές είναι πολύ προσεκτικοί και βλέπουν δίκην ακτινογραφίας. Δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση υπουργού, έστω και ατυχή περί «Τιτανικού», για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε κατάσταση αρνητική».

ΛΑΟΣ: Εγείρονται ποινικές ευθύνες
Επικαλούμενος δημοσιεύματα για την κατάθεση του κ.Προβόπουλου, ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για έγερση ποινικών ευθυνών των δυο τελευταίων εκλεγμένων πρωθυπουργών.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη, ζητά παρέμβαση από το κοινοβούλιο και την Δικαιοσύνη, που, όπως αναφέρει, «πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών απαιτήσεων για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών», ενώ υποστηρίζει πως «ιδίως στην περίπτωση Παπανδρέου, υπάρχει κάτι περισσότερο από τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις».
Ο ΛΑΟΣ επισημαίνει, επίσης, πως εάν δεν υπάρξει η ανάλογη πρωτοβουλία τότε «θα αναγκαστούμε να πάρουμε εμείς».

Πηγή: ethnos.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.