Χοακίν Σορόγια: Ο ζωγράφος του φωτός

Καλοκαίρι είναι τα παιδιά που τρέχουν στην παραλία και τσαλαβουτάνε στα νερά, πολλές φορές ολόγυμνα με τις σταγόνες να λάμπουν  πάνω στο σώμα τους...  Είναι οι γυναίκες - μάνες που τα τυλίγουν απαλά για να τα σκουπίσουν κι οι άλλες που περπατούν κατά μήκος της παραλίας... Είναι οι ψαράδες που βγάζουν την ψαριά στην ακτή... Είναι τα λαμπερά μεσημέρια στη Βαλένθια όπως τα είδε ο...

Καλοκαίρι είναι τα παιδιά που τρέχουν στην παραλία και τσαλαβουτάνε στα νερά, πολλές φορές ολόγυμνα με τις σταγόνες να λάμπουν  πάνω στο σώμα τους… 

Είναι οι γυναίκες – μάνες που τα τυλίγουν απαλά για να τα σκουπίσουν κι οι άλλες που περπατούν κατά μήκος της παραλίας… Είναι οι ψαράδες που βγάζουν την ψαριά στην ακτή… Είναι τα λαμπερά μεσημέρια στη Βαλένθια όπως τα είδε ο Χοακίν Σορόγια. Ο ζωγράφος του φωτός.

Γεννήθηκε στη Βαλένθια στις 27 Φεβρουαρίου 1863. Ο Joaquin Sorolla y Bastida ήταν ο γιος ενός εμπόρου που λεγόταν επίσης Joaquin και της συζύγου του Concepcion Bastida.  Αυτός και η μικρότερη αδερφή του πρόλαβαν ελάχιστα τους γονείς τους που έφυγαν δυο χρόνια αργότερα μαζί, από χολέρα, αφήνοντας τα αδέρφια ορφανά σε τρυφερή ηλικία. 

Από μικρός ο Joaquin έδειξε το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική αφού δεν έκανε άλλο από το να σχεδιάζει όλη μέρα αντί να διαβάζει. Στα δεκατέσσερά του άρχισε τα πρώτα του μαθήματα . Στα δεκαοκτώ ταξίδεψε στη Μαδίτη για να σπουδάσει τους μεγάλους ζωγράφους στο Μουσείο Prado, επέστρεψε όμως το 1988 για να παντρευτεί την αγαπημένη του Clotilde Garcia del Castillo, που είχε γνωρίσει εννιά χρόνια νωρίτερα στο ατελιέ του πατέρα της.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.