Σενάρια για παράταση του τρίτου Μνημονίου

Ξεκινά το διαπραγματευτικό παιχνίδι για την Ελλάδα στην Ουάσινγκτον.

Την ώρα που πυκνώνουν τα σενάρια για παράταση λίγων μηνών του τρίτου Μνημονίου το οποίο λήγει κανονικά τον Αύγουστο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που πάνε για την επόμενη ημέρα (καζίνο στο Ελληνικό, Κτηματολόγιο, τομεάρχες στο Δημόσιο), το μεγάλο παζάρι για την Ελλάδα ξεκινά.

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το λεγόμενο Ουάσινγκτον γκρουπ «για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ότι αφορά την Ελλάδα».

Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Σεντένο αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επιχειρήσουν για μία ακόμα φορά να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους, χωρίς την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Γερμανικές πηγές πάντως χαμηλώνουν το πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι «ίσως γίνει ένα ενδιάμεσο βήμα, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν του μεγέθους της ελάφρυνσης του χρέους μια ουσιαστική διαφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας αφορά στην χορήγηση της ελάφρυνσης σταδιακά και με σκληρούς όρους ή εφάπαξ. Το Ταμείο φέρεται να πιέζει για άμεση λήψη μέτρων χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ένα σενάριο που δύσκολα θα περνούσε από το Eurogroup και κυρίως από τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχετικά με την προτεραιότητα η οποία θα πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις έναντι των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υποδεικνύει πιθανές καθυστερήσεις και ξεκαθάρισμα της υπόθεσης τον Ιούλιο στο βασικό σενάριο.

Για να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, υπό συζήτηση είναι διάφορα μέτρα ελάφρυνσης. Μεταξύ άλλων, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από την Ελλάδα με τη βοήθεια του μόνιμου μηχανισμού ΕSM. Ωστόσο η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική στο μέτρο αυτό. Εναλλακτικό σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να επιστραφούν τμηματικά από τους πιστωτές στην Ελλάδα τα έσοδα τόκων από τα ελληνικά ομόλογα. Επιπρόσθετα συζητείται και ένας μηχανισμός με ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα τοκοχρεωλύσεια όταν η πορεία της οικονομίας είναι χειρότερη του προβλεπόμενου.

Πάντως, το Ταμείο διπλασίασε σε 1,9% ( από 1%) την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι προετοιμάζεται για “εκπτώσεις” στο μέγεθος της ελάφρυνσης.

Επίσης στη νεότερη έκθεσή του το Ταμείο εκτιμά ότι το φετινό πλεόνασμα θα κινηθεί στα επίπεδα του 2,9% του ΑΕΠ όταν ο στόχος είναι 3,5%. Για την επόμενη διετία προβλέπει επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο θα «βγουν τα νούμερα» κατά την προσφιλή έκφραση των στελεχών του.

Μέχρι σήμερα ακόμα και όταν εκτιμούσε ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 2,2% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ δεν είχε θέσει ζήτημα άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων. Το ζήτημα φαίνεται πως δεν είναι – μέχρι τώρα τουλάχιστον – το 2018 αλλά τα επόμενα χρόνια.

Οι πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την παράλληλη εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων για περικοπή των συντάξεων έως και κατά 18% και του αφορολογήτου έως και στα 5.700 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς μάλιστα να εφαρμοστούν αντίμετρα. Δεν έχουν διαψευστεί παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Ενδεχομένως η αυριανή συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, να ρίξει κάποιο φως στην υπόθεση.

Στο σενάριο της ταυτόχρονης εφαρμογής των μέτρων το 2019, τα «θύματα» στην ελληνική οικονομία θα είναι εκατομμύρια, με προφανείς επιδράσεις στις επερχόμενες κάλπες. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και τρία σημερινά μηνιάτικα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα έρθουν αντιμέτωποι με έξτρα φόρο εισοδήματος έως και 650 ευρώ το χρόνο.

Πηγή:
News.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.