Sunless Skies Review

20.000 λεύγες πάνω από την θάλασσα.H Captain Whitlock πέθανε, μετά από μια επικίνδυνη αποστολή στο...

20.000 λεύγες πάνω από την θάλασσα.

H Captain Whitlock πέθανε, μετά από μια επικίνδυνη αποστολή στο μυστηριώδες Blue Kingdom. Στην διαθήκη της άφησε την διαχείριση της ατμομηχανής της σε εμένα, την έμπιστη υποπλοίαρχο της, μαζί με ένα κλειδωμένο κουτί που της υποσχέθηκα ότι θα παραδώσω στο Λονδίνο. Κάπως έτσι ξεκινάει το Sunless Skies. Φυσικά, η εν λόγω ατμομηχανή δεν διασχίζει πεδιάδες πάνω σε ράγες, αλλά περιπλανιέται ελεύθερα στους αιθέρες, όπου βρίσκεται και το ίδιο το Λονδίνο. Φυσικά.

Στο παρθενικό μου ταξίδι ως κυβερνήτης περιπλανήθηκα μακριά, πολύ μακριά από την ασφάλεια του κεντρικού σταθμού του New Winchester. Σίγουρα υπήρχαν αρκετοί κοντινότεροι σταθμοί, αλλά η δίψα για εξερεύνηση με έφερε στα όρια του χάρτη, όπου ανακάλυψα το Carillon, ένα μέρος αφοσιωμένο στην βελτίωση των ψυχών το οποίο δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησε σχετικά με τον κόσμο στον οποίον βρισκόμουν. Ο δεύτερος σταθμός, ένα τσίρκο του οποίου οι συντελεστές έμεναν από φόβο περαιτέρω μετακινήσεων, δεν βοήθησε ιδιαίτερα.

Μόνο όταν έφυγα από εκεί, σε αναζήτηση απαντήσεων, κατάλαβα τι ήταν αυτό που πραγματικά φοβούνταν οι άνθρωποι του τσίρκου. Ένα γιγάντιο ρεύμα αέρα καθιστούσε αδύνατη την γρήγορη πορεία, ενώ ταυτόχρονα περίεργα πλάσματα που είχαν παραπάνω από μια δόση Λαβκραφτιανού τρόμου στο σχεδιασμό τους, άρχισαν να μου επιτίθονται. RIP Captain. Ευτυχώς στο Sunless Skies ο θάνατος δεν είναι απαραίτητα το τέλος για έναν καπετάνιο, όπως στον προκάτοχό του όπου με κάθε θάνατο χανόταν οριστικά ο χαρακτήρας, τα υπάρχοντά του και ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος της προόδου του παίκτη. Και λέω ευτυχώς γιατί όσο και αν συμπαθώ τα roguelikes, συμπαθώ ακόμα περισσότερο την Captain/Doctor Iosefka της οποίας την προσωπική ιστορία δημιούργησα μέσα από μια πληθώρα επιλογών πριν ξεκινήσω το ταξίδι μου.

Βλέπετε, ο character creator του Sunless Skies αντανακλά πλήρως όλες τις ιδιαιτερότητες του τίτλου. Πέρα από τις κοσμητικές επιλογές, οι οποίες έχουν ελάχιστη σημασία καθώς αυτό που θα βλέπετε την ισχυρή πλειοψηφία του χρόνου είναι το όχημά σας, καλείστε να επιλέξετε και το backstory του χαρακτήρα σας, το οποίο φυσικά επηρεάζει και τα ανάλογα stats. Όμως αυτό είναι πραγματικά δευτερεύων καθώς τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά, τόσο αυτά που επιλέγετε εσείς στην αρχή, όσο και αυτά που δημιουργούνται μέσα από τις περιπέτειές σας, υπάρχουν πρωταρχικά για να διηγηθούν μια μικρή ιστορία. Ενδεικτικό όπως προανέφερα της γενικότερης φιλοσοφίας του τίτλου, κάθε στοιχείο στο Sunless Skies, υπηρετεί πάνω από όλα την αφήγηση.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν την έμφαση που δίνεται στην αφήγηση, είναι ευτυχές που το επίπεδό της είναι πραγματικά υψηλότατο. Η γραφή είναι έξυπνη και κομψή, σχεδόν λυρική, ενώ ο κόσμος που περιγράφει διέπεται από μια ισχυρή εσωτερική λογική, η οποία δεν αποκαλύπτεται όμως πλήρως στον παίκτη, διατηρώντας έτσι μια νότα μυστηρίου και αγωνίας. Οι πληροφορίες δίνονται στον παίκτη με το σταγονόμετρο, επιτυγχάνοντας μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία μεταξύ γνώσης και άγνοιας, αιχμαλωτίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του ώστε να νιώθει κινητοποιημένος να συνεχίσει το ψάξιμο για απαντήσεις.

Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για την πλοκή, καθώς είναι κάτι που πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας, αλλά θεωρούμε δίκαιο να προειδοποιήσουμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτήσει μπόλικη ανάγνωση, καθώς η παρουσίαση στο Sunless Skies είναι αποκλειστικά text based. Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή αυτή των developers καθώς δίνει την δυνατότητα στον παίκτη για πιο αυθεντικό role playing, από όσο θα επέτρεπε η χρήση cutscenes.

Ένα σημαντικό μέρος της μαγείας αυτού του κόσμου είναι η εξερεύνηση του με όποιον τρόπο επιθυμεί ο εκάστοτε παίκτης, επομένως αυτή η πληθώρα επιλογών παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτής της τόσο ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Ταυτόχρονα η παντελής έλλειψη voice acting συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την αίσθηση μοναξιάς που διέπει ένα μεγάλο μέρος κάθε ταξιδιού, ενώ οι περιορισμένες ποσότητες τροφίμων και καυσίμων που μπορείτε να κουβαλήσετε προσθέτουν σε κάθε απόφαση μια αίσθηση κινδύνου. Θα συνεχίσετε την εξερεύνηση προς το άγνωστο με το τελευταίο μπιτόνι καυσίμων ελπίζοντας να βρείτε ένα νέο λιμάνι σύντομα, ή θα προσπαθήσετε να επιστρέψετε στα πάτρια εδάφη; Μήπως αξίζει να επιτεθείτε σε μια εχθρική ατμομηχανή και να ελπίζετε σε καλό loot; Είναι η κατάσταση του δικού σας οχήματος αρκετά καλή ή ένας κακός χειρισμός στη μάχη αρκεί για να σας αποτελειώσει;

Μιας που αναφέραμε τη μάχη, ας εξηγήσουμε τους λόγους που την αγνοούμε επιδεικτικά τόση ώρα. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επειδή το combat system δεν είναι καλό. Αντίθετα είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της Failbetter Games, το Sunless Seas του 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης της ατμομηχανής σας, η οποία με την σειρά της δίνει την δυνατότητα για περισσότερες μανούβρες. Ταυτόχρονα τα όπλα προσφέρουν αρκετά μεγάλη ποικιλία ως προς την συμπεριφορά τους, ενώ η χρήση τους απαιτεί τακτική σκέψη και σωστή τοποθέτηση εξαιτίας του Heat Meter. Πρακτικά, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τα όπλα σας αυξάνετε την θερμοκρασία τους και αν αυτή γίνει υπερβολικά υψηλή, θα σταματήσουν να λειτουργούν για ένα μικρό αλλά σημαντικό χρονικό διάστημα. Επομένως η ασύστολη χρήση τους ελλείψει σωστής στρατηγικής αποθαρρύνεται έντονα και κατά πάσα πιθανότητα θα σας στείλει με μεγάλη ταχύτητα κάτω από τα ουράνια. Να σημειώσουμε όμως ότι είναι απολύτως εφικτό να αποφύγετε εντελώς τις αντιπαραθέσεις αν το combat system δεν είναι κάτι με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε, πράγμα που για εμένα τουλάχιστον ισχύει πλήρως και για αυτό παρέλειψα να το αναφέρω μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τώρα τον τεχνικό τομέα, μόνο θαυμασμό έχουμε να δηλώσουμε για το τελικό αποτέλεσμα. Γραφικά, το Sunless Skies είναι άψογο, με εικαστικές επιλογές που προκαλούν δέος, αλλά και λίγη υψοφοβία καθώς διακρίνει κανείς το κενό κάτω από το όχημά του. Αυτή η αίσθηση περιπέτειας, κινδύνου, και βιομηχανικής επανάστασης ενισχύεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τους ήχους της ατμομηχανής και την εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μουσική που θα σας συνοδεύει παντού. Δεν μπορώ να περιγράψω αρκετά έντονα την αγαλλίαση που θα προκαλέσει το άκουσμα του γνώριμου μουσικού θέματος ενός σταθμού, μετά από ένα αγωνιώδες ταξίδι, καθώς καταλαβαίνετε ότι επιτέλους, φτάσατε.

Η AI μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς άλλα πλοία μας άφηναν να περάσουμε, φαινομενικά χωρίς να θέλουν να μας πολεμήσουν, μόνο και μόνο για να μας χτυπήσουν πισώπλατα μόλις εφησυχαζόμασταν. Ακόμα και οι καταδιώξεις φαίνονταν να είναι πάντα σε λογικά πλαίσια, αντί για το ατελείωτο κυνήγι μέχρι να βγούμε από το οπτικό τους πεδίο, που συναντάμε δυστυχώς πολύ συχνά. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν συναντήσαμε ούτε ένα bug (πέρα από κάτι αράχνες), παρά το γεγονός ότι τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του τίτλου υπήρχαν αρκετά παράπονα από παίκτες. Στον ένα μόλις μήνα που μεσολάβησε, οι developers κάνανε εξαιρετικά καλή δουλειά στην βελτίωση του δημιουργήματός τους, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους σκοπεύουν να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Failbetter Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.