Αρνούνται να χάσουν

Ο Μάνος Μανουσέλης σχολιάζει στο Novasports.gr τις νίκες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη 12η... στροφή του Top-16 της Ευρωλίγκας και αναλύει τα δεδομένα για τους «αιώνιους» αντιπάλους δύο αγωνιστικές πριν το τέλος.

Τα κλισέ και οι «αμερικανιές» δεν είναι ότι καλύτερο (και) στον γραπτό λόγο, αλλά μερικές φορές ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση και δεν μπορείς παρά να κάνεις χρήση τέτοιων εργαλείων: «Refuse to lose»  λοιπόν είναι ο τίτλος που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την υπερπροσπάθεια που κάνει τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα με ορίζοντα αρχικά την πρόκριση στους οκτώ και εν συνεχεία την τετράδα. Παρά το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις ήταν αρνητικές, ειδικά μετά  τα αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν, πράσινοι και κόκκινοι δεν έκανε πίσω ούτε μισό μέτρο.  Συνέχισαν (και συνεχίζουν) να παλεύουν μέχρι και σήμερα με νύχια και με δόντια, με αποτέλεσμα δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε να έχουν κατορθώσει κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με το μπάτζετ τους: Κρατάνε την τύχη τους στα δικά τους χέρια.

«Refuse to lose”  φώναξε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ στον τελικό απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στο πιο κρίσιμο σημείο οι ερυθρόλευκοι έκαναν την καλύτερη τους φετινή εμφάνιση. Η Ρεάλ δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο παιχνίδι γιατί απλά  οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δεν της άφησαν κανένα περιθώριο.

Ο ελληνικός κορμός των πειραιωτών με τους γνωστούς υπόπτους Πρίντεζη, Σπανούλη να πιάνουν δουλειά με το καλημέρα και τον Βαγγέλη Μάτζαρη να κάνει εκπληκτική εμφάνιση οδήγησε το ερυθρόλευκο σκάφος με σιγουριά στη νίκη. Κάτι παραπάνω από θετικοί ήταν και οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι στα δύσκολα το να έχεις Ελληνες παίκτες κάνει την διαφορά. 

Για να μην αδικήσουμε, όμως, τους υπόλοιπους στον Ολυμπιακό της Παρασκευής υπήρχαν μόνο διακριθέντες. Μιλουντίνοφ και Ουόρικ έκαναν μεγάλο παιχνίδι, ο Χάντερ ξεκίνησε μέτρια στην επίθεση, αλλά στην άμυνα έτρωγε σίδερα ενώ και εκτελεστικά ήταν καλύτερος στην επανάληψη. Ο Χάκετ, όπως συνηθίζει εδώ και δύο μήνες, ήταν ο καλύτερος αμυντικός του Σφαιρόπουλου και έβγαλε μεγάλη αυτοπεποίθηση μπροστά, ενώ πολύ ενέργεια έβγαλαν και οι δύο αμερικανοί γκαρντ, Στρόμπερι και Οντομ. 

Πάμε τώρα και στα δύσκολα: Τι πέτυχε ο Ολυμπιακός με την θριαμβευτική του επικράτηση επί της Ρεάλ; Εμεινε ζωντανός, συνεχίζει να ελπίζει στην πρόκριση και έβαλε την Ρεάλ σε πολύ δύσκολη θέση.  Ο πίνακας που παραθέτουμε δείχνει που βρίσκονται σήμερα οι επτά ομάδες που διεκδικούν το εισιτήριο και με ποιους παίζουν στα δύο ματς που απομένουν. 

 

ΡΕΚΟΡ

13Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΤΣΣΚΑ

8-4

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ/ΕΝΤΟΣ

ΟΛΥ/ΕΚΤΟΣ

ΛΑΜΠΟΡΑΛ

8-4

ΡΕΑΛ /ΕΝΤΟΣ

ΜΠΑΜΠ/ΕΚΤΟΣ

ΡΕΑΛ

6-6

ΛΑΜΠΟΡΑΛ/ΕΚΤΟΣ

ΧΙΜΚΙ /ΕΝΤΟΣ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

6-6

ΜΠΑΜΠ/ΕΝΤΟΣ

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ/ΕΚΤΟΣ

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

6-6

ΜΠΑΡΤΣΑ/ΕΚΤΟΣ

ΛΑΜΠΟΡΑΛ/ΕΝΤΟΣ

ΧΙΜΚΙ

6-6

ΟΛΥ/ΕΝΤΟΣ

ΡΕΑΛ /ΕΚΤΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

6-6

ΧΙΜΚΙ /ΕΚΤΟΣ

ΤΣΣΚΑ/ΕΝΤΟΣ

Τι λέει η λογική αν παρατηρήσει κάποιος τον πίνακα: 

1) Η ΤΣΣΚΑ θα κερδίσει την τελευταία του ομίλου Ζαλγκίρις στην Μόσχα την επόμενη αγωνιστική, θα φτάσει στις εννέα νίκες και δεν θα μπορεί να την απειλήσει καμία από τις ομάδες που βρίσκεται στο 6 – 6.

2) Κάτω από την ΤΣΣΚΑ υπάρχουν έξι ομάδες που κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους διότι όποια από αυτές κάνει το 2/2 αυτόματα θα μπει στην τετράδα (εκτός από την Λαμποράλ που περνάει και με μια νίκη). Αυτό ισχύσει και για τον Ολυμπιακό που έχει δύσκολη αποστολή απέναντι σε δύο ρωσικές ομάδες, την Χίμκι εκτός και την ΤΣΣΚΑ στον Πειραιά, στις αγωνιστικές που απομένουν. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός παίζει το ματς της χρονιάς απέναντι στην Χίμκι διότι αν χάσει εκεί οι ελπίδες του γίνονται μαθηματικές. 

3) Το πιο βατό πρόγραμμα το έχει η Μπαρτσελόνα που παίζει με την Μπάμπεργκ εντός και την αδιάφορη Ζαλγκίρις εκτός έδρας. Με δύο νίκες οι Καταλανοί εξασφαλίζουν την πρόκριση του, ενώ υπερτερούν στην ισοβαθμία απέναντι στην Ρεάλ, την Χίμκι και τον Ολυμπιακό, αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν την Λαμποράλ από την οποία έχουν χάσει δύο φορές. 

4) Είναι τόσο ανταγωνιστικός ο όμιλος που έχει θέμα με την πρόκριση της και η Λαμποράλ που βρίσκεται στο 8- 6 καθώς παίζει με την Ρεάλ εντός και την Μπάμπεργκ εκτός και αν κάνει δύο ήττες κινδυνεύει να μείνει έξω από την τετράδα στις ισοβαθμίες. Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, θα ήθελε να ισοβαθμήσει με την ομάδα του Μπουρούση διότι την έχει νικήσει δύο φορές στο ΤΟΠ 16. Η Λαμποράλ στις ισοβαθμίες είναι καλύτερη από Μπαρτσελόνα, Χίμκι, ενώ έχει νικήσει στον πρώτο γύρο την Ρεάλ με 9 πόντους και την Μπάμπεργκ με 26.

5) Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ μετά την συντριβή της στο ΣΕΦ δεν θέλει στις ισοβαθμίες ούτε τον Ολυμπιακό, ενώ δεν την συμφέρει ούτε η συνύπαρξη στο ίδιο σκαλοπάτι με την Μπαρτσελόνα γιατί έχει ηττηθεί δύο φορές από τους Καταλανούς. Αντίθετα έχει νικήσει δύο φορές την Μπάμπεργκ και έχει πλεονέκτημα με την Χίμκι γιατί την νίκησε στην Ρωσία με 11 πόντους. 

6) Η Μπάμπεργκ τέλος, θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει θαύματα για να προκριθεί. Η ομάδα του Ζήση έχει ζόρικο πρόγραμμα (Μπάρτσα εκτός, Λαμποράλ εντός), αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Στις ισοβαθμίες έχει με τον Ολυμπιακό, αλλά υστερεί απέναντι σε όλους τους άλλους διεκδικητές.

«Refuse to lose» και οι πράσινοι…

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να νικήσει την Νταρουσάφακα στην πόλη και τελικά τα κατάφερε, διότι όπως είπαμε στην αρχή έχει κι αυτός στο DNA του νοοτροπία νικητή και ανεξάρτητα από το πόσο καλά παίζει βρίσκει τρόπο να παίρνει αποτελέσματα. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς έκανε κακό πρώτο ημίχρονο, καθώς εμφανίστηκε χαλαρή και δέχθηκε 30 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο με τον Ερντέν να μοιάζει με νέο Τζαμπάρ. 

Σιγά – σιγά, όμως, η εικόνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε, πρώτα αμυντικά και μετά επιθετικά με τον Διαμαντίδη να δίνει το έναυσμα και τους Ραντούλιτσα, Ουίλιαμς να ακολουθούν. Τα σκαμπανεβάσματα των πρασίνων συνεχίστηκαν ως το τέλος, διότι αν και πέρασαν με τέσσερις πόντους στο τελευταίο πεντάλεπτο (77 – 81), κατόρθωσαν να μείνουν τρεις πίσω (84-81) και χρειάστηκε ένα ακόμη ηρωικό σουτ του Ελιοτ Ουίλιαμς, αυτή την φορά τρίποντο για να ισοφαρίσει το παιχνίδι και τελικά να  το πάρει. 

Προφανώς ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει καλύτερα, για να ελπίζει σε κάτι μεγάλο στην φετινή σεζόν, αλλά οι νίκες στην Ευρωλίγκα μετράνε πάνω από όλα. Με τα θετικά αποτελέσματα που παίρνουν οι πράσινοι κερδίζουν σε χρόνο και αυτοπεποίθηση, δουλεύουν καλύτερα στην προπόνηση και βελτιώνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ενσωματώνεις ταυτόχρονα και στην μέση της σεζόν τρεις νέους παίκτες από τους οποίους οι δύο είναι γκαρντ και παίρνουν αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι…

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η κατάσταση και τι απομένει να συμβεί  στον όμιλο του Παναθηναϊκού:

 

ΡΕΚΟΡ

13Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΦΕΝΕΡ

10-2

ΕΦΕΣ/ΕΝΤΟΣ

ΜΑΛΑΓΑ/ΕΚΤΟΣ

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ

8-4

ΜΑΛΑΓΑ/ΕΝΤΟΣ

ΝΤΑΡΟΥΣ/ΕΚΤΟΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

8-4

ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ/ΕΝΤΟΣ

ΕΦΕΣ/ΕΚΤΟΣ

ΕΡ.ΑΣΤΕΡΑΣ

7-5

ΝΤΑΡΟΥΣ/ΕΝΤΟΣ

ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ/ΕΚΤΟΣ

ΕΦΕΣ

6-6

ΦΕΝΕΡ/ΕΚΤΟΣ

ΠΑΟ/ΕΝΤΟΣ

Πρακτικά, Φενέρ και Λοκομοτίβ έχουν κλειδώσει τις δύο πρώτες θέσεις , ενώ ο  Παναθηναϊκός θα σφραγίσει την τρίτη θέση με τη νίκη επί της Τσεντεβίτα στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Στον όμιλο δεν υπάρχουν παρά μόνο θεωρητικές  εκκρεμότητες καθώς η Εφές δεν έχει ουσιαστικές ελπίδες, διότι για να περάσει θα πρέπει να κάνει δύο νίκες και ο Ερυθρός Αστέρας δύο ήττες (στην ισοβαθμία υπερτερούν οι Σέρβοι). Από εκεί και πέρα με το απόλυτο αλαλούμ που γίνεται στον άλλο όμιλο, κανένας δεν μπορεί να ξέρει με ποιον θα καταλήξει να παίξει στα πλέι οφς και πολύ περισσότερο να επιλέξει αντίπαλο…

Αντί επιλόγου: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά από τόσα χρόνια κυριαρχίας στην Ευρωλίγκα ξέρουν τα κατατόπια σαν την παλάμη τους. Γνωρίζουν τι χρειάζεται για να επιβιώσουν εκεί έξω και το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τα υπερόπλα του παρελθόντος κάνει τις δύο ελληνικές ομάδες ακόμη πιο επικίνδυνες και αλίμονο σε όποιον τις υποτιμήσει… Γι’ αυτό τον λόγο δεν υπάρχει κανένας που να τις θέλει ως αντίπαλο στους οκτώ. Συμπέρασμα; Οι μόνοι που δεν σέβονται τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό βρίσκονται στην Ελλάδα, διότι δυστυχώς αυτοί είμαστε…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.