Επιδείνωση του καιρού από σήμερα

Βαθμιαία επιδείνωση από τα βορειοδυτικά της χώρας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε όλα τα ορεινά και σταδιακά σε όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή.

Βαθμιαία επιδείνωση από τα βορειοδυτικά της χώρας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε όλα τα ορεινά και σταδιακά σε όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή.

Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα, ενώ από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση. Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι στα πελάγη, που θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί από 9 έως 10 μποφόρ και σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σάββατο. Ειδικότερα, στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Θράκη θα είναι τοπικά έντονα. Βαθμιαία βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα ηπειρωτικά από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακή πτώση από τα βόρεια θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.

Μερική απαγόρευση απόπλου

Στο μεταξύ, μερική απαγόρευση απόπλου επιβλήθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια του Blue Star Ιθάκη για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, του Blue Star Δήλος για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και του «Αγ.Γεώργιος» για Σέριφο, Σίφνο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο.

Από τη Ραφήνα απαγορεύτηκε ο απόπλους για Κυκλάδες ωστόσο κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για Μαρμάρι.

Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το πρωί το δρομολόγιο για Κέα-Κύθνο.

Από Σαλαμίνα θα εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια για Πέραμα και Φανερωμένη με δύο επιβατηγά οχηματαγωγά.

Σύμφωνα πάντως με το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και καλό θα είναι οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπου Λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Συστάσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα ‘ε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).

2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να ‘η συμπίπτει ‘ε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.

5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.