Να μπει μπροστά αυτός που ξέρει τον δρόμο

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog το τι έγινε στο πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Λαμποράλ Κούτσα και τι πρέπει να κάνουν οι «πράσινοι» για να ισοφαρίσουν τη σειρά.

Κακό δεν είναι το να κάνει ένα λάθος, αλλά να μην μαθαίνεις από αυτό και να το επαναλαμβάνεις. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πνευματικά, ψυχολογικά και σωματικά ανέτοιμος στο πρώτο παιχνίδι της σειράς απέναντι στην …πυραυλοκίνητη Λαμποράλ και ουσιαστικά έχασε χωρίς να παλέψει. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική ομάδα μάθει από τα λάθη της, αλλά και  αν μπορεί να μάθει από αυτά, ώστε  να μην τα επαναλάβει, αρχής γενομένης από το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. 

Τι συνέβη την Τετάρτη;  
Το αρχικό πλάνο του Τζόρτζεβιτς λειτούργησε κάτι παραπάνω από καλά. Ο Σέρβος τεχνικός σημάδεψε τον Ραντούλιτσα στο κέντρο της ρακέτας και ο καημένος ο Ντιόπ δεν είχε ούτε την δύναμη, ούτε τον όγκο να υπερασπιστεί το καλάθι των Βάσκων. 

Το ατομικό πάρτι του Μίροσλαβ συνεχίστηκε σε όλο το πρώτο μέρος, αλλά όταν ο Μπουρούσης ήρθε από τον πάγκο,  άλλαξε καθοριστικά το μομέντουμ του αγώνα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού άνοιξε, ο ρυθμός του παιχνιδιού έγινε πολύ γρήγορος, τα τρίποντα των γηπεδούχων άρχισαν να βρίσκουν τον στόχο και σιγά – σιγά χτίστηκε μια διαφορά που έγινε διψήφια με την λήξη του πρώτου μέρους.  

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό δεν βρέθηκε κανένας παίκτης εκτός του Χέϊνζ να απειλήσει σε σταθερή βάση το αντίπαλο καλάθι στην επανάληψη. Επίσης δεν βρέθηκε και κανένας τρόπος για να δημιουργηθεί ρήγμα στην άμυνα της Λαμποράλ. Με τον Διαμαντίδη να αγωνίζεται μόλις εννέα λεπτά, τον Ραντούλιτσα να βάζει ένα δίποντο στο δεύτερο εικοσάλεπτο και την μπάλα στα χέρια του Καλάθη που δεν μπορούσε να σκοράρει ο ίδιος, ήταν μάλλον εύκολο για τους γηπεδούχους να παίξουν το μπάσκετ που τους αρέσει και με τον Ανταμς να κάνει τρομερό τρίτο δεκάλεπτο η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους. 

Από εκεί και πέρα οι δύο ομάδες άρχισαν να σκέφτονται το ματς της Παρασκευής, απέσυραν τους βασικούς και προσπάθησαν να δουν ποιος από τους παίκτες του πάγκου θα μπορούσε να βοηθήσει στην σειρά. 

Ας δούμε όμως, πιο κωδικοποιημένα τι έμαθαν οι δύο κόουτς από το πρώτο ματς της σειράς και προς τα πού πάμε ενόψη του δεύτερου αγώνα:

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κοντρολάρει τους δύο δαιμόνιους κοντούς της Λαμποράλ και από εκεί ξεκίνησε το κακό. Ανταμς και Τζέϊμς έχουν σκοράρει 31 πόντους μαζί με 10/23 εντός παιδιάς, ενώ έχουν μοιράσει και 10 ασίστ! Ο Καλάθης και ο Χέϊνζ  δεν έμειναν μπροστά τους, άργησαν να σταματήσουν την μπάλα όταν έτρεχαν στο ανοικτό γήπεδο και τους άφησαν να βρουν ρυθμό.
Ο Μπουρούσης άλλαξε την εικόνα του αγώνα  μόλις πάτησε στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός τον πίεσε, έστειλε δεύτερο παίκτη πάνω του –ακόμη και από την δυνατή πλευρά- τον υποχρέωσε να πασάρει την μπάλα για να μην τελειώσει ο ίδιος τις φάσεις και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να βάλει και τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι, αλλά και να σκοράρει ο ίδιος 15 πόντους.

Αποδείχθηκε, πάντως, ότι το πρόβλημα  Μπουρούσης κάθε άλλο παρά είναι το μοναδικό που έβαλε ο Περάσοβιτς στον Τζόρτζεβιτς. Οι ψηλοί των γηπεδούχων, με εξαίρεση τον Ντιόπ που ξεκίνησε στην πεντάδα και αποδείχθηκε κακή ιδέα απέναντι στον Ραντούλιτσα, ήταν κάτι παραπάνω από θετικοί.

Ο Πλάνινιτς ήταν εξαιρετικός σαν αλλαγή του Μπουρούση (7 πόντοι, 4 ριμπάουντ και πολύ ενέργεια σε 12 λεπτά συμμετοχής.) Ο Τιγί δημιούργησε θέματα στον Γκιστ (7π., 11 ριμπ – τα έξι επιθετικά)! Επίσης ο  Μπερτάνς παρά το ότι δεν ήταν εύστοχος (2/5) ήταν φανερό πως θα έπαιρνε κάθε ελεύθερο σουτ και η άμυνα δεν μπορούσε να ρισκάρει και να τον αφήσει.   

Ο Χάνγκα έβγαλε τρομερή ενέργεια και αν τελικά δεν παίξει την Παρασκευή, καθώς τραυματίστηκε στο τρίτο δεκάλεπτο,  θα λύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό. Η ικανότητα του στο ανοικτό γήπεδο και τα αθλητικά του προσόντα είναι μοναδικά στην Ευρωλίγκα.  Καλή ήταν και η παρουσία του Μπλάζιτς που επίσης σούταρε καλά (2/4 τρίποντα) και έδειξε ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να στέλνει βοήθειες από τον παίκτη που τον μαρκάρει.  

Εκεί που τα έκανε θάλασσα ο Παναθηναϊκός ήταν στην επίθεση. Ο Ραντούλιτσα ήταν ο στόχος νούμερο ένα στο πλάνο του κόουτς, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε στόχος νούμερο δύο! Ο Ουίλιαμς δεν βρήκε χώρους με αντίπαλο τον Χάνγκα, ο Καλάθης ήταν άστοχος και διστακτικός, ο Γκιστ δεν έβγαλε ενέργεια και έκανε 7 σουτ σε 25 λεπτά αγώνα, o Φελντέϊν πήρε κακές αποφάσεις (1/6 σουτ) σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, ο Πάβλοβιτς  είχε 2 πόντους σε 16 λεπτά και γενικώς τίποτα δεν πήγε καλά. Επίσης Διαμαντίδης, Φώτσης έπαιξαν από 9 και 10 λεπτά αντίστοιχα, χωρίς να μπορέσουν να αλλάξουν κάτι στην εικόνα της ομάδας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
AMYNA

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις επιστροφές του στην άμυνα, να βρει νωρίς την μπάλα, να σταματήσει τους χειριστές  και να κλείσει τους διαδρόμους προς το καλάθι. Ενας δεύτερος στόχος που πρέπει να βάλει είναι αμυνθεί αποτελεσματικά σ τα side pick n roll των Βάσκων που δημιουργούν ευκαιρίες για ελεύθερα σουτ τριών πόντων στο τρανζίσιον.

Θα χρειαστεί επίσης συγκέντρωση στα σκριν μακριά από την μπάλα που χρησιμοποιεί σχεδόν σε κάθε κατοχή ο Περάσοβιτς, για να δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και πάνω από όλα να υπάρξει έλεγχος στα σουτ τριών πόντων με ένα χέρι πάντα πάνω στην μπάλα. 

Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος που θα κάνει αξιόπιστη δουλειά με τον Ανταμς και κατά δεύτερο λόγο με τον Τζέϊμς. Οι δύο γκαρντ της Λαμποράλ είναι κινητήριος μοχλός της ομάδας του Περάσοβιτς  και θα πρέπει οι Καλάθης, Φελντέϊν, ΧέΪνζ και όποιος άλλος επιστρατευτεί από τον Τζόρτζεβιτς για αυτή την δουλειά, να εμφανιστεί  στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια. 

Για το θέμα Μπουρούση φάνηκε την Τετάρτη ότι ίσως τελικά να μην είναι τόσο καλή ιδέα ούτε η παγίδα στο λόου ποστ, αλλά ούτε και να τον κυνηγάει στα επτά μέτρα ο αντίπαλος ψηλός  για να μην σουτάρει τρίποντο, διότι με αυτή την λογική μπορεί να μην βάλει ο Γιάννης, αλλά θα σκοράρουν όλοι οι υπόλοιποι. 

ΕΠΙΘΕΣΗ
Εκεί που πρέπει να αλλάξει τελείως την προσέγγιση του ο Παναθηναϊκός για τα παιχνίδια με την Λαμποράλ είναι στην επίθεση. Μιλάμε για πλέι οφς στην Ευρωλίγκα και κάθε κατοχή πρέπει να είναι μελετημένη, να έχει στόχευση και να γίνεται για κάποιο λόγο. Είναι λογικό όταν έχεις ένα παίκτη με το ταλέντο του Ραντούλιτσα κάτω από το καλάθι να το σημαδεύεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες επιλογές, να μην είναι τόσο εύκολο για την άμυνα του Περάσοβιτς να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί. 

Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από πόντους στο τρανζίσιον διότι μόνο έτσι θα σκοράρει περισσότερο, έχει ανάγκη από καλύτερο περιφερειακό σουτ και διαφορετικό τρόπο να δημιουργεί ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Χωρίς τον Διαμαντίδη στο παρκέ το spacing και η κίνηση των παικτών μακριά από την μπάλα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και χρειάζεται άμεση βελτίωση.

Επίλογος: Ο Παναθηναϊκός έχει στις τάξεις του στελέχη που έχουν περπατήσει και στο παρελθόν τον δρόμο προς την κορυφή. Θα πρέπει, λοιπόν, άπαντες να τους αφήσουν να μπουν μπροστά και να δείξουν προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η ομάδα τις επόμενες ώρες…
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.