Διδακτική κι απολύτως σημαντική νίκη…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τη νίκη 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και στην εικόνα, που παρουσίασε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Νικηφόρα ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ τις φετινές του – εκτός έδρας – υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε 3-0 (27’ και 65’ Πρίγιοβιτς, 84’ Σάκχοφ) του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έχοντας ως απολογισμό οκτώ νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες, με πλέον πρόσφατη αυτήν στην Τρίπολη από τον Αστέρα στις 4 Μαρτίου και την προηγούμενη – σχεδόν – πέντε μήνες πριν. Μια απόλυτα αντιπροσωπευτική αντιπαραβολή του τότε με το τώρα, της κατάστασης στην οποία βρισκόταν τότε, σε σχέση μ’ αυτήν που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως με το προχτεσινό αποτέλεσμα έφτασε τις πέντε νίκες στις τελευταίες ισάριθμες αγωνιστικές του υποχρεώσεις σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. 
 
Ενα αποτέλεσμα που ήρθε απέναντι σ’ έναν λαβωμένο μεν αλλά παθιασμένο, ικανό κι αξιόμαχο αντίπαλο, δημιούργημα του προπονητή του, Μαρίνου Ουζουνίδη. Μια νίκη που σημειώθηκε σ’ ένα γήπεδο στο οποίο ο «Δικέφαλος» είχε μόλις ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα στα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια και το οποίο κατάφερε να το πανηγυρίσει παρά το μέτριο έως κακό του ξεκίνημα. Μια λάθος, συνολικά αντίδραση της ομάδας που επιβεβαιώθηκε μέσα από τη συντριπτική πλειοψηφία των χαμένων προσωπικών μονομαχιών στο πρώτο ημίχρονο, αλλά με αρωγό τις ικανότητες του Αλέξανδρου Πασχαλάκη αλλά και της τύχης, δεν κόστισε. Στο 18’, ο Μάτος δεν πήγε πάνω στον Κάτσε δίνοντάς του χώρο κι η σέντρα του διεθνούς Αλβανού μέσου – που αγωνίζεται στους «πράσινους» ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, όπως κι ο Μυστακίδης – έστειλε την μπάλα στον ευρισκόμενο μέσα στην αντίπαλη περιοχή Δώνη, ο οποίος επωφελούμενος το γλύστρημα του Βιεϊρίνια, έπιασε το σουτ με την μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη και στην επαναφορά ο Νέβες να στέλνει την μπάλα άουτ. 
 
Στο 21’ και πάλι ο Κάτσε «γέμισε» προς την περιοχή βρίσκοντας τον Μυστακίδη (σ.σ. αντικατέστησε στο 17’ τον τραυματία Λουντ) που με δυνατό σουτ υποχρέωσε τον τερματοφύλακα του «Δικεφάλου» στην απόκρουση του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να οργανώσει το παιχνίδι του και ν’ αναπτυχθεί ορθολογικά με τους μέσους να μοιράζουν την μπάλα στα άκρα και τους Βιεϊρίνια – Μάτος να προωθούνται εναλλάξ προκειμένου να βγάλουν συνεργασίες με Μπίσεσβαρ και Μακ αντίστοιχα. Οι γηπεδούχοι ωστόσο αντιπαρέβαλαν πάθος, εγωϊσμό και δύναμη καταφέροντας μέχρι εκείνο το σημείο να κρατούν τα ηνία του αγώνα. Στο 27’ όμως ο Πρίγιοβιτς επωφελήθηκε από το λάθος του Μουνιέ, με τον Γάλλο να βρίσκει με την μπάλα τη … φτέρνα του διαιτητή πάνω στον βηματισμό του τελευταίου, τον Σέρβο να επωφελείται και να νικάει τον Βλαχοδήμο στο τετ α τετ. Ενα γκολ που κλόνισε τις ισορροπίες δίνοντας αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου. Κάτι που φάνηκε άμεσα. Τρία λεπτά μετά ο Μακ δοκίμασε δυνατό σουτ εντός περιοχής με τον πορτιέρε του Παναθηναϊκού να διώχνει σε κόρνερ. 
 
Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το momentum αυξάνοντας την πίεση. Ο Βιεϊρίνια έκλεψε στι 31’, έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι και το «σκαστό» δυνατό σουτ του Πέλκα πάνω στην κίνηση έφυγε – μόλις – άουτ. Οι «πράσινοι» επέστρεψαν στις καλές στιγμές στο 35’ με τον Πασχαλάκη να διώχνει εντυπωσιακά προ του Δώνη. Στο 38’ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για μαρκάρισμα του Μάτος στον Μουνιέ πάνω στη γραμμή της περιοχής των φιλοξενούμενων και στην εκτέλεση αυτού που ακολούθησε από τον Κάτσε και πάλι ο τερματοφύλακας του «Δικεφάλου» είπε «όχι». Οι φωνές από τον Ρουμάνο τεχνικό επαναλάμβαναν την ανάγκη για ηρεμία και «καθαρό» μυαλό, πιο γρήγορη σκέψη κι αντίδραση. 
 
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε μ’ ένα καλοχτυπημένο φάουλ του Μαουρίσιο στο 52’ που πέρασε λίγο έξω από την αριστερή κάθετη δοκό του Βλαχοδήμου. Στο 54’ ο Μυστακίδης εξέθεσε τους Μακ και Μάτος, μπήκε στην περιοχή αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε από πλάγια θέση, πέρασε παράλληλα προς την εστία του ΠΑΟΚ. Η απάντηση ήρθε τέσσερα λεπτά αργότερα με τον εξαιρετικό Πρίγιοβιτς, που σ’ αυτόν τον αγώνα έκανε τα πάντα, με πολύ δουλειά κι αντίστοιχα τρεξίματα σε όλο το γήπεδο, να γυρίζει την μπάλα από δεξιά προς το κέντρο της περιοχής και τον επερχόμενο Πέλκα να προβαίνει σε … αδύναμη προβολή, χωρίς να δημιουργήσει κίνδυνο για τους γηπεδούχους. Στο 62’ ο Πέλκας μιμήθηκε τον … Σέρβο, βρήκε από δεξιά τον Μπίσεσβαρ στο ύψος του πέναλτι αλλά το σουτ του Ολλανδού ήταν κακό για τα δεδομένα του. Στο 63’ ο Μολίνς αντικατέστησε τον Δώνη και στο 65’ ο Πρίγιοβιτς συνεργάστηκε ιδανικά με τον Πέλκα, με τον διεθνή Σέρβο επιθετικό να νικάει τον Βλαχοδήμο για το 2-0, σε μια φάση στο ξεκίνημα της οποίας οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ του Ελληνα μεσοεπιθετικού στον Ινσούα.
 
Ενα ιστορικό γκολ, καθώς ήταν το 17οστο πρωτάθλημα, αριθμός που τον διατηρεί στην πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ μαζί με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, αλλά και 25οσε όλες τις διοργανώσεις για φέτος, αριθμό ρεκόρ για την ομάδα, που κρατούσε από τη σεζόν 2012-13 ο Στέφανος Αθανασιάδης με 23. Η πιο παραγωγική χρονιά στη μέχρι τώρα καριέρα του υψηλόσωμου φορ, που για πρώτη φορά σκόραρε δυο τέρματα με το αριστερό του πόδι, το οποίο δεν είναι και το «καλό» του, σε μια επίδειξη ισχυρής αυτοπεποίθησης. Καίριο πλήγμα στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του κ. Ουζουνίδη, αλλά με – σχεδόν – άμεση αντίδραση και σπουδαία ευκαιρία του Νέβες με δυνατό σουτ εντός περιοχής ν’ αποκρούεται από τον Πασχαλάκη. Στο 71’, σε αντεπίθεση ο Μπίσεσβαρ προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον Πρίγιοβιτς με τον Κολοβέτσιο να παρεμβαίνει και τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται – αυτήν τη φορά – για χέρι του αμυντικού των «πρασίνων» εντός περιοχής. Στο 74’ ο Ελ Καντουρί αντικατέστησε τον Μακ κι ο Λημνιός τον Πέλκα. Ο Ελληνας μεσοεπιθετικός επέστρεψε στα του πρωταθλήματος έπειτα από δυο αγωνιστικές τιμωρίας λόγω καρτών κι έφτασε τις έντεκα ασίστ (σ.σ. έχει και δέκα γκολ) σε όλες τις διοργανώσει, ως απτή απόδειξη της εξαιρετικής σεζόν που πραγματοποιεί. 
 
Την ίδια στιγμή, την τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου» προβλημάτιζε μια ενόχληση του – γι’ ακόμη μια φορά – πολύ καλού Βιεϊρίνια, με τον Πορτογάλο όμως ν’ απαντά καθησυχαστικά στις σχετικές ερωτήσεις από τον πάγκο. Γι’ αυτό και στο 82’ κι ενώ ο Αζεβέδο ήταν σ’ ετοιμότητα από νωρίς, προτιμήθηκε ο Σακχόφ αντικαθιστώντας τον Μπίσεσβαρ, σε μια κίνηση τακτικής που μετέτρεψε το 4-2-3-1 σε 4-1-2-3, με τους Σάκχοφ και Μαουρίσιο ν’ ανεβαίνουν εσωτερικά ψηλά, τον Κάνιας να μένει πίσω, τον Ελ Καντουρί να τοποθετείται στον άξονα, τον Λημνιό δεξιά και τον Μακ αριστερά, αμφότεροι στα άκρα. Δυο λεπτά μετά, ο Μάτος έκανε την κούρσα από δεξιά, γύρισε συρτά προς το πέναλτι, ο ουσιαστικότατος και … ορεξάτος Μαουρίσιο άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του κι ο επερχόμενος Σακχόφ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, με το έβδομο γκολ του Ουκρανού στη σεζόν, που τον καθιστά τρίτο σκόρερ, πίσω από Πρίγιοβιτς και Πέλκα. 
 
Στο 85’ ο Κουρμπέλης αποχώρησε τραυματίας δίνοντας τη θέση του στον Οικονόμου, με τον Τζανδάρη να περνάει στο κέντρο της άμυνας. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τρεις ευκαιρίες των γηπεδούχων, με σουτ του Μολίνς, κεφαλιά του Λουτσιάνο και δυνατό μα άστοχο σουτ του ίδιου στις καθυστερήσεις. Ηταν μια νίκη άκρως διδακτική, επανατοποθετώντας την ανάγκη για απόλυτη συγκέντρωση κι αποφασιστικότητα στο ξεκίνημα κάθε αγώνα, είτε εντός είτε εκτός έδρας, αφού κι η παραμικρή έλλειψη αυτών των δυο στοιχείων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Σαφώς κι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν έχουν περάσει και λίγα τον τελευταίο καιρό, έχοντας επιδείξει ζηλευτή ισορροπία και διαχείριση όλων αυτών που έχουν προηγηθεί, όμως εν όψει και των δυο αγώνων που απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν, απαιτείται το μέγιστο από όλους και το Σάββατο στην Τούμπα, στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος για φέτος με τον Πλατανιά, στην επιστροφή του κόσμου στις κερκίδες μετά και τη νέα τιμωρία των τριών αγωνιστικών που επιβλήθηκε μετά το ματς με την ΑΕΚ, έχοντας φτάσει τις δέκα συνολικά. 
 
Αναμένεται να υπάρξει μαζική παρουσία σε μια κίνηση αναγνώρισης κι επιβράβευσης στην τεράστια προσπάθεια της τεχνικής ηγεσίας και των ποδοσφαιριστών, η οποία αποδείχτηκε ανυπέρβλητη εντός των τεσσάρων γραμμών, έχοντας το απόλυτο στην έδρα τους στο Πρωτάθλημα, το απόλυτο στο Κύπελλο είτε εντός είτε εκτός πλην δυο αγώνων, εκ των οποίων ο ένας δεν ξεκίνησε ποτέ κι ο άλλος δεν τελείωσε ποτέ, με γνωστό το … θέατρο του παραλόγου που διεξήχθη και στις δυο περιπτώσεις. Για τη δεύτερη ειδικά, την Πέμπτη στις 11.00 θα εκδικαστεί η προσφυγή του ΠΑΟΚ από το Διαιτητικό Δικαστήριο, προκειμένου να τελεσιδικήσει μια υπόθεση που θα μνημονεύεται για χρόνια … 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.