Το επίτευγμα της οικογένειας έγινε χαρά των Ελλήνων

Ο Νίκος Γαβαλάς κάνει έναν απολογισμό της ιστορικής πορείας του Στέφανου Τσιτσιπά στο Αυστραλιανό Όπεν και αναδεικνύει τη μεγάλη βοήθεια που του προσφέρει η οικογένειά του.

Χωρίς καμία αμφιβολία, όλα όσα κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη Μελβούρνη, αποτελούν ένα ιστορικό επίτευγμα. Ανάγκασε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να στρέψει το βλέμμα της σε ένα άθλημα, τη ζωή του οποίου ουσιαστικά αγνοούσε. Βλέπετε, το τένις δεν είχε ποτέ θέση στις πρώτες ειδήσεις των δελτίων. Καλά – καλά λίγοι γνώριζαν στη χώρα μας τους κορυφαίους αθλητές της πριν από την έναρξη του αυστραλιανού όπεν.

Πριν από χρόνια, διάβαζα μία συνέντευξη της Λένας Δανιηλίδου, η οποία κατά το παρελθόν αναρριχήθηκε έως την 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έλεγε πως όποτε βρισκόταν στο Λονδίνο για το Γουίμπλεντον την αναγνώριζε ο κόσμος στο δρόμο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που περνούσε απαρατήρητη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την υπερπροσπάθεια που έκανε, ούσα τραυματίας, στο κεντρικό κορτ, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο και κέρδισε μία θέση στην πρώτη σελίδα του αθλητικού Τύπου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μάς είχε προϊδεάσει εδώ και τρία χρόνια πως μπορεί να κάνει θαύματα στο επαγγελματικό τένις. Πρώτα ήταν η άνοδος του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των τζούνιορς την άνοιξη του 2016. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πήρε τον τίτλο στο διπλό των τζούνιορς του Γουίμπλεντον και έφθασε έως τον ημιτελικό στο μονό. 

Το 2017 έχοντας κλείσει τα 18 του χρόνια, έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που έσπασε το φράγμα των πρώτων 100 θέσεων της παγκόσμιας κατάταξης. Έγινε παράλληλα ο πρώτος τενίστας της χώρας που έφθασε στον ημιτελικό γύρο σε τουρνουά του tour της ΑΤΡ, στην Αμβέρσα. Και πέρσι η καριέρα του απογειώθηκε με τη συμμετοχή του στους τελικούς της Βαρκελώνης και του Τορόντο, αλλά και με την κατάκτηση του τίτλου στη Στοκχόλμη και στο Μιλάνο, στο Next Gen Finals. To τέλος της χρονιάς τον βρήκε στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας νικήσει -ανάμεσα σε άλλους- το Νο1 του έτους, τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μάστερς του Καναδά.

Άρα, ήμασταν έτοιμοι για να προκαλέσει θόρυβο ο Τσιτσιπάς. Είναι αλήθεια πως η νίκη του επί του Φέντερερ δημιούργησε εκκωφαντικό θόρυβο. Όλοι στην πατρίδα τον αποθέωσαν. Και έψαξαν να μάθουν ποιος είναι ο 20χρονος τενίστας που αφήνει εκτός γκραν σλαμ, μόλις από τον 4ο γύρο, τον θρύλο του αθλήματος. Ξεσκόνισαν τα πάντα. Και αναζήτησαν το μυστικό της επιτυχίας του.

Θα το επαναλάβουμε και ας γινόμαστε κουραστικοί. Όλα είναι αποτέλεσμα των θυσιών που έκανε ο ίδιος έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς του. Είναι δικό τους επίτευγμα και η χαρά τους έγινε πια όλων των Ελλήνων. 

Θα δανειστώ τα λόγια της Αγγελικής Κανελλοπούλου, σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα. Πρόκειται για την παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδα που μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα Σάκκαρη έχουν κάνεις τις δικές τους θυσίες προκειμένου η κόρη τους, η Μαρία Σάκκαρη να κάνει σπουδαία καριέρα στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο του επαγγελματικού τένις.

Είπε, λοιπόν, η Αγγελική Κανελλοπούλου: «Δεν είναι η Ελλάδα που έφτιαξε τους τενίστες, είναι οι οικογένειες που έφτιαξαν τους τενίστες. Και εγώ ήμουν μέσα στο άθλημα και ήξερα κάπως να καθοδηγήσω τη Μαρία. Και η μητέρα και ο πατέρας του Τσιτσιπά ήταν μέσα στο άθλημα Τα άφησαν όλα οι άνθρωποι και έπεσαν πάνω στο παιδί όπως έπεσα κι εγώ πάνω στη Μαρία. Είναι ένα οικογενειακό κατόρθωμα. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από την Ελλάδα, έτσι όπως είναι η κατάσταση, βοήθεια για τα παιδιά. Θα ήταν πολυτέλεια να λέγαμε, βοηθήστε μας επειδή θέλουμε να πάμε να παίξουμε τένις, ενώ υπάρχουν άλλα τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα».

Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο αυτή. Για αυτό όπως είχαμε γράψει προ ημερών, υποκλινόμαστε στην οικογένεια Τσιτσιπά, στην οικογένεια Σάκκαρη, όπως και σε κάθε οικογένεια που κάνει θυσίες για να βοηθήσει το παιδί της στο τένις. Πιστέψτε μας, υπάρχουν πολλές το όνομα των οποίων δεν έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Διότι αυτές οι θυσίες δεν είναι απαραίτητο πως θα φέρουν αυτομάτως και τις επιτυχίες. Και για το λόγο αυτό αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.