Στανόγεβιτς: “Χρονικός ορίζοντας για αποφάσεις το φιλικό με την Ανόρθωση” (video)

Αδιαμφισβήτητα για τον Π.Α.Ο.Κ. είναι το πρόσωπο του καλοκαιριού. Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς είναι ο εκλεκτός του Ιβάν Σαββίδη για τη θέση του επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας για την επικείμενη σεζόν.
0
Κωστής Μπότσαρης
17/07/2017 • 09:44
Οι Στανόγεβιτς και Μπότσαρης
  • shares
Αδιαμφισβήτητα για τον Π.Α.Ο.Κ. είναι το πρόσωπο του καλοκαιριού. Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς είναι ο εκλεκτός του Ιβάν Σαββίδη για τη θέση του επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας για την επικείμενη σεζόν.

Ο 42χρονος τεχνικός επί δυο εβδομάδες είχε την ευκαιρία να δουλέψει τη νέα του ομάδα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Χορστ της Ολλανδίας, όπου μέσα από την καθημερινότητα των προπονήσεων κι από τα τέσσερα φιλικά που έδωσε ο “Δικέφαλος” γνώρισε τους ποδοσφαιριστές του, τις δυνατότητές του ενώ φυσικά – σε μια πρώτη φάση – δοκίμασε και τις αντίστοιχες δικές του.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, λίγες ώρες μετά το τελευταίο φιλικό με τον Άγιαξ, μίλησε στους απεσταλμένους των Μ.Μ.Ε. στην προετοιμασία του Π.Α.Ο.Κ. κι έκανε τον απολογισμό του. Όλα όσα ανέφερε έχουν ως εξής, ξεκινώντας από το αν – τελικά – αυτές οι δυο εβδομάδες αποδείχτηκαν αρκετές: “Ναι… Ήταν ένα ικανοποιητικό διάστημα για να δω και να γνωρίσω τους παίκτες. Κάθε μέρα, σε κάθε παιχνίδι βλέπεις και ένα νέο στοιχείο. Περιμένω και το φιλικό με την Ανόρθωση για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα και να προχωρήσουμε”.

- Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έχει αποκτήσει τα “κομμάτια” που του λείπουν, σε θέσεις και χαρακτηριστικά;
“Το πρώτο που έπρεπε να κάνω ήταν να δω όλους τους παίκτες σε όλες τις αγωνιστικές συνθήκες. Μετά το παιχνίδι με την Ανόρθωση θα είναι η ώρα να πω όλα όσα σκέφτομαι, όλα όσα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν. Για τα πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη, οι παίκτες που έχουμε είναι υπεραρκετοί”.

-Παρακολουθήσατε περσινά παιχνίδια του Π.Α.Ο.Κ. στα οποία η ομάδα έδειξε καλό πρόσωπο. Γιατί ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ή έστω να το πλησιάσει; Είναι η κόπωση της προετοιμασίας, είναι κάτι άλλο;
“Σε αυτό το διάστημα, το βάρος στις προπονήσεις πέφτει και στη φυσική κατάσταση. Είναι νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα ...”

- Ποιό είναι το ζητούμενο στις μεταγραφές από εδώ και στο εξής; Θέλετε παίκτες ίδιου επιπέδου ή αναζητάτε μόνο περιπτώσεις που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω;
“Δε θέλω να πω τίποτα πάνω σ’ αυτό. Περιμένω το τελευταίο φιλικό. Ακόμα κι η πιο επιτυχημένη ομάδα, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, κάνει μεταγραφικές κινήσεις, ψάχνει το κάτι παραπάνω. Αυτό που θέλω είναι να μπορέσουμε, με κάποιες κινήσεις, ν’ αναβαθμίσουμε την ομάδα”.

- Ποιός είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να δουλέψει περισσότερο η ομάδα;
“Στο τελευταίο παιχνίδι είδα κάποια καλά στοιχεία στην επίθεση, αλλά και κάποια κενά στην άμυνα. Αν το παιχνίδι με τον Αγιαξ ήταν επίσημο, Θα έπαιζα με τελείως διαφορετική λογική. Θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί στην επίθεση. Θέλω, στο τέλος, να γίνουμε πιο συμπαγείς”.

- Όταν κάνατε τη πρώτη σας συζήτηση με τους κ.κ. Μίχελ - Σαββίδη είχατε κάνει μεταγραφικές εισηγήσεις ή το αφήσατε για το διάστημα της προετοιμασίας;
“Όταν ήρθα, το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν για τον Μακ και στην συνέχεια για τον τερματοφύλακα. Σκεφτόμουν πως εφόσον γίνουν αυτές οι κινήσεις, θα έχουμε χρόνο για να δούμε τι ακριβώς θέλουμε περισσότερο”.

- Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τον σχηματισμό  της ομάδας… Πόσο πολύ σας επηρέασε τ’ ότι η αρχική σας επιλογή τελικά δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί;
“Έχω τις δικές μου απόψεις και θα ήθελα να την εφαρμόσω όμως οι παίκτες δεν αισθάνονται καλά με τον δικό μου τρόπο και κατάλαβα, όταν μιλήσαμε, ότι νιώθουν καλύτερα με το 4-2-3-1. Το πρώτο ζητούμενο είναι να νιώθουν οι παίκτες καλά και τώρα, με το συγκεκριμένο σύστημα, νιώθουν καλά. Κατά την διάρκεια της σεζόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά συστήματα. Θέλω να βάλω δικά μου στοιχεία στην ομάδα”.

- Στα παιχνίδια με Φένλο και Άγιαξ χρησιμοποιήσατε δυο διαφορετικά συστήματα, και αν κάτι δεν άλλαξε είναι ο αριθμός των τελικών προσπαθειών του αντιπάλου. Η πρόθεση του Π.Α.Ο.Κ. να πιέζει ψηλά είναι κάτι που δεν βγαίνει σωστά λόγω των χαρακτηριστικών των παικτών;
“Θα μπορούσαμε με τον Άγιαξ να παίξουμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και στο τέλος να ερχόταν 0-0 ή να χάναμε με 1-0, κανείς δεν ξέρει. Δεν ήταν το θέμα μου το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Το θέμα μου ήταν να δω το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες στις απαιτήσεις που έχω για την άμυνα. Δεν μπορώ να πω τους παίκτες μου “παίξτε ψηλά την άμυνα“ χωρίς να το έχουν κάνει ποτέ. Στην προετοιμασία χτίζεις για το αύριο. Βλέπεις πράγματα, δοκιμάζεις, τεστάσεις τους παίκτες για να καταλάβει ποια είναι αυτά τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν. Ψάχνουμε πράγματα. Δεν είναι η ομάδα playstation ώστε τη μια μέρα να παίζεις με την άμυνα χαμηλά και την άλλη να την πηγαίνεις ψηλά. Εμένα μου αρέσει να ρισκάρω”. 

- Νιώθετε ότι πιέζεστε για να προσαρμοστείτε στην ομάδα;
“Πάντα η ίδια ιστορία… Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους με μια απλή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τον Αγιαξ θα μπορούσα να βάλω τον Πέλκα στα άκρα και τον Μακ πίσω από τον επιθετικό και να γίνει 4-4-2. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ισορροπία. Προτιμώ το 4-4-2 διότι θεωρώ πως με αυτό μπορείς να μεταφέρεις καλύτερα και γρήγορα τη μπάλα μπροστά. Δεν εγκαταλείπω το 4-4-2, το οποίο μου αρέσει και το προτιμώ αλλά έχουμε παίκτες με χαρακτηριστικά που τους βοηθάνε να κρατήσουν τη μπάλα και να βγουν με αυτό το τρόπο στην επίθεση, και όχι να την μεταφέρουν γρήγορα στην επίθεση. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ υπήρχαν στιγμές που η ομάδα έπαιξε καλά. Το 2-0 έγινε 2-2 και είχαμε ευκαιρίες για το 3-2. Ναι, δεν φτάνουν 30-40 λεπτά καλού ποδοσφαίρου, αλλά είμαστε στην προετοιμασία. Θα πρέπει μέσα από την δουλειά να αυξηθούν τα καλά λεπτά παιχνιδιού”.

- Θα θέλατε να μιλήσετε με μονωμένα για παίκτες. Οι Μακ, Ρέι, Ενρίκε, είναι από τα “πρόσωπα” της προετοιμασίας…
“Ο Μακ δεν είναι ακόμα έτοιμος διότι προέρχεται από μια σεζόν που δεν είχε πολλά παιχνίδια για εκείνον. Έδειξε όμως πως είναι ένας παίκτης που ακόμα και έτσι μπορεί να μας δώσει και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει ο Μακ που όλοι γνωρίζουν στον Π.Α.Ο.Κ.. Ο Ρέι έπιασε πέναλτι στο πρώτο του παιχνίδι, έδειξε να είναι καλός στα πόδια, Θα πρέπει αυτό το πρώτο διάστημα να αρχίσει να μαθαίνει τους συμπαίκτες του, ειδικά στην άμυνα, για να μπορέσει να συνεργαστεί με όλους. Ο Ενρίκε πάντα δίνει το 200% είναι παίκτης σε σπέσιαλ ενέργεια αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα της ομάδας”.

- Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να ξεκινήσετε σήμερα την προετοιμασία, θα αλλάζατε κάτι;
“Όταν γυρίζεις το χρόνο πίσω, πάντα υπάρχει κάτι που σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να αλλάξεις. Θα ήθελα και ένα ακόμα παιχνίδι για όσους δεν έπαιξαν πολλά παιχνίδια”.

- Η ενδεκάδα του φιλικού με τον Άγιαξ μοιάζει να είναι αυτή στην οποία έχετε καταλήξει. Βάσει των διαφοροποιήσεων που κάνετε στο δεύτερο ημίχρονο και της εικόνας που παρουσίασε από εκείνο το σημείο και μετά μήπως σας έβαλε σε σκέψεις σχετικά;
“Μου άρεσε περισσότερο το δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην επίθεση και στη μεσαία γραμμή”. 

- Η προετοιμασία είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, και το πρόσημα  ίσως να έχει αρνητική χροιά. Μπορείτε να πείτε με σιγουριά πως η ομάδα θα είναι έτοιμη στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια;
“Συμφωνώ με την αποτίμηση της προετοιμασίας.  Περάσαμε μια περίοδο προσαρμογής. Η προτεραιότητά μου είναι να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα. Κανονικά η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και χωρίς προπονητή αν σκεφτεί κανείς ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ίδιοι παίκτες. Όταν θα έρθει η ώρα για το πρώτο παιχνίδι θα είναι έτοιμοι όπως τους θέλω εγώ”.

- Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε κακή νοοτροπία στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Άγιαξ και στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπόρεσε να παρουσιάσει συνδυαστικό ποδόσφαιρο στα τελευταία μέτρα του γήπεδο. Είναι κάτι που θεωρείτε ότι έγινε μόνο στο παιχνίδι με τον Άγιαξ;
“Είναι θέματα που θα πρέπει να τα δούμε. Για μένα είναι σημαντικό ότι μετά το 2-2 ψάξαμε να βρούμε το τρίτο γκολ για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Όπως είναι αρνητικό ότι στο τέλος ο Άγιαξ βρήκε τους χώρους και πέτυχε δυο σχετικά εύκολα γκολ”.

- Σας προβληματίζει η νοοτροπία των παικτών;
“Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε ισορροπία στο παιχνίδι μας και είναι ως ένα βαθμό λογικό. Θα πρέπει να “φρεσκαριστούμε” τις επόμενες ημέρες και να βρούμε την σταθερότητα που θέλουμε”.

- Στην ερώτηση αν μπορεί ο Π.Α.Ο.Κ.να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, τι θα απαντούσατε; 
“Είναι μια δύσκολη ερώτηση και θα έλεγα ότι είμαι στον πάγκο του Π.Α.Ο.Κ.για να κάνω τα πάντα ώστε η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Όταν παίξουμε το τελευταίο φιλικό, με αντίπαλο την Ανόρθωση, και μιλήσω με τον πρόεδρο, τότε θα μπορώ να του δώσω μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση”, κατέληξε ο τεχνικός του “Δικεφάλου”. 
Γράψτε το σχόλιο σας...

ΠΑΟΚ - Ξάνθη

Κυριακή 22 Απριλίου, 19:00

Live
22/04/2018 • 08:00

Με πείσμα κόντρα στη θεωρία, Νάπολι και Μπορντό!

Σαν τελικός είναι το ντέρμπι στο Τορίνο. Η Νάπολι θα κάνει τα πάντα για να μείνει το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τον τίτλο. Με επιθετικό πνεύμα μπορεί να πάμε σε ένα θεαματικό ματς. Όπως δηλαδή μπορεί να γίνει και στο Μπορντό. Οι "Γιρονδίνοι" θα το παλέψουν, κι ότι βγει!

19/04/2018 • 14:05