Η συνωμοσία κατά του «Τυφώνα» Ρούμπιν Κάρτερ

Ο «τυφώνας» Ρούμπιν Κάρτερ δεν ήταν απλώς ένας πυγμάχος αλλά ένα σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αγώνων κατά των διακρίσεων των Αφροαμερικανών. Ο Κάρτερ καταδικάστηκε για μια τριπλή δολοφονία που δεν διέπραξε πoτέ. Στην πραγματικότητα καταδικάστηκε επειδή ήταν αφροαμερικανός. Η ιστορία του τραγουδήθηκε από τον Μπομπ Ντίλαν, ενώ έγινε και ταινία (1999) με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ...

Ο «τυφώνας» Ρούμπιν Κάρτερ δεν ήταν απλώς ένας πυγμάχος αλλά ένα σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αγώνων κατά των διακρίσεων των Αφροαμερικανών. Ο Κάρτερ καταδικάστηκε για μια τριπλή δολοφονία που δεν διέπραξε πoτέ. Στην πραγματικότητα καταδικάστηκε επειδή ήταν αφροαμερικανός. Η ιστορία του τραγουδήθηκε από τον Μπομπ Ντίλαν, ενώ έγινε και ταινία (1999) με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Διαβάστε για τη νύχτα που στήθηκε η συνωμοσία σε βάρος του «Τυφώνα»…

Ο Ρούμπιν «Hurricane» Κάρτερ (6 Μαΐου 1937 – 20 Απριλίου 2014) διέπρεψε στα ρίνγκ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60. Για μια πενταετία, από το 1961 έως το 1966, ο Κάρτερ βρισκόταν ανάμεσα στους σπουδαιότερους πυγμάχους έχοντας 28 νίκες, 11 ήττες και 1 ισοπαλία και βάδιζε προς την κορυφή. Ωστόσο η καριέρα του στα ρινγκ ολοκληρώθηκε απότομα, καθώς συνελήφθη για μια τριπλή δολοφονία στη γενέτειρά του, το Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσεϋ.

Στις 17 Ιουνίου του 1966, δύο άνδρες μπήκαν στο «Lafayette Bar and Grill» στο Πάτερσον και αμέσως άνοιξαν πυρ, ο ένας με καραμπίνα, ο άλλος με πιστόλι. Νεκροί από την επίθεση έπεσαν ο μπάρμαν Τζέιμς Όλιβερ και ο Φρεντ Νάγιοκς, πελάτης. Λίγο αργότερα στα τραύματά της υπέκυψε και η Χέιζελ Τάνις, επίσης πελάτισσα. Ο ίδιος ο Κάρτερ υποστήριξε από την αρχή την αθωότητά του, ωστόσο η επιτροπή, που αποτελούνταν μόνο από λευκούς, τον καταδίκασε τρεις φορές σε ισόβια, αν και δεν υπήρξαν ποτέ αποδεικτικά στοιχεία. Μαζί του καταδικάστηκε ο Τζον Άρτις, συνοδηγός του Κάρτερ, την ημέρα της σύλληψης. 

Το 1974, μέσα από τη φυλακή, θα γράψει την αυτοβιογραφία του «The Sixteenth Round: From Number 1 Contender to Number 45472». Δύο χρόνια αργότερα το ανώτατο δικαστήριο του Νιου Τζέρσει ανέτρεψε την καταδίκη του λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο καταδικάστηκε εκ νέου σε δεύτερη δίκη το ίδιο έτος. Το 1985 ο δικαστής Χάντον Λι Σάροκιν επανεξετάζοντας την υπόθεση του Κάρτερ έκανε λόγο για «δίωξη βασισμένη σε φυλετικές διακρίσεις» και έδωσε εντολή για απελευθέρωσή του. Το 1988 η Εισαγγελία του Νιού Τζέρσεϊ απέσυρε οριστικά τις κατηγορίες.

Ο «Τυφώνας» παρέμεινε στη φυλακή για 19 ολόκληρα χρόνια δίνοντας μια πολυετή δικαστική μάχη για τη δικαίωσή του.  Όπως λέει o φίλος και συγκρατούμενός του Τζον Άρτις, ο Κάρτερ «ήταν ένας Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ του δικαστικού συστήματος». Μιλώντας στο Democracy Now, ο Άρτις αναφέρει πως ο Κάρτερ «απεχθανόταν την αδικία και υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των αδύναμων». Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.