Ιδανικός αντίπαλος για να γράψει ιστορία

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog την αποψινή μάχη του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τρεις τελικοί έμειναν για τον Ολυμπιακό στο ΤΟΠ 16 και το παιχνίδι με την Ρεάλ απόψε στο ΣΕΦ είναι ένα ακόμη παιχνίδι όπου δεν επιτρέπεται άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι για να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες πρόκρισης στους οκτώ πρέπει να νικήσουν την ισπανική ομάδα και μετά να δουν ποιοι είναι οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που θα πρέπει να έρθουν στα υπόλοιπα παιχνίδια στις δύο αγωνιστικές που απομένουν.

Το κακό είναι ότι στο ίδιο ακριβώς οριακό σημείο βρίσκεται και η Ρεάλ η οποία όπως φαίνεται και στον πίνακα με το πρόγραμμα και το ρεκόρ χρειάζεται τρεις νίκες για να έχει ελπίδα για το πλεονέκτημα έδρας και δύο για να εξασφαλίσει την πρόκριση της στους οκτώ.

 

ΡΕΚΟΡ

12Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

13Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΤΣΣΚΑ

8-4

 

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ/ΕΝΤΟΣ

ΟΛΥ/ΕΚΤΟΣ

ΛΑΜΠΟΡΑΛ

8-4

 

ΡΕΑΛ /ΕΝΤΟΣ

ΜΠΑΜΠ/ΕΚΤΟΣ

ΡΕΑΛ

6-5

ΟΛΥ/ΕΚΤΟΣ

ΛΑΜΠΟΡΑΛ/ΕΚΤΟΣ

ΧΙΜΚΙ /ΕΝΤΟΣ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

6-6

 

ΜΠΑΜΠ/ΕΝΤΟΣ

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ/ΕΚΤΟΣ

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

6-6

 

ΜΠΑΡΤΣΑ/ΕΚΤΟΣ

ΛΑΜΠΟΡΑΛ/ΕΝΤΟΣ

ΧΙΜΚΙ

5-6

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ/ΕΚΤΟΣ

ΟΛΥ/ΕΚΤΟΣ

ΡΕΑΛ /ΕΚΤΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

5-6

ΡΕΑΛ /ΕΝΤΟΣ

ΧΙΜΚΙ /ΕΚΤΟΣ

ΤΣΣΚΑ/ΕΝΤΟΣ

 Για τον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Με τρεις νίκες μπορεί να φτάσει στο όριο του οκτώ που λογικά δίνει την πρόκριση, αλλά είναι φανερό ότι από την στιγμή που επτά ομάδες διεκδικούν το εισιτήριο στους τέσσερις και απομένουν δύο αγωνιστικές (και κάτι …ψιλά από απόψε) να συνυπολογιστούν εκείνο που μετράει είναι το να νικήσουν οι ερυθρόλευκοι την Ρεάλ! Ετσι θα έχει νόημα το να συνεχίσουμε να ψάχνουμε σενάρια και να κάνουμε υποθέσεις. 

Από αγωνιστικής πλευράς τώρα το βέβαιο είναι πως Ρεάλ και Ολυμπιακός είναι δύο ομάδες με νοοτροπία νικητή, αλλά βλέπουν το μπάσκετ διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός προσεγγίζει το παιχνίδι από την άμυνα και το «σημάδι» στην επίθεση, ενώ η Ρεάλ προσπαθεί να νικήσει από την επίθεση και τον ρυθμό, περισσότερο ψάχνει τον ελεύθερο παίκτη για να πάρει το σουτ, παρά κυνηγάει το πλεονέκτημα! Επίσης οι ερυθρόλευκοι έχουν ένα ξεκάθαρο ηγέτη, τον Σπανούλη, ενώ η Ρεάλ κάθε βράδυ αναδεικνύει ένα διαφορετικό πρωταγωνιστή, γεγονός που άλλες φορές είναι καλό και άλλες όχι …  

Οι αποψινοί αντίπαλοι έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Για διαφορετικούς λόγους έχουν περάσει δύσκολες στιγμές στην φετινή σεζόν.
 Η ελληνική ομάδα μετά την αλλαγή βασικών παικτών το καλοκαίρι του 2015 έχτισαν ένα ρόστερ που ταίριαζε στην φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Δυστυχώς οι σοβαροί τραυματισμοί σημαντικών παικτών με πρώτο και καλύτερο τον Γιανγκ που έχασε την σεζόν, έφεραν διορθωτικές κινήσεις με αποτέλεσμα να χαθεί η συνοχή και η χημεία που έκανε τους ερυθρόλευκους ξεχωριστούς.     

Η Ρεάλ από την δική της πλευρά, μετά από την περσινή, την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία της, όπου σάρωσε τα πάντα, παρουσιάστηκε κουρασμένη και …χορτασμένη. Εχασε αυτό τον μοναδικό συνδυασμό του ταλέντου και την σκληράδας που την χαρακτήρισε την σεζόν 2014-15 και τελικά την οδήγησε στην απόλυτη επιτυχία. Ειδικά η άμυνα της κατάντησε ανέκδοτο, καθώς επί μήνες ήταν ανάμεσα στις χειρότερες στην Ευρωλίγκα. 

Παρόλα αυτά μιλάμε για δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ που απόψε θα συγκρουστούν με όλες τους τις δυνάμεις με στόχο τη νίκη και την επιβίωση σε ένα όμιλο όπου οι πάντες μπορούν να χάσουν και να νικήσουν παντού. Η χθεσινή ήττα της ΤΣΣΚΑ από την Μπάμπεργκ στη Γερμανία είναι μόνο ένα από τα πολλά μη αναμενόμενα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το ξεκίνημα του ΤΟΠ 16 και έχουν αφήσει τα πάντα ανοικτά λίγο πριν το φινάλε της δεύτερης φάσης. 

Οι σημερινοί αντίπαλοι δίνουν κλασσικές μάχες όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρωλίγκα, αλλά προφανώς για το που βρίσκονται σήμερα οι δύο ομάδες θα πρέπει να δούμε ποια είναι η τωρινή τους κατάσταση. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στην Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός ήταν ανταγωνιστικός μέχρι ένα σημείο, αλλά κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο.

ΡΕΑΛ

84-72 (Α’ ΓΥΡΟΣ TOP 16)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

84 π./68 κ.

ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΕΣ

72π./70 κ.

1.235 ΣΥΝΤ. Π./ΚΑΤΟΧΕΣ

ΣΥΝΤ. ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΕΣ

1.028 ΣΥΝΤ. Π./ΚΑΤΟΧΕΣ

44.4 % (20/45)

% 2π. ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

41 %(16/39)

50% (11/22)

% 3π. ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

36 % (9/25)

7

ΛΑΘΗ

8

11

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

12

11/12

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ

13/18

Σε εκείνο το παιχνίδι η ισπανική ομάδα (όπως φαίνεται και  στα επιλεγμένα στατιστικά στοιχεία του συγκεκριμένου αγώνα ) ήταν καλύτερη επιθετικά και με δύο  λιγότερες κατοχές από τους ερυθρόλευκους πέτυχε 12 πόντους περισσότερους, με σημείο αναφοράς το 50% στα τρίποντα και τον Γιουλ  να αποτελεί άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Σφαιρόπουλου. 

Δύο μήνες αργότερα και τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του ΤΟΠ 16 είναι πια ξεκάθαρη η αγωνιστική ταυτότητα των δύο ομάδων, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία τους. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό και στηρίζεται στο ταλέντο των περιφερειακών της  (Γιουλ, Ροντρίγκεζ) για να παράγει φάσεις και τους Αγιόν, Ρέγιες να δεσπόζουν μέσα στην ρακέτα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΟΠ 16

ΡΕΑΛ

74.7 π./71.4 κ.

ΠΟΝΤΟΙ/ΚΑΤΟΧΕΣ

83.5 π./73.3 κ.

1.046 π./κατοχή

Μ.Ο ΠΟΝΤΟΙ /ΚΑΤΟΧΕΣ

1.139 π./κατοχή

80.2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

94.7

34.4

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

35.6

15.9/10.7

ΑΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

19.6/10.7

1.485

ΣΥΝΤ. ΑΣΙΣΤ/ΛΑΘΗ

1.831

23/23

ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ/ΥΠΕΡ

21.7/21.8

1.000

ΣΥΝΤ.ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ/ΥΠΕΡ

0.995

Ο Ολυμπιακός είναι μια σκληρή ομάδα, πιέζει στην άμυνα με όλους τους παίκτες του, ενώ στην επίθεση κυριαρχούν οι Πρίντεζης και Σπανούλης με τον Χάκετ να δείχνει ικανός να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να βοηθήσει καθοριστικά.  Για να πάρει τη  νίκη απόψε η ελληνική ομάδα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότεροι παίκτες, να υπάρξουν περισσότεροι πρωταγωνιστές, να μην είναι προβλέψιμη και κατά συνέπεια να μπορέσει να σκοράρει στο επίπεδο που φτάνει η Ρεάλ σε κάθε παιχνίδι. 

Είναι σαφές  ότι η Ρεάλ έχει πολύ ταλέντο στην επίθεση και ο Ολυμπιακός οφείλει να σταματήσει τους Γιουλ και Ροντρίγκεζ αν θέλει να πάρει την πολυπόθητη νίκη, διότι από τα δικά τους χέρια περνάει κάθε κατοχή της μπάλας και αυτοί είναι που παίρνουν τις αποφάσεις. Ενας δεύτερος στόχος είναι να ελέγξουν οι ψηλοί τον Αγιόν και τον Ρέγιες διότι και οι δύο παίζουν σημαντικούς ρόλους στην άμυνα, τα ριμπάουντ και την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΟΠ 16

ΡΕΑΛ

48.4 (19/39)

% 2π.

52.7 (20/39)

33.6 (7/21)

% 3π.

36.3 (10/27)

10.7

ΛΑΘΗ

10.7

10.8

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

11.5

15/21

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΒΟΛΕΣ

13/18

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, παίζει απόψε τελικό και η Ρεάλ είναι ο ιδανικός αντίπαλος για να παιχτεί ένα τέτοιο ματς, να γραφτεί ιστορία! Το ΣΕΦ θα μοιάζει με καμίνι και ο συνδυασμός από την πίεση της εξέδρας και  των ερυθρόλευκων πάνω στο παρκέ μπορεί να κάμψει οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Αρκεί κάθε παίκτης που θα πάρει από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο την εντολή  να μπει στον αγώνα να είναι συγκεντρωμένος σε κάθε στιγμή και να τα δώσει όλα…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.