Ο αθλητικός μας πολιτισμός από την… ανάποδη!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για τη βία στον αθλητισμό και τον ρόλο που παίζουν οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών σε αυτό το θέμα.

Αν ο Σταύρος Κοντονής, που είχε όντως μια δύσκολη εβδομάδα και τον περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες στη συνέχεια, θέλει πραγματικά να φτιάξει το ποδόσφαιρο και να καταπολεμήσει τη βία, πρέπει στην όποια συνάντησή του με τους μεγάλους (είτε είναι τρεις, είτε τέσσερις) να τους θέσει ως προϋπόθεση τη διάλυση των οργανωμένων συνδέσμων.

Κάτι που ξεκίνησε επί Ορφανού και επέστρεψε στα ίδια επί Ιωαννίδη, για να φτάσουμε να έχουμε ένα νόμο για τις λέσχες φιλάθλων (υπό την ευθύνη των ΠΑΕ) που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Και οφείλει να το κάνει διότι αποδεικνύεται ότι οι μεγάλοι δεν παίρνουν από λόγια και κάνουν πάντα ότι χρειάζεται για να ικανοποιήσουν τους οργανωμένους τους.

Το έδειξε ο Ιβάν Σαββίδης μετά τα γεγονότα στο κύπελλο, όπου αντί να καταδικάσει την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, σχεδόν είπε “μπράβο” στους οπαδούς που αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο στην αδικία του Παππά. Άλλο αν τώρα καλείται να την πληρώσει πανάκριβα.

Και το έδειξαν μόλις λίγες ώρες νωρίτερα και ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό. Αντί να καταδικάσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα γεγονότα της Λευκάδας, όπου σχεδόν… κατεδαφίστηκε ένα ξενοδοχείο, προέβησαν σε ενέργειες που κατήργησαν κάθε πρόσχημα.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι θα παρέχει την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση σε όσους συνέλαβε η αστυνομία διότι δεν θεωρεί λέει πως τα στοιχεία είναι επαρκή για την κράτησή τους! Δεν μας είπε όμως ποιες ενέργειες έκανε για να μάθει ποιοι ήταν πραγματικά οι δράστες αυτής της επιδρομής.

Και ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός “βάφτισε” τον πιο γνωστό οπαδό των ερυθρολεύκων, Τάκη Τσουκαλά, υπεύθυνο των ακαδημιών για να του εξασφαλίσει την είσοδο στο κλειστό της Γλυφάδας, στο φάιναλ-φορ του βόλεϊ, σύμφωνα με καταγγελία του ΠΑΟΚ.

Όλοι βεβαίως μπορούν να ισχυριστούν (και να έχουν δίκιο) ότι ακολουθούν τη νομιμότητα και δεν κάνουν κάτι παράτυπο. Στις μέρες μας πάντως, η περίφημη ρήση σχετικά με “το νόμιμο” και “το ηθικό” έχει ήδη και παρεξηγηθεί, αλλά κυρίως έχει καταδικαστεί, αφού “το νόμιμο” αφορά τους λίγους και ισχυρούς, ενώ “το ηθικό” σχεδόν όλους τους υπόλοιπους.

Την ίδια στιγμή -για να καταλάβουμε το χάος που μας χωρίζει από την υπόλοιπη αθλητική Ευρώπη- η Αϊντχόφεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό από το “Φίλιπις Στάντιον” (από 12 έως και 36 μήνες) όσων οπαδών της ταυτοποιήθηκαν από βίντεο να κοροϊδεύουν σε πλατεία της Μαδρίτης κάποιες τσιγγάνες, πετώντας τους κέρματα. “Δεν θα χαλάσουμε το ευρωπαϊκό μας προφίλ για χάρη τους”, ανακοίνωσε η ολλανδική ομάδα!

Και στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης πήγε στη Βαρκελώνη για να αποτίσει φόρο τιμής στον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ, τον άνθρωπο που δημιούργησε τις ακαδημίες της “Μασία” για να κλείνει όσο πιο συχνά γίνεται το σπίτι της μισητής αντιπάλου της!

Κι όμως, ο ποδοσφαιρικός ή ο αθλητικός (αν προτιμάτε) πολιτισμός είναι ένας. Μόνο εμείς εδώ τον έχουμε διαβάσει αλλιώς!  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.