Η μάχη του Διαστήματος: Άλλος για Άρη τράβηξε κι άλλος για τη Σελήνη

Η εξερεύνηση του διαστήματος δεν είναι σε καμιά περίπτωση καινούργια υπόθεση. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian, ο πρώτος διαστημικός εξερευνητής στην ιστορία, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1961, όταν η Βρετανία ασχολείτο ακόμη με τις αποικίες της. Από τότε περίπου 550 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει...

Η εξερεύνηση του διαστήματος δεν είναι σε καμιά περίπτωση καινούργια υπόθεση. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian, ο πρώτος διαστημικός εξερευνητής στην ιστορία, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1961, όταν η Βρετανία ασχολείτο ακόμη με τις αποικίες της.

Από τότε περίπου 550 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το διαστημικό ταξίδι, αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να ταξιδέψει κανείς για να πει πως πήγε στο διάστημα, με συνέπεια να μην υπάρχει κοινά αποδεκτός αριθμός. Ήταν η Σοβιετική Ένωση που άρχισε πρώτη τις διαστημικές αποστολές, αλλά ήταν οι ανακοινώσεις του Αμερικάνου προέδρου, Τζον Κένεντι, για αποστολή στη Σελήνη που έθεσαν τη όλη συζήτηση σε νέα βάση. Κάπως έτσι στις 20 Ιουλίου του 1969 το Apollo 11 προσγειώθηκε στον «σκοτεινό γείτονά» μας.

Ούτε μια διαστημική αποστολή μετά το 1972

Δώδεκα άνθρωποι, όλοι Αμερικάνοι, περπάτησαν από τότε στη Σελήνη, αλλά κανείς δεν επέστρεψε εκεί μετά το 1972. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, κανείς δεν βγήκε πολύ έξω από την ατμόσφαιρα της Γης από εκείνη τη χρονιά.

Γατί μπορεί να φανταζόμαστε αστροναύτες  να περιφέρονται στο διάστημα ή να χοροπηδούν σε κρατήρες της Σελήνης, όμως η πλειοψηφία αυτών που είναι αρκετά τυχεροί να περιστρέφονται γύρω από τη χαμηλή τροχιά της Γης – σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Εκεί βρίσκεται άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των δορυφόρων, τρέχοντας με ταχύτητες μερικών χιλιάδων μιλίων την ώρα για να μην υπάρξει πτώση στη γη.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.