Ο Μπούκοβι ή ο Σίλβα;

Ο Νίκος Γαβαλάς γράφει στο προσωπικό του blog για τον Μάρκο Σίλα και την ομάδα που δημιούργησε και κατέκτησε φέτος το 43ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά φίλοι του Ολυμπιακού και γενικότερα του ποδοσφαίρου, σίγουρα θα θυμάστε το εκπληκτικό σύνολο που είχε δημιουργήσει ο Μάρτον Μπούκοβι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60. Τότε που είχε οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από έξι σεζόν.

Ναι, οι «Πειραιώτες» οι οποίοι είχαν κυριαρχήσει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου στη δεκαετία του ’50, στις πρώτες «στροφές» της Α’ Εθνικής, έμειναν μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας από το 1960 έως και το 1965. Τότε, είχαν «παρηγορηθεί» με την κατάκτηση τεσσάρων Κυπέλλων Ελλάδας.

Χρειάστηκε να έρθει στο Λιμάνι εκείνος ο σπουδαίος Ούγγρος προπονητής, προκειμένου ο Ολυμπιακός να στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ελλάδας. Μάλιστα, εκείνη η σεζόν (1965-66) σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ανάμεσα σε άλλα η ομάδα του Μπούκοβι έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 12 νίκες στις πρώτες 13 αγωνιστικές. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό θέαμα που προσέφερε, εκείνη η ομάδα του Πειραιά έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του Ολυμπιακού. Έγινε τραγούδι και σημείο αναφοράς.

Του Μπούκοβι την ομάδαρα, την αμφισβητεί ευθέως το εκπληκτικό «οικοδόμημα» του Μάρκο Σίλβα. Ο τρόπος με τον οποίο έφθασε στην κατάκτηση του 43ου τίτλου στην ιστορία των «Πειραιωτών», είναι εξόχως εντυπωσιακός. Πολλά ρεκόρ “έσπασαν” φέτος, όπως της καλύτερης εκκίνησης στο πρωτάθλημα. Ρεκόρ τα οποία πολύ δύσκολα θα καταρριφθούν στο μέλλον.

Σίγουρα ο ιστορικός του μέλλοντος θα στέκεται με θαυμασμό στην ομάδα του Σίλβα, που εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο στην φιέστα για την κατάκτηση του 43ου τίτλου. Το άξιζε και με το παραπάνω για τη συνολική παρουσία της στη χρονιά, ενώ υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του Κυπέλλου. Ανάμεσα σε άλλα, μην ξεχνάτε και την πρώτη νίκη επί αγγλικού εδάφους. Εκείνο το «διπλό» επί της Άρσεναλ θα είναι επίσης σημείο αναφοράς της χρονιάς.

Αυτομάτως, ένα ερώτημα προκύπτει εύλογα: στην κορυφή είναι ο Μπούκοβι ή ο Σίλβα; Η ταπεινή μας άποψη είναι πως ο Πορτογάλος ξεπέρασε τον Ούγγρο. Το αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα ρεκόρ που πέτυχε ο Ολυμπιακός, σε μία σεζόν όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη, ομάδες υψηλότατου επιπέδου, όπως είναι η Μπάγερν και η Άρσεναλ. Έχουμε δε την αίσθηση πως με τον Σίλβα στο τιμόνι του, μπορεί να ελπίζει του χρόνου σε ακόμη καλύτερες (και ευρωπαϊκές) ημέρες.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.