Η επιδημία των καισαρικών

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς από το 12% των γεννήσεων το 2000 έφθασαν το 21% το 2015. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το ένα πέμπτο, των μωρών στον κόσμο γεννιέται πλέον με καισαρική, ενώ σε μερικές χώρες το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 60%. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως τη δημοσιότητας από νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet...

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς από το 12% των γεννήσεων το 2000 έφθασαν το 21% το 2015. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το ένα πέμπτο, των μωρών στον κόσμο γεννιέται πλέον με καισαρική, ενώ σε μερικές χώρες το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 60%. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως τη δημοσιότητας από νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet », η οποία κάνει λόγο για «μια νέα επιδημία».

Οι περισσότερες από αυτές τις καισαρικές πραγματοποιούνται χωρίς σημαντικά οφέλη για τη μητέρα, ενώ πολλές φορές είναι δυνητικά επικίνδυνες. Οι καισαρικές μπορούν να σώσουν τη ζωή των γυναικών και των μωρών όταν υπάρχουν επιπλοκές κατά τη γέννα, όπως η εμβρυϊκή δυσφορία ή η ανώμαλη τοποθέτηση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η κατάχρηση των καισαρικών επιβαρύνει την υγεία με σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αφού το κόστος τους είναι διπλάσιο από τους φυσιολογικούς τοκετούς.

Γεωγραφικές διαφορές

Οι ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία για 169 χώρες, βρήκαν ότι η χρήση καισαρικής παγκοσμίως εμφάνισε μέση ετήσια αύξηση 3,7% μεταξύ 2000-2015. Ειδικότερα, φαίνεται ότι έξι στις δέκα χώρες (60%) κάνουν κατάχρηση των καισαρικών (ιδίως σε Νότια Ασία, ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική), ενώ μία στις τέσσερις (25%) την υποχρησιμοποιούν, κυρίως στην Αφρική.

Σε τουλάχιστον 15 χώρες, πάνω από τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική. Στην κορυφή βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία (58%) και ακολουθούν Βραζιλία (56%), Αίγυπτος (55,5%), Τουρκία (53%) και Βενεζουέλα (52%). Στο τέλος της λίστας βρίσκονται περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, όπου η καισαρική χρησιμοποιήθηκε σε ποσοστό μόλις 4,1% των γεννήσεων.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.