Οι νοσηρές business της Heineken στην Αφρική

Όταν το 2011 ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Ολιβιέ βαν Μπέεμεν κάλυπτε τις ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου, Μπεν ‘Αλι, «έπεσε» πάνω σε μια «παράλληλη» ανακάλυψη, που αφορούσε τον γίγαντα της ολλανδικής βιομηχανίας ζυθοποιϊας και ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον τομέα της, την Heineken...

Όταν το 2011 ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Ολιβιέ βαν Μπέεμεν κάλυπτε τις ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου, Μπεν ‘Αλι, «έπεσε» πάνω σε μια «παράλληλη» ανακάλυψη, που αφορούσε τον γίγαντα της ολλανδικής βιομηχανίας ζυθοποιϊας και ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στον τομέα της, την Heineken: Τις σχέσεις της με το καθεστώς και την οικογένεια Μπεν ‘Αλι, ο οποίος κυριαρχούσε επί 25 χρόνια, καταπατώντας πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολύ γρήγορα διαπίστωσε, ότι η Τυνησία ήταν μόνο μία από τις 70 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο ολλανδικός επιχειρηματικός κολοσσός, στις οποίες ελέγχει 165 ζυθοποιίες. Έχοντας αποφασίσει να ψάξει πιο βαθιά τις «μπίζνες» της  Heineken στην Αφρική, «έπεσε» αρχικά πάνω σε μια πολύ θετική εικόνα, με ενθουσιώδεις αφηγήσεις για το κοινωνικό έργο της εταιρείας. Η ίδια η Heineken, η οποία δραστηριοποιείται στην Αφρική από τη δεκαετία του 1930, θέλει να παρουσιαστεί ως μια δυναμική επιχείρηση που έχει επιτύχει αξιοσημείωτη επιτυχία σε μια ήπειρο με εμ μπορικές «προκλήσεις», όπου πολλές χώρες αγωνίζονται με τις κακές υποδομές, τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, τη διαφθορά και την πολιτική αστάθεια.

Διαβάστε Επίσης: Η απάντηση της Heineken για το δημοσίευμα του Tvxs.gr και το βιβλίο «η Heineken στην Αφρική»

«Business as usual»

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», πολύ νωρίς το παραπάνω αφήγημα άρχισε να αποδομείται. Στα αρχεία της εταιρείας ανακάλυψε, ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Heineken ήταν ένθερμος υποστηρικτής ενός «λευκού μπλοκ» χωρών του αφρικανικού νότου, μεταξύ των οποίων η Ροδεσία, η Νότια Αφρική και οι δύο πορτογαλικές αποικίες, η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη. Έμαθε ότι στη Νότια Αφρική, ένας ανώτερος διευθυντής της εταιρείας «κάλεσε» τους υπαλλήλους να μην ενεργούν «σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του απαρτχάιντ», καθώς και για τα τεράστια χρηματικά ποσά που η Heineken μετέφερε από την Αφρική σε θυγατρική της στην Ελβετία, στερώντας μια σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων από τις κυβερνήσεις των νεοσύστατων ανεξάρτητων κρατών.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.