Γιατί η «πυρηνική ρήξη» δεν τρομάζει τους Ρώσους

Αν και η απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για μονομερή αποχώρηση της χώρας του από τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), η οποία υπογράφηκε πριν 30 χρόνια μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε ΕΣΣΔ, «πάγωσε» τον πλανήτη, η ρωσική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε.  Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα ισχυρή η...

Αν και η απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για μονομερή αποχώρηση της χώρας του από τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), η οποία υπογράφηκε πριν 30 χρόνια μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε ΕΣΣΔ, «πάγωσε» τον πλανήτη, η ρωσική πλευρά δεν αιφνιδιάστηκε.  Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα ισχυρή η εντύπωση στην Ρωσία, πως η Αμερική στοχεύει στην συνολική αποδόμηση του σημερινού συστήματος παγκόσμιου ελέγχου στους εξοπλισμούς, σε όλο το φάσμα τους, ενώ βάζουν στο «κάδρο» της γεωπολιτικής στόχευσης της Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πρώτες προσεγγίσεις δημοσιογράφων, αναλυτών, διεθνολόγων και άλλων ειδικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα ρωσικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση Τραμπ. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στο κρατικό vesti.ru, η Ρωσία έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τις ΗΠΑ για παραβίαση της συνθήκης.  Μία από αυτές ήταν με αφορμή την ανάπτυξη, από τους Αμερικανούς, σε Πολωνία και Ρουμανία, των εκτοξευτών MK41, οι οποίοι, σύμφωνα με την ρωσική στρατιωτική ηγεσία, είναι ικανοί να υποστηρίξουν, όχι μόνο αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα, αλλά και επιθετικά, όπως τους πυραύλους «Τόμαχοκ». Η δυνατότητα αυτή αποτελεί για την Ρωσία απευθείας παραβίαση της συνθήκης.

Η απάντηση της Μόσχας στους MK41 είναι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι «Καλίμπρ», οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπλάνα, δεν παραβιάζουν τη συνθήκη – τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι – και είναι όπλο ανάλογης κλάσης με αυτό που διαθέτουν ήδη οι ΗΠΑ.

Αυτή είναι και η τακτική, όπως φαίνεται, της ρωσικής πλευράς, στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι είναι η Μόσχα αυτή που παραβίαζε «επί χρόνια» την συνθήκη: Ισόμετρη απάντηση. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, το έθεσε ως εξής: «Θεωρούμε ότι απλώς φέραμε στο ίδιο επίπεδο την κατάσταση. Εάν αυτό δεν αρέσει και υπάρχει σε κάποιον η επιθυμία να φύγει από τη συμφωνία εντελώς, εκ μέρους των Αμερικανών εταίρων, από την πλευρά μας η απάντηση θα είναι αστραπιαία. Θέλω να το τονίσω αυτό και να προειδοποιήσω: Αστραπιαία και ανάλογη».

Πίσω από το προφανές

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.