Πρόκριση με ορθή διαχείριση και αναδρομή στην ιστορία!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ και το πώς θα μπορέσουν οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.

Με την Άρσεναλ τον Δεκέμβριο ο Ολυμπιακός έπαιζε την πρόκρισή του στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ αναζητώντας ΤΡΙΑ αποτελέσματα, αλλά ήρθε το… τέταρτο που βόλευε την αγγλική ομάδα και οι πρωταθλητές Ελλάδας αποκλείστηκαν.

Σήμερα με την Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός παίζει την πρόκριση στους “16” του Europa League μόνο με ΕΝΑ αποτέλεσμα. Τη νίκη με πάνω από δύο γκολ διαφορά. Το αν θα το καταφέρει θα το γνωρίζουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το “πώς” θα τα καταφέρει είναι δουλειά του Μάρκο Σίλβα και των ποδοσφαιριστών του. Και για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο στόχο του νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζει τα βασικά μαθήματα της δικής του ευρωπαϊκής ιστορίας.

Τι λέει αυτή η ερυθρόλευκη ευρωπαϊκή ιστορία; Ότι σε 20 αγώνες που έδωσε ο Ολυμπιακός στο γήπεδό του από το 1964 μέχρι και πέρυσι, έχοντας χάσει το πρώτο ματς εκτός έδρας, πήρε την πρόκριση μόνο ΜΙΑ φορά!   

Την περίοδο 1989-90 αποκλείοντας τη Ραντ με σκορ 2-0 κι ενώ είχε ηττηθεί στο Βελιγράδι με 2-1. Στα υπόλοιπα 19 ματς δεν μπόρεσε να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ, ακόμα κι αν αυτό ήταν 1-0, όπως την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλες.

Από την άλλη, η πρόσφατη ιστορία της Άντερλεχτ λέει ότι η ομάδα από το Βέλγιο σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ εκτός έδρας. Μετά το 3-1 με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο έδωσε 7 ματς και έμεινε στο μηδέν μόνο εναντίον της Καραμπάγ (ήττα με 1-0).

Πέρυσι ήρθε 1-1 με την Γαλατά στην Πόλη. Στο Λονδίνο 3-3 με την Άρσεναλ, στη Γερμανία 1-1 με την Ντόρτμουντ και 1-3 στη Μόσχα. Φέτος κέρδισε 1-2 την Τότεναμ στο Λονδίνο και 0-2 τη Μονακό.

Αφήνουμε όμως την Άντερλεχτ στην άκρη και δεχόμαστε ότι ο Ολυμπιακός είναι σήμερα καλύτερη ομάδα από τους Βέλγους.

Για να προκριθεί όμως οφείλει να διαχειριστεί σωστά το παιχνίδι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αν ο Σιλβα πιστεύει ότι οι παίκτες του είναι σε καλή κατάσταση και έχουν διαφορά κλάσης από τους αντιπάλους τους, μπορεί να επιλέξει να… πνίξει την Άντερλεχτ από το πρώτο λεπτό.

Θυμίζω ότι αυτό επιχείρησε να κάνει με την Άρσεναλ και όλοι νομίζαμε ότι στα πρώτα 25 λεπτά βλέπαμε την… Μπαρτσελόνα να μην αφήνει την ομάδα του Βενγκέρ να πάρει ανάσα. Μετά όμως η ομάδα “έσκασε” και δέχθηκε τρία γκολ στο ρελαντί.

Αν ο Σίλβα θεωρεί ότι στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος – κανόνας από τους πιο βασικούς τους αθλήματος – οφείλει να το δει αλλιώς.

Να πιέσει αρχικά για το γκολ. Αν αυτό δεν έρθει μέχρι το 15΄, πρέπει να αφήσει την μπάλα στην Άντερλεχτ και να δώσει στην ομάδα του χρόνο να βρει και πάλι δυνάμεις και ρυθμό.

Φυσικά κάθε δεκάλεπτο πίεσης από τον Ολυμπιακό δεν πρέπει να βρίσκει τους γηπεδούχους ανοργάνωτους ανασταλτικά, αφού οι Βέλγοι είναι γρήγοροι στις αντεπιθέσεις.   

Χίλιες φορές να γίνει το 1-0 και η πρόκριση να κριθεί στην παράταση, παρά να έχουμε ένα σκορ 2-0 στο ημίχρονο και να μην υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να ολοκληρωθεί σωστά τακτικά το ματς και ο Ολυμπιακός να δεχθεί γκολ σε ακατάλληλο σημείο του αγώνα.

Γι αυτό επιμένω ότι την πρόκριση θα την δώσει η ορθή διαχείριση και όχι τα… γιούργια και ο ενθουσιασμός από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.