Το τρόπαιο που έγινε δέκα κομμάτια

Το ποδοσφαιρικό "παραμύθι" του Copa del Rey ξεκίνησε το 1902, όταν ενηλικιώθηκε ο Αλφόνσο ο 13ος και στέφθηκε μονάρχης της Ισπανίας.

Το ποδοσφαιρικό “παραμύθι” του Copa del Rey ξεκίνησε το 1902, όταν ενηλικιώθηκε ο Αλφόνσο ο 13ος και στέφθηκε μονάρχης της Ισπανίας. 

Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, τα αδέρφια Κάρλος και Χουάν Παδρός (εκ των ιδρυτών της Ρεάλ Μαδρίτης) διοργάνωσαν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στην πρωτεύουσα, το οποίο ονομάστηκε “Copa de la Coronación” (Κύπελλο της Στέψης) προς τιμήν του νεαρού μονάρχη. 

Σε αυτή την διοργάνωση πήραν μέρος οι Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα και Μπιθκάγια (μια μικτή ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μπιλμπάο Φούτμπολ Κλουμπ). Στον ένα ημιτελικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα με τους “μπλαουγκράνα” να κερδίζουν 3-1 άλλα στη συνέχεια να χάνουν στον τελικό (1-2) απέναντι στην Μπιθκάγια.

Η πρωτόγνωρη επιτυχία που είχε το τουρνουά το 1902 οδήγησε στο να καθιερωθεί σε ετήσια βάση με τη συμμετοχή των καλύτερων ομάδων και γι’ αυτό το λόγο τα αδέρφια Παδρός έθεσαν όρο να συμμετέχει μόνο μία ομάδα από κάθε επαρχία. 

Ο ίδιος ο Αλφόνσο – ως βασιλιάς πλέον – δώρισε το τρόπαιο στους διοργανωτές, το οποίο πήρε την επίσημη ονομασία “Campeonato de España, Copa de Su Majestad El Rey Alfonso XIII” ενώ από το 1909 αποφασίστηκε ο τελικός να διεξάγεται στην πόλη του κατόχου του τροπαίου από την προηγούμενη σεζόν. 

Ο συγκεκριμένος θεσμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα από το 1929 και ύστερα όταν και δημιουργήθηκε η Λίγκα. 

Το τρόπαιο είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι, έχει βάρος 15 κιλά και ύψος 75 εκατοστά. Το τελευταίο χρονικά τρόπαιο κατασκευάστηκε το 2011 από τον διάσημο Μαδριλένο αργυροχόο Φεδερίκο Αλέγρε. Αυτό συνέβη διότι η Ρεάλ Μαδρίτης, στις 20 Απριλίου 2011 παρέλαβε την παλιά κούπα μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα και κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών αυτό έφυγε από τα χέρια του Σέρχιο Ράμος, έπεσε στο έδαφος και στη συνέχεια πατήθηκε από το διώροφο λεωφορείο. Το τρόπαιο έσπασε σε δέκα κομμάτια και η Ρεάλ παρέλαβε ακριβές αντίγραφό του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.