8-Bit Hordes Review

Back to the roots.Μέσα της δεκαετίας του ’90 και η Blizzard, καθώς και η Westwood Studios...

Back to the roots.

Μέσα της δεκαετίας του ’90 και η Blizzard, καθώς και η Westwood Studios, εδραιώνουν το είδος των RTS όπως το γνωρίζουμε σήμερα με την παρουσίαση του Warcraft: Orcs and Humans και του Dune II. Αν και οι δύο αυτές εταιρίες συνέχισαν να αναπτύσσουν το είδος δημιουργικά, ο χείμαρρος της τάσης που θεμελίωσαν οδήγησε στην υπερπροσφορά συναφών τίτλων με τους περισσότερους από αυτούς να είναι παραγωγές ρετουσαρισμένες και ξανασερβιρισμένες στον καταναλωτή. Ακόμη και αν ο τύπος του game είναι εκ φύσεως συγκεκριμένου περιεχομένου, έχει αρχίσει να υστερεί σε πρωτοτυπία και εξέλιξη. Οι τίτλοι άξιοι αναφοράς σαφώς και υπάρχουν, επ’αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως το κοινό αναζητεί και επιζητεί νέες ωθήσεις που θα κάνουν το genre να στέκεται υψηλότερα απ’ότι τοποθετείται.

Σε μια εποχή που τα online RPG μονοπωλούν το ενδιαφέρον, έρχεται η Petroglyph με τα 8-Bit series. Συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου το 8-Bit Hordes θα κάνει την εμφάνισή του στις πλατφόρμες του PS4 και Xbox One (στο Steam κυκλοφορεί από τον Αύγουστο του 2016). Ένα retro art style RTS με fantasy σκηνικό που αποτελεί συνέχεια του 8-Bit Armies. Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι αν το ενέργημα του studio φωτίζει τα ζητούμενα του είδους και τις προσδοκίες μας.

Ευθύς εξαρχής να αναφέρουμε, ότι ο τίτλος στο ξεκίνημά του δίνει την επιλογή δύο campaigns, με δώδεκα αποστολές έκαστο. Το faction των Deathsworn, που απαρτίζεται από orcs και ορδές απέθαντων και των Lightbringers, όπου οι τάξεις τους συνθέτονται από human, elves και dwarves. Έχουμε επίσης το skirmish mode όπου μπορείτε να επιλέξετε εσείς την παράταξη, τον αριθμό των παικτών καθώς και το χάρτη. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξει ένα είδος map editor όπου θα επιτρέπει στους παίκτες να ανταγωνίζονται πάνω σε δικά τους τερέν, και όχι σε περιοχές παρμένες από το campaign. Τέλος έχουμε δώδεκα co-op missions, καθώς και PVP multiplayer mode το οποίο δίνει την ευκαιρία για cross over combats.

Και συγκρινόμενο με το σύνολο είναι ίσως το μόνο σημείο του παιχνιδιού που θα χρειαστεί ιδιαίτερη στρατηγική από μέρους σας, αφού έχετε να αντιμετωπίσετε τη διαφορετική οπτική και προσέγγιση άλλων παικτών. Αντιθέτως το off-line campaign είναι αποσυνδεμένο από τη βαθιά στρατηγική και αυτό γιατί σε γενικές γραμμές το gameplay έχει μια ανεπίτρεπτη απλούστευση. Το μόνο ίσως στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του, έχοντας δοκιμάσει τους προηγηθείς τίτλους, είναι ότι η στοχοθεσία όλης της σειράς γενικότερα είναι ξεκάθαρη. Basic mechanics, απλότητα στο gameplay και εμφανίζει μια κάπως χαλαρότερη συνάφεια ως προς τη στρατηγική. Αν αυτός είναι ο σκοπός των developers, τότε βρίσκεται σε απόλυτη συμβατότητα με το προϊόν.

Όσον αφορά τα building mechanics γίνονται μέσω του radial menu. Ίσως αυτό παίζει ρόλο στο διαθέσιμο αριθμό επιλογών. Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα units και τα κτίρια που διαχειριζόμαστε, όπως και η δυνατότητα να μπορούν να αναβαθμιστούν. Εκτός από το castle σε fortress και το lodge σε stronghold, αναλόγως το campaign που θα ακολουθήσετε, δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού. Στοιχείο που θα έδινε μεγαλύτερες προοπτικές στο gameplay. Η βασική γραμμή μαζεύω πόρους, χτίζω, υπερασπίζομαι τη βάση μου και επιτίθεμαι στους εχθρούς μου, ακολουθείται. Όμως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ένα story που ανιχνεύεται, αποδυναμώνουν τη θέση του.

Το θετικό είναι ότι οι υπάρχουσες επιλογές έχουν ελκυστικά στοιχεία όπως ιπτάμενους δράκους, πουλιά, το Eagle scout για κατασκοπεία του εχθρικού εδάφους ή όπως το Holy Arrow που λειτουργεί σαν βόμβα στα κτίρια και τις στρατιωτικές μονάδες των αντιπάλων σας. Να πούμε επίσης ότι σε κάθε αποστολή, σας αναθέτονται tasks. Αν τα ολοκληρώσετε επιτυχώς και στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται, ανταμείβεστε με αξιόλογα rewards που θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της επόμενης επιχείρησης σας.

Σε γενικές γραμμές το combat και base management του 8-bit Horde καθιστά αναγκαίες τις γρήγορες αποφάσεις και τις τακτικές ικανότητες, αλλά σε μικρότερη κλίμακα απ’ότι σε ένα deep strategic game. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό η μέθοδος αντιμετώπισης των αντιπάλων, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους καθ’όλη τη διάρκεια του campaign, γιατί οι δραστηριότητες που ενεργούνται από πλευράς AI έχουν μια επαναληψιμότητα. Ως αντανάκλαση χάνει την οξυδερκή αίσθησή του, που αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα για να πετύχει πλήρως.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.