Μάχες τακτικής στη Βιτόρια

Η πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου υποστηρίζει ότι καλύτερη διασταύρωση στους οκτώ της Ευρωλίγκας για τον Παναθηναϊκό με βάση τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί δεν μπορούσε να υπάρξει.

Η πλειοψηφία του μπασκετικού κόσμου υποστηρίζει ότι καλύτερη διασταύρωση στους οκτώ της Ευρωλίγκας για τον Παναθηναϊκό με βάση τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί δεν μπορούσε να υπάρξει. Ο υπογράφων είναι ένας από αυτούς και την άποψη την έχω υποστηρίξει πολλά βράδια τον τελευταίο καιρό στη διάρκεια των εκπομπών της Nova.

Φυσικά, αυτό δεν χρίζει αυτόματα τον Παναθηναϊκό φαβορί για μια θέση στο Βερολίνο, ούτε του δίνει προβάδισμα πρόκρισης. Η Λαμποράλ έκανε πράγματα και θαύματα το τελευταίο δίμηνο σοκάροντας την Ευρωλίγκα με την πορεία της. Δεν παύει όμως να είναι μια ομάδα που έχει αδύνατα σημεία, άρα είναι τρωτή και κυρίως δεν έχει την εμπειρία διαχείρισης αγώνων με πολύ μεγάλο ‘’πρέπει’’ στην ούγια. Μέσα στις αντιφάσεις της φετινής Λαμποράλ είναι το γεγονός ότι στο αποθεωτικό για τον Μπουρούση και την παρέα του ΤΟΠ-16 κατάφεραν να κερδίσουν από δύο φορές Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αλλά ταυτόχρονα έχασαν δύο φορές από τον Ολυμπιακό και νίκησαν με την ψυχή στο στόμα την ουραγό του ομίλου Ζαλγκίρις.
Το σίγουρο είναι ότι η φετινή Λαμποράλ δεν είναι η αφελής ομάδα του παρελθόντος. Η ομάδα που είχε στον πάγκο της τον Σκαριόλο, πόνταρε σε ένα τεράστιο επιθετικό ταλέντο παικτών ειδικευμένων στο ατομικό παιχνίδι και στο ‘’ένας εναντίον ενός’’ και λειτουργούσε στη λογική ‘’να βάλουμε ένα παραπάνω πόντο από όσους θα δεχτούμε’’.

Στη διάρκεια του ΤΟΠ-16 κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα που έπαιξε εξαιρετική άμυνα και αυτή τη στιγμή είναι το συγκρότημα που οι αντίπαλοι της σουτάρουν με τα χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα και στα τρίποντα. Το επιθετικό της παιχνίδι συνεχίζει να έχει αρκετά στοιχεία του παρελθόντος και παίκτες με μεγάλο ταλέντο στο ένας εναντίον ενός αλλά πλέον περνάει από τα χέρια του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος στην ουσία αποτελεί ένα δεύτερο πλέι μέικερ στο χαμηλό πόστ. Οι μάχες του Μπουρούση με τον Ραντούλιτσα και την υπόλοιπη γραμμή ψηλών του ΠΑΟ ενδέχεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για την εξέλιξη της σειράς. Ο Μπουρούσης πέρα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του σε όλο το ΤΟΠ-16 παραμένει ένας παίκτης που είναι παντελώς απρόβλεπτος μετατρέποντας για τον αντίπαλο προπονητή την αντιμετώπιση του σε ένα μεγάλο μπασκετικό δίλημμα. Όποιος προσπαθεί να σταματήσει τον Μπουρούση με διπλή κάλυψη κινδυνεύει από την εξαιρετική ικανότητά του στην πάσα στον ελεύθερο παίκτη, ενώ με μονή κάλυψη η ποικιλία στο επιθετικό παιχνίδι δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον έλληνα σέντερ με τη μπάλα στα χέρια.

Πέρα όμως από τον B-Factor της σειράς ο Παναθηναϊκός έχει δικά του θέματα πάνω στο τραπέζι. Είναι ξεκάθαρο ότι το λίφτινγκ που έκανε στη μέση του ΤΟΠ-16 του έδωσε το δικαίωμα με ένα εξαιρετικό δεύτερο γύρο να σώσει μια σχεδόν χαμένη παρτίδα. Δημιουργήθηκε πλέον ένα σύνολο που βγάζει ενέργεια στο παρκέ και υπάρχει ο παίκτης στο πρόσωπο του Ελιοτ Γουίλιαμς που μπορεί να πάρει τη μπάλα όταν αυτή ζυγίζει….τόνους και να καθαρίσει για όλη την ομάδα. Το γεγονός όμως ότι ο νέος πυρήνας παικτών δεν είναι μαζί ούτε καν δύο μήνες δημιουργεί πολλά κενά…αέρος στην ομάδα που παρουσιάζεται ουκ ολίγες φορές με μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοση της ακόμη και μέσα στο ίδιο δεκάλεπτο. Παρότι στο δρόμο για τους οκτώ ο Παναθηναϊκός πέτυχε σημαντικές νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ η έδρα παραμένει το πιο ισχυρό στοιχείο της ομάδας που καλείται να κάνει κάτι που παλαιότερα ήταν στο DNA της. Αναζητά τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη. Αυτή που θα ξεκλειδώσει τη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ του Βερολίνου και όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι ομάδα που θέλει να φτάσει στο τελευταίο επίπεδο της διοργάνωσης δεν μπορεί να το πετύχει χωρίς μια τουλάχιστον μεγάλη εκτός έδρας νίκη. Στην πραγματικότητα ο Παναθηναϊκός την ψάχνει πολλά χρόνια αφού δύο φορές ‘’τράκαρε’’ πάνω στην ΤΣΣΚΑ και μια πάνω στην Μπαρτσελόνα στους οκτώ της διοργάνωσης. Την επόμενη εβδομάδα στη Βιτόρια θα δείξει αν μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα που ψάχνει εδώ και μια τριετία για να επιστρέψει σε φάιναλ φορ.

Η σειρά θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ κάτι που σημαίνει ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο Παναθηναϊκός πρέπει να δουλέψει περισσότερο με τη λογική της τακτικής και όχι του ενστίκτου. Και στη φετινή σεζόν το ένστικτο τον οδήγησε μέχρι εδώ αλλά πλέον δεν φτάνει. Παράλληλα, το ζητούμενο είναι απέναντι σε μια ομάδα που είναι πολύ καλύτερη αμυντικά από ότι φαντάζεται ή πιστεύει ο μέσος φίλαθλος και στη Βιτόρια (κυρίως) και στο ΟΑΚΑ (στη συνέχεια) να μπουν τα ελεύθερα σουτ γιατί ενδέχεται το απόλυτο βαρόμετρο της σειράς να είναι τα ποσοστά ευστοχίας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.