Στον τελικό του Ευρωπαϊκού τα χρυσά κορίτσια

Πιστή στο ραντεβού της με ακόμη έναν τελικό ήταν η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 14-12 της Ουγγαρίας στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Αϊντχόφεν και το Σάββατο (17:00) θα διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Πιστή στο ραντεβού της με ακόμη έναν τελικό ήταν η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 14-12 της Ουγγαρίας στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Αϊντχόφεν και το Σάββατο (17:00) θα διεκδικήσει απέναντι σε Ρωσία ή Ιταλία (παίζουν αργότερα) τον τίτλο που έχασε πριν από δύο χρόνια στο Ζάγκρεμπ, όταν ηττήθηκε στον τελικό από τις Ρωσίδες.

Η Αντιγόνη Ρουμπέση, που σημείωσε πέντε τέρματα, και η Αλεξάνδρα Ασημάκη, που μπορεί να μην σκόραρε, αλλά κέρδισε πάρα πολλές αποβολές, δίνοντας την ευκαιρία στις συμπαίκτριές της να σκοράρουν στον παραπάνω (η εθνική είχε 10/16), ήταν οι κορυφαίες της ελληνικής ομάδας. Η Ελενα Κούβδου δεν είχε καλή απόδοση στα πρώτα τρία οκτάλεπτα, αλλά στην τελευταία περίοδο έκανε καθοριστικές αποκρούσεις, ενώ Τσουκαλά και Λιόση πέτυχαν τα κρίσιμα γκολ.

Η εθνική φάνηκε αρχικά να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης. Αν και δέχθηκε γκολ στην πρώτη επίθεση του αγώνα, στη συνέχεια η Ασημάκη έκανε τη… δουλειά της, κερδίζοντας συνεχώς αποβολές, ενώ η ελληνική άμυνα έδειχνε να μην προβληματίζεται από την έμπνευση του Αντρας Μέρεζ να χρησιμοποιεί στις περισσότερες επιθέσεις δεύτερη φουνταριστή. Οι πρωταθλήτριες κόσμου προηγήθηκαν 5-2 στις αρχές της δεύτερης περιόδου (με 4/5 στον παραπάνω) και διατήρησε αυτή τη διαφορά -με αυξομειώσεις- ως τις αρχές του τρίτου οκταλέπτου.

Τα αμυντικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται προς το τέλος του ημιχρόνου, με τις Μαγυάρες να βρίσκουν κενά στην ελληνική άμυνα και να εξαπολύουν «φαρμακερά» σουτ από την περιφέρεια, τα οποία η Κούβδου δεν μπορούσε να σταματήσει, αλλά να πετυχαίνουν και γκολ στην κόντρα. Η Ουγγαρία μείωσε αρχικά σε 9-8, ισοφάρισε 10-10 και πέρασε μπροστά 11-10 εξίμισι λεπτά πριν τη λήξη, με γκολ της Μπουίκα από τα 2μ. Υστερώντας φανερά σε φυσική κατάσταση, η εθνική δεν μπορούσε να βρει απαντήσεις στην πιεστική άμυνα του Μέρεζ και το μόνο που απέμενε ήταν η τροφοδότηση της Ασημάκη, η οποία κέρδιζε εύκολα αποβολές. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ρουμπέση ισοφάρισε (με την Ουγγαρία να χάνει τρίτη αμυντική με τρεις ποινές) και η ίδια παίκτρια σκόραρε ξανά με αριθμητικό πλεονέκτημα (μετά από αποβολή που χρεώθηκε στην επίθεση της Ουγγαρίας) για το 12-11.

Η Ζουκς ισοφάρισε αμέσως, αλλά εξίσου γρήγορη ήταν η «απάντηση» της Χριστίνας Τσουκαλά, που εκμεταλλεύθηκε το κλείσιμο της αντίπαλης άμυνας στα 2μ. και σκόραρε από την περιφέρεια. Στα τελευταία τέσσερα λεπτά «μίλησε» η εμπειρία και η αυτοπεποίθηση των πρωταθλητριών κόσμου, που έβγαλαν τις κρίσιμες άμυνες (η μία εκ των οποίων με παίκτρια λιγότερη) και «τελείωσαν» το ματς 1΄24΄΄ πριν τη λήξη, όταν η Λαρά κέρδισε αποβολή, ο Μορφέσης πήρε τάιμ-άουτ και η επίθεση πήγε στο δοκάρι, όπου η αρχηγός Κική Λιόση «έγραψε» το τελικό 14-12.

Ετσι η εθνική θα δώσει το «παρών» σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για τρίτη συνεχόμενη φορά και αποδεικνύει ότι, παρά την ελλιπή προετοιμασία και τα προβλήματα τραυματισμών, είναι μία από τις ισχυρότερες ομάδες στον κόσμο, που οποιοσδήποτε αντίπαλος πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να τη νικήσει.

Τα οκτάλεπτα: 2-4, 4-3, 4-3, 2-4

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ζουκς (περιφέρεια), 1-1 Αντωνάκου (π.π.), 1-2 Γερόλυμου (π.π.), 2-2 Ζουκς (περιφέρεια), 2-3 Λιόση (π.π.), 2-4 Αντωνάκου (φουνταριστός), 2-5 Ρουμπέση (π.π.), 3-5 Μπουίκα (π.π.), 3-6 Τσουκαλά (περιφέρεια), 4-6 Ντράβουζ (κόντρα), 4-7 Ρουμπέση (πέναλτι), 5-7 Κέστελι (π.π.), 6-7 Κέστελι (περιφέρεια), 6-8 Ρουμπέση (π.π.), 6-9 Ψούνη (π.π.), 7-9 Ντράβουζ (περιφέρεια), 8-9 Ανταλ (περιφέρεια), 8-10 Γερόλυμου (π.π.), 9-10 Μπουίκα (φουνταριστός), 10-10 Τοτ (κόντρα), 11-10 Μπουίκα (φουνταριστός), 11-11 Ρουμπέση (π.π.), 11-12 Ρουμπέση (π.π.), 12-12 Ζουκς (περιφέρεια), 12-13 Τσουκαλά (περιφέρεια), 12-14 Λιόση (π.π.).

Η εθνική είχε 10-16 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 1 γκολ από θέση φουνταριστού. Η Ουγγαρία είχε 2/8 με παίκτρια παραπάνω, 6 γκολ από την περιφέρεια, 2 γκολ από θέση φουνταριστού και 2 γκολ στην κόντρα

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν από ουγγρικής πλευράς οι Ιλες (2΄15΄΄ πριν το τέλος της γ΄ περιόδου), Τάκατς (1΄47΄΄ πριν το τέλος της γ΄ περιόδου) και Μέντσινγκερ (6΄19΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαιτητές: Πέρις (Κροατία), Λεβίν (Ισραήλ)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Αντρας Μέρεζ): Μπολονιάι, Τσάμπαϊ, Ανταλ 1, Κιστελέκι, Ζουκς 3, Τάκατς, Ντράβουζ 2, Κέστελι 2, Τοτ 1, Μπουίκα 3, Ιλες, Μέντσινγκερ, Γκανγκλ

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 2, Μελιδόνη, Ψούνη 1, Λιόση 2, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση 5, Γερόλυμου 2, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου 2, Λαρά, Διαμαντοπούλου


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.