Βιοπλαστικά: Πράσινη ελπίδα ή απατηλή υπόσχεση;

Το βιοπλαστικό προορίζεται να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και βιοδιασπώμενο. Μπορούν οι συσκευασίες από φύκια και μαγειρικό λάδι να βοηθήσουν πραγματικά στην καταπολέμηση της πλαστικής μάστιγας; Αν πιστέψουμε την Josephine Staats, το κόκκινο φύκι Kappaphycus θα μπορούσε να είναι ο περιβαλλοντικός μας σωτήρας - τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη μάχη απέναντι στο πλαστικό. «Τα φύκια...

Το βιοπλαστικό προορίζεται να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και βιοδιασπώμενο. Μπορούν οι συσκευασίες από φύκια και μαγειρικό λάδι να βοηθήσουν πραγματικά στην καταπολέμηση της πλαστικής μάστιγας;

Αν πιστέψουμε την Josephine Staats, το κόκκινο φύκι Kappaphycus θα μπορούσε να είναι ο περιβαλλοντικός μας σωτήρας – τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη μάχη απέναντι στο πλαστικό. «Τα φύκια δεν χρειάζονται γη για να αναπτυχθούν, δεν χρειάζονται λίπασμα ή φυτοφάρμακα και μεγαλώνουν γρήγορα», δηλώνει στην Deutsche Welle, η επιχειρηματίας που έχει μια εταιρεία φυσικών τροφίμων και πωλεί, μεταξύ άλλων, σνακ από φύκια.

Τώρα θέλει να μετατρέψει τις άλγες σε κάτι άλλο: ένα βιοπλαστικό που θα φαίνεται και λειτουργεί όπως ακριβώς το κανονικό πλαστικό. Η διαφορά είναι ότι θα είναι βιοδιασπώμενο και επομένως φιλικό προς το περιβάλλον, λέει η Staats. Η Staats επεξεργάζεται ακόμα τις λεπτομέρειες του οράματός της και δεν είναι το πρώτο πρόσωπο που προωθεί την ιδέα των πλαστικών με βάση τις άλγες.

Άλλωστε, απαιτούνται απεγνωσμένα επαρκείς εναλλακτικές λύσεις για τα συμβατικά πλαστικά. Πολλοί περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνους προϊόντων με βάση το πετρέλαιο που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ποσότητα του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων αυτών των πλαστικών θα αυξηθεί από 12 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως το 2017 σε 18 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως έως το 2050.

Είναι το βιοπλαστικό πραγματικά καλύτερο;

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.