Κάμερον: Η Βρετανία παραμένει κύριος παίκτης στην Ευρώπη

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να τα βρήκαν ως προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ απέτυχαν όμως να προχωρήσουν σε μία νέα Συνθήκη των 27, λόγω της σύγκρουσης με τη Βρετανία.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να τα βρήκαν ως προς την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ απέτυχαν όμως να προχωρήσουν σε μία νέα Συνθήκη των 27, λόγω της σύγκρουσης με τη Βρετανία. Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει αποκλειστεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αντίθεση του στην προτεινόμενη αλλαγή της Συνθήκης στις Βρυξέλλες. Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του παραμένει ένας από τους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.
 
“Δεν έχουμε εξαιρεθεί, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε ηγετικό μέλος της ενιαίας αγοράς”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, πριν επιστρέψει στο Λονδίνο.
 
“Βεβαίως, αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στις σχέσεις μας με την Ευρώπη”, εκτίμησε σχετικά με την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή και με τους 27 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
“Όμως η καρδιά της σχέσης μας, η ενιαία αγορά, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση, παραμένει η ίδια”, έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.
 
“Σε θέματα άμυνας, είμαστε το κυριότερο μέλος στο ΝΑΤΟ, σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, είμαστε ένας από τους κύριους παίκτες”, τόνισε.
 
“Αλλά δεν είμαστε στο ενιαίο νόμισμα, δεν θέλουμε να είμαστε, δεν είμαστε στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν και είμαι ευτυχής γιατί θέλω να χρησιμοποιούμε τα σύνορά μας για την προστασία μας από την παράνομη μετανάστευση, τα όπλα και τα ναρκωτικά”, πρόσθεσε.
 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε το “Σίτι” του Λονδίνου να μπορεί να εξαιρεθεί αν κριθεί αναγκαίο από την ευρωπαϊκή επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
 
Ιταλία: Αυτοεξαιρεθήκατε
 
Η Ιταλία θα προτιμούσε μια πιο κοινοτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της ζώνης του ευρώ που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και εκφράζει τη λύπη της για την “αυτοεξαίρεση” της Βρετανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Μόντι μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
 
“Η Βρετανία έχει αυτοεξαιρεθεί, και αυτό θα έχει ως συνέπεια μια απώλεια επιρροής στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
“Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος της Βρετανίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά υπάρχει κάποια απομόνωση και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητά της να ασκεί επιρροή”, πρόσθεσε.
 
“Προσωπικά αυτό δεν μου αρέσει γιατί είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να υπάρχουν χώρες είναι σε θέση να εξισορροπήσουν την επιρροή χωρών όπως η Γαλλία”, σημείωσε.
 
“Αλλά οι όροι που επέβαλε ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν απαράδεκτοι, ακόμα και για μένα”, παραδέχθηκε.
 
 
Μπαρόζο-Ρομπάι: “Καλύτερα όλοι μαζί, αλλά τι να κάνουμε;”
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι προσωπική του επιλογή θα ήταν μια συμφωνία στο επίπεδο των 27 για την τροποποίηση της Συνθήκης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι με την απόφαση που τελικά ελήφθη «μπορούμε να φτάσουμε σε πειστικά αποτελέσματα».
 
Ο Ζ. Μπαρόζο εκτίμησε ότι από την πλευρά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα ήταν πιο απλό «να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των 27». Σημείωσε πάντως ότι με τη λύση που τελικά επικράτησε τα πράγματα θα κυλήσουν πιο γρήγορα, κάτι το οποίο είναι σημαντικό.
 
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ εξέφρασε την προτίμηση του σε μια συμφωνία των 27, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος που επιλέχτηκε ενδέχεται να χαρακτηριστεί από ορισμένα προβλήματα τα οποία όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ξεπεραστούν. «Θα προσπαθήσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», υπογράμμισε ο Χ. Ρόμπεϊ.

Πηγή: enet.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.