Τοπίο στην ομίχλη

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για τις δυο νέες ήττες των «αιωνίων» στο Top 16 της Euroleague και την από εδώ και στο εξής προσπάθειά του για πρόκριση στα προημιτελικά.

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του ΤΟΠ-16 οι νέες ήττες του Ολυμπιακού στη Γερμανία και του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι μάλλον μπέρδεψαν λίγο παραπάνω την κατάσταση. Αυτή τη φορά ούτε ο συνδυασμός αποτελεσμάτων βοήθησε ειδικά στην περίπτωση των ερυθρόλευκων αφού για τον Παναθηναϊκό η ήττα της Λοκομοτίβ εκλαμβάνεται ως θετική έκβαση, ενώ η εξέλιξη του Τουρκικού ντέρμπι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο σκέλος της πρόκρισης σε μάλλον προνομιακή θέση αφού παρά την ήττα του από τον Ερυθρό Αστέρα κρατάει ένα σταθερό πλεονέκτημα δύο νικών απέναντι στην άμεση διεκδικήτρια (και προφανώς μοναδική) την Εφές. Οι Τούρκοι με τη νίκη τους στον εμφύλιο της Πόλης επί της Νταρουσάφακα κράτησαν το κεφάλι τους έξω από το νερό και συνεχίζουν να απειλούν.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Παναθηναϊκού δεν είναι ούτε εχθρικό, ούτε φιλικό. Η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η περιγραφή του με τη λέξη ‘’ύποπτο’’. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ και τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές θα πάει δύο φορές στην Πόλη για να παίξει διαδοχικά με την Νταρουσάφακα και την Εφές, ενώ ενδιάμεσα υποδέχεται την Τσεντεβίτα στο ΟΑΚΑ. Ο αγώνας με τους Κροάτες είναι ο μοναδικός που δίνει την αίσθηση της εγγυημένης νίκης. Ο Παναθηναϊκός όμως για την πρόκριση θα χρειαστεί μια ακόμη νίκη. Τουλάχιστον μια…

Ο αγώνας με την Λοκομοτίβ την ερχόμενη εβδομάδα έχει διττή σημασία για τους πράσινους. Θα παίξουν τα…ρέστα τους για το πλεονέκτημα έδρας αφού πια χρειάζονται όχι μόνο τη νίκη αλλά και διαφορά 10 πόντων αλλά παράλληλα ενδέχεται αυτή η νίκη να ξεκλειδώσει οριστικά την πόρτα της πρόκρισης στους οκτώ και να τους βγάλει από μπελάδες και μαθηματικούς υπολογισμούς στην υπόλοιπη πορεία του ΤΟΠ-16.

Από εκεί και πέρα θα πάει στα βόρεια προάστια της Πόλης για να αντιμετωπίσει την Νταρουσάφακα που έχασε έδαφος και την ερχόμενη εβδομάδα ξαναπαίζει εμφύλιο αυτή τη φορά εκτός έδρας στο γήπεδο της Φενέρ. Εάν οι Τούρκοι ηττηθούν θα είναι εντελώς απογοητευμένοι και το μοναδικό τους κίνητρο απέναντι στον ΠΑΟ θα είναι μόνο το γόητρο.

Η Εφές που κυνηγάει τον Παναθηναϊκό έχει αρκετά φιλικό πρόγραμμα αφού παίζει δύο σερί παιχνίδια εντός με τις αποκλεισμένες Τσεντεβίτα και Μάλαγα, αμέσως μετά αντιμετωπίζει την Φενέρ εκτός έδρας αλλά με το πλεονέκτημα ότι έχει πάρει τον αέρα της ομάδας του Ομπράντοβιτς και ενδεχόμενα θα τη βρει σίγουρα πρώτη άρα αδιάφορη και κλείνει εντός με τον ΠΑΟ.

Εάν οι Τούρκοι φτάσουν στην τελευταία αγωνιστική με τρεις νίκες ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ακόμη μέχρι τότε και να πάει στην Πόλη για να υπερασπιστεί ένα μικρό πλεονέκτημα πέντε πόντων από τη νίκη του στον πρώτο γύρο. Την ίδια ώρα ο Ερυθρός Αστέρας μάλλον δεν θα μπλέξει στην εξίσωση της πρόκρισης αφού έχει πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα.

Παίζει εκτός έδρας με την Μάλαγα και τη Λοκομοτίβ, εντός με τη Νταρουσάφακα και εκτός με την Τσεντεβίτα. Μπορεί να έχει τρία εκτός έδρας παιχνίδια αλλά τα δύο είναι με τους ουραγούς του ομίλου και μάλλον δύσκολα η Νταρουσάφακα θα μπορέσει να αντέξει στην καυτή έδρα των ‘’κόκκινων΄΄ του Βελιγραδίου. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός βλέπει ως την πιο λογική εξέλιξη και κατάληξη της προσπάθειας του την κατάκτηση της 4ης θέσης.

Για τον Ολυμπιακό το οξυγόνο τελειώνει και έγινε ακόμη λιγότερο μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα στο απόλυτο θρίλερ της αγωνιστικής (και ενδεχόμενα και όλης της σεζόν) επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα δεν ελέγχει πια την τύχη του αφού ακόμη και αν πετύχει το 4Χ4 δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει την πρόκριση. Θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση και ευνοϊκούς συνδυασμούς αποτελεσμάτων αλλά και συγκεκριμένες ισοβαθμίες που να τον βολέψουν.

Οι ερυθρόλευκοι περιμένουν τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ και αμέσως μετά τη Ρεάλ η οποία ενδιάμεσα θα παίξει στη Βαρκελώνη κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Στον αγώνα με τη Ρεάλ και γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του Ισπανικού εμφύλιου θα ξέρει και με πόσους πόντους διαφορά χρειάζεται να κερδίσει αφού θα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μιας τριπλής ισοβαθμίας με τις δύο Ισπανικές ομάδες αν ο Ολυμπιακός κλείσει το ΤΟΠ-16 με οκτώ νίκες.

Για τον Ολυμπιακό υπάρχουν μόνο τελικοί από εδώ και πέρα αλλά ο τελικός των….τελικών θα είναι στη Μόσχα κόντρα στη Χίμκι. Ο άμεσος και ορατός στόχος του Ολυμπιακού είναι να αφήσει πίσω του τους Ρώσους στη βαθμολογία γιατί σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο πάντοτε ότι χρειάζεται οκτώ νίκες θα βρει μπροστά του και βολικές ισοβαθμίες.

Ανάλογα με την εξέλιξη του εξαιρετικά μπερδεμένου ομίλου τα πιθανά σενάρια είναι εφόσον ο Ολυμπιακός φτάσει στις οκτώ νίκες να βρεθεί σε τριπλή ισοβαθμία παρέα με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ οπότε εξασφαλίζει την πρόκριση. Αλλά ο δρόμος μέχρι τον μαγικό αριθμό οκτώ είναι δύσβατος και κυρίως οι ερυθρόλευκοι δεν πείθουν με την αγωνιστική τους πτώση ότι προλαβαίνουν να κερδίσουν τα τέσσερα υπολειπόμενα παιχνίδια. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.