Ο ΠΑΟΚ βρυχάται…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο Novasports.gr για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Σπαρτάκ Μόσχας.

Βλέποντας στο 17’ τον ηλεκτρονικό πίνακα της Τούμπας να δείχνει 0-2, με τους Ρώσους να παίρνουν το καλύτερο δυνατό στις πρώτς δυο ευκαιρίες που έκαναν στον αγώνα, οι συνειρμοί που δημιουργούνται είναι … αρνητικοί. Μπροστά σε είκοσι εννιά χιλιάδες θεατές, εύλογα ο καθείς θα μπορούσε ν’ αναρρωτηθεί ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια κι αν το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League είχε αρχίσει να … ξεθωριάζει. Κι όμως … κανείς απ’ όλους όσους βρέθηκαν χτες εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου δεν επέτρεψε στο μυαλό του να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, η παρότρυνση για τη συνέχεια κι η αντίδραση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ φτάνοντας στη σπουδία νίκη με 3-2 (29’ πέναλτι Πρίγιοβιτς, 37’ Λημνιός, 44’ Πέλκας – 7’ Ποπόφ, 17’ Πρόμες) ήταν και είναι η καλύτερη απόδειξη της απόλυτης πίστης που υπάρχει σ’ αυτό το σύνολο και της σκληρής δουλειάς που γίνεται καθημερινά εδώ και πολύ καιρό.

Αυτή η ομάδα λοιπόν, ξεπέρασε το σοκ του εφιαλτικού ξεκινήματος, αντιπαρήλθε των υψηλών απαιτήσεων ενός τέτοιου αγώνα,πάτησε στα πόδια του και σε πλήρη αρμονία με τον κόσμο στην κερκίδα «γύρισε» τον αγώνα, δημιούργησε ευκαιρίες για να πάρει ακόμη μεγαλύτερο σκορ. Μα πάνω από όλα εδραίωσε την πεποίθηση που δημιούργησε με τις εμφανίσεις του και τ’ αποτελέσματα κόντρα στη Βασιλεία, πως ο περσινός καλός ΠΑΟΚ γίνεται ακόμη καλύτερος κάνοντας τους πάντες ν’ αναρρωτιούνται πού μπορεί να φτάσει όταν η συσσωρευμένη κόπωση από τη βαριά προετοιμασία θα έχει παρέλθει, όταν τα νέα «κομμάτια» που προστέθηκαν σ’ αυτό το ποδοσφαιρικό μωσαϊκό αφομοιώσουν το σύνολο κι αφομοιωθούν από αυτό κι όταν θα είναι πλήρης, καθώς και χτες έλειπαν δυο σημαντικότατοι ποδοσφαιριστές της, όπως τέτοιοι είναι οι Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ. Εντούτοις όμως, όπως συνέβη και στη Βασιλεία, αυτοί που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν τα κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ολα αυτά ανεξαρτήτως του τί θα συμβεί την επόμενη Τρίτη στη Μόσχα. 

Ο «Δικέφαλος» χρειάστηκε είκοσι λεπτά για ν’ αφυνπνιστεί και να μπει 100% στον αγώνα βρίσκοντας ρυθμό. Σα να περίμενε να κάνει την πρώτη του ευκαιρία για να πιστέψει κι ο ίδιος πως μπορεί να κοιτάξει με αξιώσεις κατάματα τη Σπαρτάκ Μόσχας. Το έκανε στο 14’ στη φάση που ο αρχηγός της ομάδας, Δημήτρης Πέλκας, σ’ ένα από τα πληρέστερα παιχνίδια της καριέρας του – παρά τη σπουδαία ευκαιρία που έχασε στο δεύτερο ημίχρονο – δημιουργεί, σερβίρει στον Πρίγιοβιτς αλλά ο Σέρβος πάει σε κακό τελείωμα. Μια αντίδραση που καθυστέρησε να έρθει καθώς ακολούθησε το δεύτερο γκολ των Ρώσων και πάλι από σουτ εκτός περιοχής στον άξονα. Η συνεργασία της αμυντικής γραμμής με τα χαφ και τη βοήθεια των εξτρέμ ήταν προβληματική μέχρι εκείνο το σημείο. Από εκεί και πέρα οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου έβγαλαν εγωϊσμό, υπερπροσπάθεια, πήραν τον έλεγχο του αγώνα και κάνοντας αυτά που γνωρίζουν καλύτερα αρχικά μείωσαν με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, απόρροια του … χεριού του Γκιγιό σε κόρνερ του Πέλκα, στιγμή για την οποία οι γηπεδούχοι ζήτησαν κίτρινη κάρτα, που θα ήταν και η δεύτερη με συνέπεια την αποβολή του, όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Ζομπνίν που από το 40’ έπαιζε με κίτρινη και πάραυτα έδωσε σημαντικές αφορμές για ν’ αποβληθεί. 

Κι αν οι Ρώσοι χρειάστηκαν 17’ για να πιστέψουν σε μια άνετη επικράτηση, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε δυο λιγότερα για να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα. Πριν από ένα μήνα στην προετοιμασία, είχε τονιστεί πως μια από τις πιο χιλιοειπωμένες λέξεις στις προετοιμασίας που έβγαινε από τα χείλη του κ. Λουτσέσκου ήταν το «διαγώνια». Απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες, με υψηλό ποσοστό προσαρμοστικότητας στο παιχνίδι της ομάδας του με σωστές και συμμετρικές αποστάσεις, είναι ένα από τα «κλειδιά» που μπορούν να τις … «ξεκλειδώσουν». Διαγώνια μεταβίβαση του Βαρέλα με αποδέκτη τον Μάτος, γύρισμα στον Λημνιό, πλασέ πάνω στην κίνηση με το αριστερό και 2-2. Διαγώνια μεταβίβαση του Κρέσπο στον Μάτος, δυνατό – παράλληλο προς την τελική γραμμή – συρτό γύρισμα, κακή εκτίμηση του Μαξιμένκο κι ο Πέλκας ήταν – και – εκεί για την ολική ανατροπή.

Η καλύτερη επιβράβευση για τον Βαρέλα που έκανε – ένα ακόμη – σπουδαίο ματς, για τον Κρέσπο, που απέδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι και γιατί ο Ρουμάνος τεχνικός του απένειμε τον τίτλο του πλέον υποτιμημένου την περσινή σεζόν, για τον Μάτος που επιθετικά μεταμορφώνεται σε … εξτρέμ για να διαλύσει ότι βρει μπροστά του και σε αρμονική ισορροπία με τον ολοένα και περισσότερο «ανεβασμένο» Λημνιό, που σκόραρε για πρώτη φορά στην Τούμπα προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στις εξαιρετικές εμφανίσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη σεζόν. Θα ήταν λάθος, να μη σταθεί κανείς στην κατακόρυφη άνοδο της απόδοσης από το 20’ και μετά των Κάνιας – Μαουρίσιο, αφού όπως παραδέχτηκε και ο Ιταλός τεχνικός των Ρώσων κ. Καρέρα «χάσαμε το κέντρο κι ο ΠΑΟΚ επικράτησε απόλυτα». Για τον Πέλκα ότι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Αγγιξε το απόλυτο, παρουσιάζοντας μια εκδοχή του διαφορετική από τους αγώνες με τη Βασιλεία, με πολλές πρωτοβουλίες, σημαντικότατες ατομικές ενέργειες και γενικά πολλή ενέργεια. 

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια διαφορετική υπόθεση. Οι Ρώσοι προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν, με σημαντικό πλεονέκτημά τους την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας κι ειδικά σε συνθήκες ανάπτυξης, απείλησαν μεν αλλά όποτε χρειάστηκε, Βαρέλα, Χατσερίντι και Πασχαλάκης ήταν εκεί, με τη συνδρομή και των δυο αμυντικών χαφ. Στο 60’ ο καλός Ελ Καντουρί δίνει τη θέση του στον πλέον ώριμο Ουάρντα που έχει εμφάνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, προσφέροντας απόλυτη ουσία κρατώντας την μπάλα και δημιουργώντας σπουδαία ευκαιρία για να σκοράρει. Εν γένει, μια πιο ισορροπημένη εικόνα των δυο ομάδων, με την Σπαρτάκ να βρίσκει ένα πέναλτι στο 70’ σε μαρκάρισμα του Χατσερίντι στον Λουίζ Αντριάνο, φάση στην οποία ο Ουκρανός τιμωρήθηκε και με κίτρινη κάρτα. Ενα γενικό, πρόσκαιρο «μούδιασμα», μια βοήθεια από τον πάγκο με τη μορφή μηνύματος που δόθηκε ως οδηγία στον θηριώδη τερματοφύλακα δευτερόλεπτα πριν από την εκτέλεση του Πρόμες στην οποία ο Πασχαλάκης αποκρούει σε πρώτο χρόνο με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και ν’ απομακρύνεται στη συνέχεια, προκαλώντας ντελίριο ξεσπάσματος για όλους. Δικαιολογημένα το τέλος του αγώνα βρήκε τους πάντες «γεμάτους» προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τί είχε προηγηθεί. Ενας αγώνας που δεν είχε το παραμικρό να ζηλέψει από έναν αντίστοιχο που θα γινόταν στη φάση των ομίλων του Champions League. 

Η Σπαρτάκ είναι μια πολύ καλή ομάδα, με συγκεκριμένα θετικά στοιχεία και εμπεριστατωμένες λειτουργίες, όμως ο ΠΑΟΚ είναι σε ανοδική πορεία, πιο αποτελεσματικός και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το … ταβάνι του. Οτι κι αν συμβεί στη Μόσχα την προσεχή Τρίτη, όπου τα δεδομένα θα είναι – και πάλι – πολύ διαφορετικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι κερδισμένοι. Παρά τις όποιες δυσκολίες, τις όποιες αντιξοότητες, τις όποιες ελλείψεις αποδεικνύουν εμπράκτως πως το «αύριο» μόνον καλύτερο μπορεί να είναι. Ο ΠΑΟΚ βρυχάται … Αρκεί να συνεχίσει έτσι γράφοντας ιστορία και ρεκόρ. Για πρώτη φορά βρήκε νίκες στα προκριματικά της διοργάνωσης, εντός κι εκτός έδρας, για πρώτη φορά νίκησε ρωσική ομάδα αλλά έχει – και το κυριότερο δείχνει ικανός – να καταφέρει πολλά ακόμη για πρώτη φορά. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ….  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.