Οι Γερμανοί, οι αυξήσεις και η ελληνική dolce vita

Λίγο προτού εκπνεύσει το 2011, έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια να δοθούν αυξήσεις ή όχι στις αποδοχές των Γερμανών εργαζομένων.

Λίγο προτού εκπνεύσει το 2011, έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια να δοθούν αυξήσεις ή όχι στις αποδοχές των Γερμανών εργαζομένων.
Επικεφαλής οικονομικών ενώσεων συνιστούν προσοχή και μέτρο, με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) να θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση στη χώρα.
Ο Γκερτ Βάγκνερ, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του DIW, δήλωσε ότι ακριβώς λόγω της ευρωκρίσης θα ήταν ανόητο από οικονομικής πλευράς να συνεχιστεί η στάση “εγκράτειας” στο ύψος των αποδοχών.
Θεωρεί μάλιστα ότι θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αυξήσεις μέχρι και 3% κατά μέσον όρο, σε άλλους κλάδους της οικονομίας περισσότερο, σε άλλους λιγότερο.

Το γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο από την πλευρά του, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, προειδοποίησε να μην γίνουν εντός του 2012 σοβαρές αναπροσαρμογές των μισθών προς τα πάνω.
“Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση λόγω ευρωκρίσης, θα ήταν καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χανς Ντίτριχ Ντριφτμαν. “Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να μη θέσουμε σε κίνδυνο την αύξηση της απασχόλησης”, τόνισε.

Ο πρόεδρος του DIW Γκερτ Βάγκνερ επιμένει ότι η Γερμανία έζησε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από τις δυνάμεις της.
“Επικρίνουμε -και δικαίως- την Ελλάδα ότι έζησε πάνω από τις δυνάμεις της, αλλά εδώ έγινε το αντίθετο. Η Γερμανία έζησε κάτω από τις δυνάμεις της.

Εξ αιτίας του όλο και πιο άνισου καταμερισμού του εισοδήματος η κατανάλωση εξασθένησε, γι’ αυτό δεν αξίζει όσο παλαιότερα να επενδύει κανείς στη Γερμανία. Συνέπεια αυτού ήταν η διαρροή κεφαλαίου και πλούτου στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη όξυνση της κρίσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οδήγησε στη διόγκωση του δημόσιου τομέα, και της Ισπανίας σε μια τεράστια φούσκα ακινήτων, που όταν έσκασε προκάλεσε ανεργία της τάξης του 25% σήμερα”, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του DIW υποστηρίζει ότι μόνο με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα επιτευχθεί ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να οδηγηθεί η Ευρωζώνη σε έξοδο από την κρίση.
“Η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε σε ανισότητες στο εξωτερικό εμπόριο κι αυτό με τη σειρά του στην κρίση που βιώνουμε στην Ευρωζώνη”, σημείωσε.

Πηγή: news247.gr 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.