Η ιδιοφυής τζαζ του Τζάνγκο Ράινχαρντ

Στις 16 Μαίου του 1953, έφυγε από τη ζωή ο βιρτουόζος κιθαρίστας της τζαζ Django Reinhardt, ένας μουσικός ο οποίος ήταν από τους πρώτους στην Γηραιά Ήπειρο που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την φρέσκια από τις ΗΠΑ τζαζ μουσική. Ως κιθαρίστας της τζαζ, ο Django θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους κορυφαίους και η αξιοθαύμαστη τεχνική του εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης. ...

Στις 16 Μαίου του 1953, έφυγε από τη ζωή ο βιρτουόζος κιθαρίστας της τζαζ Django Reinhardt, ένας μουσικός ο οποίος ήταν από τους πρώτους στην Γηραιά Ήπειρο που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την φρέσκια από τις ΗΠΑ τζαζ μουσική. Ως κιθαρίστας της τζαζ, ο Django θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους κορυφαίους και η αξιοθαύμαστη τεχνική του εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.

Ο Django Reinhardt ήρθε στη ζωή στις 23 Ιανουαρίου του 1910 από τσιγγάνους γονείς κάτω από τον ανοιχτό ουρανό στο Pont-à-Celles του Βελγίου. Ο Jean, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, πέρασε τις δυο πρώτες δεκαετίες της ζωής του σε κατασκηνώσεις και καραβάνια. Από μικρό παιδί έπαιζε μπάντζο, κιθάρα και βιολί ενώ μεγαλώνοντας έπαιζε σε bals musettes μουσικές σκηνές για χρήματα. Σε ηλικία 18 ετών είχε ήδη την πρώτη του ηχογράφηση με τον ακορντεονίστα Jean Vaissade.

[jwplayer |file=http://www.youtube.com/watch?v=wufCkIla_ic]

Την ίδια χρονιά συνέβη ένα γεγονός που άλλαξε δραματικά την ζωή του Django. Στις 2 Νοεμβρίου ξέσπασε πυρκαγιά στο καραβάνι που είχε φτιάξει με την γυναίκα του. Σώθηκαν και οι δυο, αλλά ο Django είχε τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό χέρι και το δεξί πόδι. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό που πρότειναν οι γιατροί και πήγε σε ένα κέντρο φροντίδας, όπου μετά από 18 μήνες στο κρεβάτι κατάφερε να περπατήσει. Όσο για τα δυο δάχτυλα του αριστερού χεριού που είχαν παραλύσει, ο Django σκέφτηκε και εφάρμοσε ένα εντελώς νέο τρόπο στην εκτέλεση, επικεντρώνοντας το παίξιμο στα δυο δάχτυλα με την πλήρη κινητικότητα. Έτσι, όλα του τα σόλο γινόταν μοναχά με τον δείκτη και τον μέσο.

[jwplayer |file=http://www.youtube.com/watch?v=ikY-TzugkKk]

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.