Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας ταυτόχρονα του υπουργούς να αναλάβουν και εκείνοι την ευθύνη.

«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά αυτό που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι τουλάχιστον σεβασμός» είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του και συμπλήρωσε: «Σας κάλεσα, γιατι θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσειςμ γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας». Τόνισε ακόμη, ότι «εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας» σημειώνοντας ότι «εμείς οφείλουμε να πάμε βαθειά στην πραγματικότητα, γιατί μόνο έτσι, πιστεύουμε, ότι θα την αλλάξουμε». «Αυτό το κράτος το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό, ότι δεν μπορούσαμε σε 3 χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε, αν κάναμε ό, τι ήταν σωστό, για να το αλλάξουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας που επιχείρησαν για την κατάσβεση τηων πυρκαγιών και την διάσωση πολιτών, απαντώντας στα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις, λέγοντας ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων, που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης. Ας πυροβολούν εμάς κι όχι εκείνους. Εδώ είμαστε και δεν πρόκειται να αποδράσουμε».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, ότι θα υπάρξει απόδοση ευθύνων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θα εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών, ούτε θα αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους. «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει,τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφείς ενδείξεις εμπρησμών, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Πολιτεία οφείλει να οργανωθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες. «Οι ενδείξεις που έχουμε, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος ήταν ο στόχος, αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως έκαναν άλλοι» είπε τονίζοντας ότι «ξέρουμε όμως, ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της Πολιτείας».

Υποστήριξε ότι «με ταχύτατους ρυθμούς θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση νέες ανάγκες, νέους κινδύνους και ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Να εγγυηθούμε το απλό, το αυτονόητο: Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες». «Εχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανένα, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και να ανήκει, να ανακόψει την πορεία μας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.