Disgaea 1 Complete Review

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπεςΑναμφισβήτητα η επιτυχία ενός τίτλου είναι συνισταμένη πολλών...

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Αναμφισβήτητα η επιτυχία ενός τίτλου είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και η NIS έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να κάνει αυτούς του παράγοντες να δέσουν ομαλά, ώστε να ακολουθήσει η επιτυχία ως επισφράγισμα. Η σειρά Disgaea είναι ένα ηχηρό παράδειγμα και αποτελεί τη λυδία λίθο στο είδος των tactical RPG. Το πρώτο κεφάλαιό της επανακυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου στο PS4 και στο Nintendo Switch, δείχνοντας ότι τα δεκαπέντε χρόνια επιτυχίας του δεν είναι τυχαία (έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά της Ιαπωνίας το 2003).

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο σύμπαν της Netherworld. Έναν κόσμο που κατοικείται από δαίμονες και που επί του παρόντος πλήγεται από ακυβερνησία αφού ο άρχοντας του, Krichevskoy, πνίγηκε τρώγοντας ένα pretzel. Σωρεία δαιμόνων έχουν βλέψεις για τον άδειο θρόνο ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Laharl, το βλαστάρι του συγχωρεμένου, που θεωρεί ότι η θέση του ανήκει δικαιωματικά. Είναι κυνικός, κακομαθημένος και ο θάνατος του πατέρα του δεν τον αφορά στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά έχει τις στιγμές του και δεν θα τον αντιπαθήσετε, αφού τα ελαττώματά του έχουν σκιαγραφηθεί στα πλαίσια του χιούμορ. Η συνέχεια είναι προφανής. Έχετε να αντιμετωπίσετε του επίδοξους υποψηφίους που κυνηγούν τον τίτλο του Overlord και να τους ξεμπαρκάρετε.

Ίσως η αρχική εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα υποτυπώδες story, ίσα για να δικαιολογεί τις μάχες που έπονται. Η απλότητα του όμως δεν το εμποδίζει από το να προάγει την πλοκή και σε αναγκάζει να το εκτιμάς για το στρωτό του ύφος και τη λιτή του φύση απαλλαγμένη από κάθε τι περιττό. Εντούτοις το στοιχείο που αποτελεί τον κεντρικό θεματικό πυρήνα του τίτλου είναι ο τρόπος που διεξάγεται το gameplay. Εκτοπίζει την κοινοτυπία (έως ένα βαθμό) και διανθίζει τα πολυχρησιμοποιημένα mechanics με φανφάρα. Κατά κάποιο τρόπο ανακαθορίζει τους κανόνες των tactical RPG.

Στη Netherland οι vendors δεν θα σας πουλήσουν πιο δυνατό εξοπλισμό όπως συνηθίζεται, θέλετε έγκριση. Συμπληρωματικά perks όπως xp boosters δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, θέλετε έγκριση. Λειτουργίες όπως το transmigration (reset του χαρακτήρα σε lvl 1 με αντάλλαγμα αυξημένα base stats) δεν μπορείτε να κάνετε, θέλετε έγκριση. Από πού θα μου πείτε. Από το Assembly. Ένα είδος κοινοβουλίου του οποίου η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για μεγάλο ποσοστό ενεργειών. Η ψηφοφορία ξεκινά και εσείς απεύχεστε να δείτε το τεράστιο κόκκινο DENIED που πετάγεται ευθαρσώς στα μούτρα σας.

Ο σωστός τρόπος για να ανέβει η βαρύτητα του λόγου σας, είναι να περάσετε μια σειρά εξετάσεων – μαχών. Ο ανορθόδοξος είναι να λαδώσετε τα γρανάζια του συστήματος. Από την άλλη όσοι πρήζονται με τέτοιου είδους διαδικασίες, μπορούν απλά να σκοτώσουν τους πάντες και να περάσουν αυθαίρετα τις προτάσεις τους. Πληροφοριακά το τελευταίο αποδεικνύεται δύσκολο task και δεν συνιστάται αφού στην επόμενη πρόταση που θα παραθέσετε, οι δολοφονημένοι δαίμονες θα βρίσκονται πάλι στη θέση τους και θα σας μισούν θανάσιμα.

Αν και οι παραπάνω διαδικασίες είναι λίγο μπελαλίδικες, αποτελούν βασικούς συντελεστές ώστε να είναι αποδοτική η πορεία σας, χωρίς όμως να αναλώνετε σε δραστηριότητες που εκτρέπουν από το gameplay. Και μετά από όλο αυτό το μόχθο που έχει προηγηθεί περνάμε στο κομμάτι της μάχης. Το κάπως παλιακό (αν και ανανεωμένο) 3D τερέν με τα ζωηρά χρώματα και τα χαριτωμένα τύπου Pokémon τερατάκια μην σας ξεγελάνε. Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας υπάρχει. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να συντονίσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια που όμως θα έχει ουσιαστική επιρροή στο αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα τα geopanels.

Φανταστείτε μια εικονική σκακιέρα στο πεδίο της μάχης, με τα τετράγωνα να έχουν διαφορετικό χρώμα. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικές ιδιότητες κυρίως υπέρ των αντιπάλων. Ενδεικτικά είτε θα σας κλείνουν το δρόμο, είτε θα παρέχουν immunity στους εχθρούς σας, είτε θα μειώνουν το damage που θα κάνετε. Στόχος σας είναι να ξεπεράσετε το πολύπλοκο σύστημα για να επιτευχθεί η νίκη. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και σαν ένα είδος puzzle. Οι πολέμιοί σας σίγουρα δεν κάνουν τα πράγματα ευκολότερα αφού ποικίλλουν και έχουν πληθώρα ικανοτήτων. Παρόλο όμως τον κορεσμό πληροφοριών τα πράγματα είναι διακριτά και θα ωφεληθείτε ακόμα περισσότερο όταν εμπεδώσετε καλά τα mechanics. Διασκεδαστική προσθήκη αποτελεί το γεγονός ότι μπορείτε να πετάξετε τα μέλη του party σας κυριολεκτικά πάνω στους εχθρούς σας ή ακόμα και να τους σηκώσετε στα χέρια ώστε να αποφύγουν να χτυπηθούν.

Οι αναβαθμίσεις είναι επίσης ιδωμένες μέσα από μια άλλη ιδιοσυγκρασία. Στοιχείο που δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα απέναντι σε συγγενείς τίτλους. Κάθε item που έχετε συγκεντρώσει στο inventory σας στεγάζει ένα random dungeon δέκα επιπέδων. Η ολοκλήρωση του ισοδυναμεί με την αναβάθμιση του εκάστοτε αντικειμένου. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα όπλα, αλλά σε πανοπλίες, artifacts ακόμα και σε health potions. Το σίγουρο είναι ότι ο τίτλος στηρίζει απόλυτα τη δομή του και θέτει εκ νέου το μηχανικό gameplay του είδους. Οι δημιουργοί της σειράς κατάφεραν να δώσουν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα που όμως περικλείει επιμέρους ιδέες εξασθενίζοντας έτσι τη γενικευμένη εμπειρία. Στη θετική διάθεση συμβάλει επιπλέον το γεγονός ότι οι διάλογοι έχουν αρκετή δόση χιούμορ χωρίς να γίνονται παρωχημένοι ή γελοίοι. Ακόμη και οι Power Rangers “τρολάρονται” εδώ κατά κάποιο τρόπο.

Να σημειώσουμε ότι η ιστορία εξελίσσεται σε κεφάλαια που το πέρας τους δεν σημαίνει το τέλος. Το Disgaea 1 Complete είναι από τα παιχνίδια που έχεις τη δυνατότητα να παίζεις για πάντα. Κυριολεκτικά. Ακόμα και όταν λάβετε το τρόπαιο επίτευξης του lvl 9,999 (νευρικό γέλιο), μπορείτε να συνεχίσετε κάνοντας στο χαρακτήρα σας transmigration όπως προαναφέραμε. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα γεράσετε με το DualShock 4 στο χέρι, όμως είμαι σίγουρη ότι κάπου εκεί έξω βρίσκεται αυτή η ανώμαλη προσωπικότητα που θα το επιχειρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη NIS America. Επίσημος διανομέας στην Ελλάδα είναι η Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.